Suspendarea judecății. Lămurirea situației juridice a administratorului și a actelor de dispoziție (CPC)

3 feb. 2017
Vizualizari: 757
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 259/2016

CC: art. 1337 [NCC: art. 1695], CPC: 312 [NCPC: art. 496]

Potrivit dispozițiilor art. 1337 C. civ. [NCC: art. 1695]: vânzătorul este de drept obligat să-l garanteze pe cumpărător de evicțiunea totală sau parțială a lucrului vândut, precum și de sarcinile care n-au fost declarate la încheierea contractului.

Prin decizia pronunțată de Curtea de Apel s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare, reținându-se în mod corect faptul că instanța de fond nu a motivat soluția de respingere a cererii de chemare în judecată ca neîntemeiată, ci mai degrabă a arătat că aceasta este inadmisibilă.

Criticile privind nereținerea de către instanța de apel a motivării sentințelor penale în ceea ce privește buna credință a societății reclamante la încheierea contractului de vânzare-cumpărare nu pot fi reținute.

Aceasta deoarece prin decizia recurată s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare, ceea ce înseamnă că instanța de fond urmează să cerceteze și să stabilească temeinicia acțiunii formulate de reclamantă.

De altfel, criticile aduse prin motivele de recurs privesc în special motivarea sentințelor penale și nu în mod concret motive de nelegalitate ale deciziei recurate.

Curtea de Apel a reținut în mod corect faptul că instanța de fond trebuia să valorifice în interesul tuturor părților, dispozițiile legale care deschideau calea de acces la instanța de judecată și nicidecum, pe acelea care interziceau de plano intervenția efectivă a instanței de judecată prin soluția strict formală de respingere a acțiunii reclamantei, practic pentru neîndeplinirea unei condiții de admisibilitate.

S-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare tocmai în respectarea principiului dublului grad de jurisdicție care înseamnă posibilitatea efectivă pe care o au părțile de a aduce pretenția lor sub toate aspectele în fața judecății instanței de fond în primă instanță și instanței de apel.

Față de aceste considerente, Înalta Curte apreciază ca în cauză nu există motive de nelegalitate care să impună casarea sau modificarea deciziei recurate și, pe cale de consecință, potrivit dispozițiilor art. 312 alin. (1) C. proc. civ. [NCPC: art. 496] recursul urmează a fi respins ca nefondat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Suspendarea judecății. Lămurirea situației juridice a administratorului și a actelor de dispoziție (CPC) was last modified: februarie 3rd, 2017 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: