Suspendarea judecării cauzei. Respingerea cererii de recurs ca fiind lipsită de interes (NCPC)

11 sept. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 170

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 432/2020

NCPC: art. 32 alin. (1) lit. d), art. 33 teza I, art. 458, art. 520 alin. (4)

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Potrivit art. 32 alin. (1) lit. d) C. proc. civ., orice cerere poate fi formulată și susținută numai dacă autorul acesteia justifică un interes.

Astfel, printre condițiile care se cer a fi îndeplinite în vederea exercitării acțiunii civile se numără și existența interesului, prin interes înțelegându-se folosul practic pe care o parte îl urmărește prin punerea în mișcare a procedurii judiciare, fiind necesar ca acesta să fie determinat, legitim, personal, născut și actual, astfel cum impun dispozițiile art. 33 teza I C. proc. civ.

Cerința interesului de a fi actual trebuie îndeplinită pe întreaga durată a raportului juridic de drept procesual.

Conform art. 458 C. proc. civ.:

„Căile de atac pot fi exercitate numai de părțile aflate în proces care justifică un interes (…)”.

În cauză, se constată că obiectul recursului este reprezentat de o încheiere pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia prin care s-a dispus, în temeiul dispozițiilor art. 520 alin. (4) C. proc. civ., suspendarea judecării cauzei.

Înalta Curte de Casație și Justiție reține că, ulterior promovării prezentului recurs, la 9 aprilie 2019, Curtea de Apel Alba Iulia, constatând îndeplinite condițiile prevăzute de art. 520 alin. (4) C. proc. civ., având în vedere că au fost publicate în Monitorul Oficial al României deciziile din dosarele nr. x/2018 și nr. y/2018 ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, a dispus repunerea cauzei pe rol.

Mai mult, prin decizia nr. 713/2019 din 29 mai 2019 pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, secția I civilă, cauza a fost soluționată prin admiterea apelul declarat de pârâta Casa Județeană de Pensii Hunedoara împotriva sentinței civile nr. 666/2018 pronunțată de Tribunalul Hunedoara și schimbarea sentinței atacate, în sensul respingerii acțiunii formulate de reclamantul A., în contradictoriu cu pârâta Casa Județeană de Pensii Hunedoara.

În consecință, interesul promovării prezentei cereri de recurs nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege, în sensul că nu mai este actual, recurentul nu mai poate justifica un interes în exercitarea căii de atac, întrucât efectele încheierii recurate s-au produs până la data de 9 aprilie 2019 când cauza a fost repusă pe rol.

Astfel, cererea de recurs promovată de recurent a rămas lipsită de interes, demersul procesual, inițial justificat, a rămas fără o finalitate practică din punct de vedere juridic, iar soluția consacrată jurisprudențial în atare situații este aceea a respingerii cererii ca fiind lipsită de interes.

Pentru rațiunile înfățișate, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge, ca lipsit de interes, recursul declarat de recurentul-reclamant A. împotriva încheierii din 11 decembrie 2018 pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, secția I civilă, în dosarul nr. x/2018.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Principiile procedurei judiciare
Suspendarea judecării cauzei. Respingerea cererii de recurs ca fiind lipsită de interes (NCPC) was last modified: septembrie 10th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter