Sunt adevărate minuni, pe care oricine, în toate domeniile, le poate face

14 iul. 2021
Vizualizari: 136

În cadrul lansării revistei Legal Point, printre cei ce au luat cuvântul s-a aflat și Acad. Prof. Univ. Dr. Leon Dănăilă, al cărui portret grațiază coperta primului număr pe anul 2016. Vă prezentăm, în cele ce urmează, transcrierea cuvântării domniei sale:

„Eu vreau să spun că această lansare a revistei reprezintă un act de mare cultură, în primul rând. Este un act de mare cultură, la care, precum ați văzut, au contribuit oameni foarte valoroși. Deci în țara noastră există și oameni foarte valoroși. Deși Sorbona a fost construită între 1253 și 1257, iar prima școală românească a luat ființă abia după 500 de ani, diferența, totuși, noi căutăm să o anihilăm prin oameni și cu ajutorul minților acestora.

Eclesiastul 9-11

Poporul nostru este un popor foarte bun, foarte muncitor, dar și din punct de vedere cultural rămânerea aceasta puțin în urmă față de Apus se va șterge cu timpul, datorită minților ilustre pe care le avem. Sigur că nu toți oamenii ajung uneori acolo unde trebuie. Și deși duc o activitate extrem de intensă, ei rămân mai în umbră de multe ori. Pentru aceasta, aș spune câteva cuvinte despre Eclesiastul 9-11, care spune așa: „Am văzut apoi sub soare că nu toți cei iuți aleargă, că nu toți cei viteji câștigă războiul, că nu toți cei inteligenți câștigă pâinea, nici cei pricepuți bogăția și nici cei învățați bunăvoința. Toate depind de vremuri și de împrejurări”. Eclesiastul este, în fond, o carte a înțelepciunii Vechiului Testament, care a fost scrisă de către regele Solomon în ultima parte a vieții sale, și anume în secolul III î.Hr.

Vedeți ce cuvinte înțelepte, totuși. Și aici el a căutat să ne redea deșertăciunea vieții omenești. După alte cercetări, Eclesiastul a fost scris de către Isus (a nu se confunda cu Iisus Hristos) fiul lui Siras. Care a căutat prin această carte a înțelepciunii să redea maxime și sentințe poetice legate de activitatea omului în general.

România este o țară foarte importantă și are oameni extrem de valoroși

În continuare aș dori să arăt că Academia Franceză, deși a fost înființată la 1635 și Academia Română la 1866, diferențele nu sunt atât de mari pe cât ne-am închipui, datorită tot minții oamenilor pe care noi îi iubim și îi adorăm. Sigur că nu tot ce apare la televizor în sens negativ reprezintă caracteristica poporului român. Sunt oameni în această țară capabili, care au dus renumele științei, renumele literaturii și a celorlalte arte – juridice ș.a.m.d. – peste hotarele țării noastre. Prin publicațiile făcute, a făcut recunoscută că și România este o țară foarte importantă și are oameni extrem de valoroși. Minoritatea care mai șchioapătă este neglijabilă; dar poporul român este un popor foarte bun, foarte muncitor, care și-a dat viața pentru această țară și pe care eu îl iubesc foarte mult.

Consultații gratuite – Cercetare cu bani din buzunar

Eu din această cauză dau consultații gratuite. La mine în cabinet vin diferite persoane, foarte multe, chiar, și mă întreabă cât costă consultația. Am pe interiorul ușii scris: Consultații gratuite. Și le arăt acolo cât costă; fiindcă am pus un afiș în afara ușii pe care unii – nu știu cine – l-au rupt. Și ca, totuși, să persiste această formalitate integră, am recurs la această strategie.

Sigur că multe sunt de spus, meseria în care lucrez – neurochirurgia – este regina artelor chirurgicale, deoarece lucrează pe materia cel mai complex organizată, care este creierul. Nu există o materie mai complexă decât creierul. Nu se cunoaște la ora actuală decât aproximativ douăzeci și cinci la sută din funcțiile și anatomia acestui creier. Deci cercetări am putut să fac și eu, dar cu eforturi foarte mari. Fiindcă cercetarea la noi în țară este plătită foarte puțin. A trebuit, cu bani din buzunar, să fac niște lucruri de cercetare care au apărut, mi s-au solicitat a fi publicate în diferite tratate și cărți din America și din alte țări.

Spiritual, la înălțime

Astfel încât, din punct de vedere material, m-a cam ruinat acest lucru, dar, din punct de vedere spiritual, m-am simțit la înălțime și mă simt în continuare prin faptul că reușesc să fiu un exemplu pentru această țară și pentru oamenii foarte buni care trăiesc în ea. Deci noi toți la un loc, cei care ne dăm seama despre importanța culturii și diverselor meserii pe care le practicăm, putem ridica România la un nivel foarte înalt. Și o să reușim în mod categoric, cum am spus, că toate depind, totuși, de vremuri și de împrejurări.

Viața, cel mai de preț capital

Eu vă mulțumesc pentru onoarea de a participa, de a mă fi invitat la această ședință și pentru onoarea de a apărea chiar și pe coperta cărții figura mea. Dar nu asta este important; important este ceea ce face omul și ceea ce execută el cu mâinile lui. Să salvezi viața este cel mai de preț, viața este cel mai de preț capital. Dumnezeu lucrează asupra bolnavului prin intermediul mâinilor noastre. Astfel încât am reușit, în decursul timpului, să salvez oameni care au venit în comă, oameni care au venit pe targă, paralizați și după intervențiile chirurgicale făcute, au putut pleca acasă în picioare, și este un lucru extraordinar. Sunt adevărate minuni, pe care oricine, în toate domeniile, le poate face.

Vă mulțumesc pentru ascultare!”

Sunt adevărate minuni, pe care oricine, în toate domeniile, le poate face was last modified: iulie 14th, 2016 by Leon Dănăilă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Leon Dănăilă

Leon Dănăilă

Este medic specialist neurochirurg și membru titular al Academiei Române.
A mai scris: