Suspendarea judecăţii cauzei. Data de la care începe să curgă termenul de perimare (NCPC)

12 mart. 2020
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1450

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 613/2019

NCPC: art. 101 alin. (3), art. 242 alin. (1) pct. 1, art. 244 alin. (1) pct., art. 245, art. 248 alin. (1), art. 250 alin. (2)

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Potrivit art. 248 alin. (1) C. proc. civ., orice cerere de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire și orice altă cerere de reformare sau de revocare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din vina părții timp de un an. Partea nu se socotește în vină, când actul de procedură urma să fie îndeplinit din oficiu.

În speță, suspendarea judecății cauzei în temeiul art. 242 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ. a intervenit la data de 21 noiembrie 2017, dată de la care a început să curgă termenul de perimare de un an, care s-ar fi împlinit la data de 21 noiembrie 2018.

Însă, la data de 28 mai 2018 a intervenit decesul contestatoarei, situație în care devin incidente dispozițiile art. 250 alin. (2) C. proc. civ., potrivit cărora în cazurile prevăzute de, cursul perimării este suspendat timp de trei luni de la data când s-au petrecut faptele care au prilejuit suspendarea judecății, dacă aceste fapte s-au petrecut în cele din urmă 6 luni ale termenului de perimare.

Astfel, întrucât decesul contestatoarei a intervenit în ultimele 6 luni ale termenului de perimare, cursul perimării a fost suspendat pe o perioadă de 3 luni de la data când s-au petrecut faptele care au prilejuit suspendarea judecății.

Pe durata cauzei de suspendare, efectul acesteia constă în oprirea cursului perimării, deci intervalul de timp situat între momentul apariției cauzei de suspendare și momentul încetării acesteia nu va intra în calculul termenului de perimare.

Ulterior cauzei de suspendare, cursul perimării este reluat din momentul în care fusese oprit, deci la intervalul de timp scurs înainte de suspendare se va mai adăuga un altul, astfel încât suma acestora să fie egală cu durata termenului de perimare.

Raportat la datele speței, făcând aplicarea celor anterior evidențiate, reiese că termenul de un an prevăzut de lege, calculat potrivit dispozițiilor art. 250 alin. (2), coroborat cu art. 101 alin. (3) C. proc. civ., s-a împlinit la data de 21 februarie 2019.

Pentru a interveni perimarea, este necesar să se constate că lăsarea în nelucrare a procesului se datorează culpei părții, existând în acest sens o prezumție simplă de culpă, dedusă din lipsa de stăruință în judecată în intervalul de timp reglementat de lege.

Întrucât cauza a fost suspendată pentru lipsa părților, pentru redeschiderea procesului este necesară formularea unei cereri de către partea interesată, astfel cum rezultă din dispozițiile art. 245 pct. (1) C. proc. civ.

În cauză, cererile soțului contestatoarei, de repunere în termenul de formulare a cererii de continuare a judecății și de suspendare a cauzei, în temeiul art. 244 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., până la soluționarea cererii ce face obiectul dosarului nr. x/2013 aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu reprezintă acte de procedură care întrerup termenul de perimare întrucât nu au fost urmate de o cerere de repunere pe rol care să arate intenția clară de a continua judecata.

Dispozițiile art. 245 pct. (1) C. proc. civ. nu prevăd posibilitatea instanței de a repune cauza pe rol, în vederea continuării judecății, situație în care nu are relevanță în curgerea termenului de perimare rezoluția prin care s-a acordat termen în vederea verificării îndeplinirii condițiilor art. 248 alin. (1) C. proc. civ. și nici încheierea din data de 31 ianuarie 2019, câtă vreme prin acestea nu s-a luat vreo măsură în ce privește reluarea judecății.

În cauză, de la data suspendării judecății (21 noiembrie 2017) și până la data împlinirii termenului de perimare (21 februarie 2019), partea interesată nu a efectuat niciun act procedural în virtutea căruia cursul perimării ar fi putut fi întrerupt, astfel cum impun dispozițiile imperative ale art. 248 alin. (1) C. proc. civ.

Pachet: Principiile procedurei judiciare

Pentru aceste considerente, Înalta Curte constată întrunirea în cauză a condițiilor prevăzute de art. 248 alin. (1) C. proc. civ. și urmează a constata perimată contestația în anulare cu a cărei soluționare a fost învestită.

Sursa informației: www.scj.ro.

Suspendarea judecății cauzei. Data de la care începe să curgă termenul de perimare (NCPC) was last modified: martie 8th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter