Suntem, ca să zic așa, cea mai vocală confederație patronală la nivel național

25 dec. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 761
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Continuăm discuțiile noastre de aici, de la Sinaia – suntem împreună cu dl Sterică Fudulea, reprezentant al Patronatului IMM Tulcea. Ce ne puteți spune de pe plan local, din proiectele, ideile pe care le dezbateți, pe care le aveți în vedere pe plan local.

Sterică Fudulea: Bună ziua și în primul rând, vreau să vă spun la mulți ani, pentru că suntem în perioada de sărbători și e bine să ne bucurăm împreună de acest sfârșit de an, de Centenar și că suntem împreună atâți IMM-iști aici, la Sinaia, pasionați de muncă, dar și preocupați de problemele de zi cu zi și din viața cotidiană. Referitor la proiectele pe care patronatul IMM Tulcea le întreprinde la Tulcea, suntem angrenați în câteva proiecte de formare profesională, pentru că așa ar trebui să facem pe plan local, ceea ce înseamnă pregătirea managerilor, antreprenorilor sau chiar cei care lucrează în zona de resurse umane, proiect de calificare pe diverse domenii, chiar la locul de muncă, pentru IMM-uri, pentru că IMM-urile n-au timp să piardă pe drum sau angajații lor să-și piardă foarte mult timp cu această calificare, iar cea mai importantă problemă pe care noi o lucrăm în perioada respectivă și pe care vrem să o rezolvăm este impozitul plătit de către societățile comerciale, de către persoanele juridice, către Consiliul local. Un pic istoric – acum trei ani s-a schimbat Codul Fiscal, s-a stabilit o nouă bază de impozitare pentru că s-a schimbat modalitatea de evaluare a clădirilor. Acum trei ani am început discuțiile cu Consiliul local, la momentul respectiv cota de impozitare reprezenta 1,5% din valoarea de evaluare, am convenit atunci să scădem la 1,2 în negocierea făcută cu Consiliul local, pentru că, am spus, era primul an în care se aplica și, teoretic, doar 30% din IMM-uri aveau dreptul legal să-și reevalueze clădirile. Dar, azi suntem deja la trei ani de zile, când, conform legii, fiecare IMM are obligația să-și reevalueze clădirile – o dată la trei ani. Și atunci, baza de impozitare este clar stabilită în cadrul Consiliului local. Am solicitat acum coborârea pragului la 1%, din două considerente:

1. pentru că este o sumă clară, pe care IMM-ul o cunoaște, ani de zile fiind un procent predictibil;

2. pentru că acum trei ani de zile, când am stabilit coborârea respectivă, în același moment era o prevedere prin care și proprietarii persoane fizice plăteau acest impozit la nivelul de 1% stabilit atunci. Și am zis astăzi așa: dacă avem 1% impozit stabilit la persoanele fizice proprietare de clădiri nerezidențiale – adică spații comerciale, spații de producție – ar trebui și la persoanele juridice să avem aceeași cotă. Pentru că rolul Consiliului local nu este să impoziteze proprietarul, ci să impoziteze spațiul sau destinația spațiului. Și atunci, dacă avem 1% la persoane fizice, trebuie să avem 1% și la persoane juridice. Se fac calcule, în perioada următoare e dezbaterea publică, sperăm ca consilierii locali să ne înțeleagă nevoia. Avem exemple din practică foarte multe, în care raportul de evaluare a crescut foarte mult, cu 40 sau 70% pe alocuri, marii proprietari de clădiri, hoteluri din zona noastră, spații de producție – sunt foarte afectați de această măsură stabilită prin Codul Fiscal. Numai că rolul Consiliului local este, într-adevăr, să fie liantul între legea națională și realitatea locală. Tot Codul Fiscal dă voie Consiliului local să stabilească un procent între 0,2 și 1,3%. Noi am solicitat 1%. De ce? Este un procent predictibil, este un procent pe care-l poate suporta mediul de afaceri, sperăm să avem și succes în rândul consilierilor locali, pentru că, chiar dacă s-au făcut creșteri salariale, bugetul suportă, să zic așa, această scădere doar la nivel de cifră; pentru că la nivel de cuantum nu va fi scădere, baza de impozitare crescând, în ultimii 3 ani, foarte mult.

Nicolae Cîrstea: Cum se văd de la dumneavoastră, de pe plan local, de la Tulcea, activitatea și proiectele Consiliului Național?

Sterică Fudulea: Suntem, ca să zic așa, cea mai vocală confederație patronală la nivel național. Ne păstrăm această identitate și bineînțeles că și ancorele din teritoriu sprijină această activitate a Consiliului Național. Este clar că un plus de valoare apare datorită faptului că membrii din Consiliu au fost implicați, la anumite momente, în rol decizional în aparatul central. Pentru că vezi problema și de partea cealaltă a baricadei; și cunoști problemele și din altă administrație decât cea personală, care înseamnă administrația personală a IMM-ului, ca să zic așa. Pe parte financiară noi suntem un pic preferențiați la Tulcea, pentru că avem un mecanism de finanțare – se cheamă ADI ITI – prin care vor fi finanțate proiecte cu până la 1,3 miliarde de euro, atât este programul sau bugetul mecanismului – este singurul de acest gen din toată România; un mecanism care, așa cum știți, are o componentă prin care va finanța podul de la Brăila, care va ajuta foarte mult fluidizarea traficului pe zona respectivă, și mă refer aici la zona de comerț cu cereale Moldova, Tulcea și Constanța. Este prevăzut, din acest buget, să fie finanțat și un drum expres, și atunci, e clar că, dacă avem șosele, ne mișcăm mai repede și ne mișcăm mai bine, dar avem și o componentă pe POR 2.1, 2.2 – niște sume foarte frumoase, prin care vor fi realizate investiții în municipiile noastre foarte bune, în zona producției și în zona serviciilor, și aici mă refer la zona turistică, hotelieră. Așa cum știți, suntem poartă de intrare în Delta Dunării, ne dorim să păstrăm turistul măcar o zi, spunem noi, la Tulcea, și cred că unul din factorii de decizie pe viitor va fi și reabilitarea falezei municipiului Tulcea, care este destul de mare, destul de amplă, dar necesită o remodelare totală, ca să zic așa, în contextul economic, și care poate deveni – și trebuie să devină – acea poartă de intrare în Delta Dunării și un pol de putere economică din punctul de vedere al serviciilor.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție, vă doresc succes în atingerea obiectivelor dumneavoastră la Tulcea, în discuțiile cu autoritățile și sper să ne revedem cu vești bune la următoarele întâlniri.

Sterică Fudulea: Mulțumesc foarte mult. Sărbători fericite tuturor, un an nou cât mai prosper și să dea Dumnezeu să avem profituri cât mai mari la anul.

Suntem, ca să zic așa, cea mai vocală confederație patronală la nivel național was last modified: decembrie 21st, 2018 by Sterică Fudulea

Vă recomandăm:

Despre autor:

Sterică Fudulea

Sterică Fudulea

Este reprezentant al Patronatului IMM Tulcea.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter