Summitul Iniţiativei celor Trei Mări

17 sept. 2018
Vizualizari: 734

Astăzi, la București, a început Summitul celor Trei Mări: Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică – un proiect care reunește 12 țări din centrul și estul Europei (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Proiectul a fost prezentat la finele lunii septembrie 2015, la Adunarea Generală a ONU de la New York, ca o inițiativă a președintelui Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, și a președintelui polonez Andrzej Duda, iar, în august 2016, în cadrul unui forum desfășurat la Dubrovnik, a fost adoptată o declarație comună a celor 12 state.

„Președintele Klaus Iohannis va găzdui, în perioada 17-18 septembrie, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, la care vor participa președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă președinți de stat, dar și secretarul energiei din SUA, Rick Perry”, scrie Mediafax.

Tot în cadrul Summitului se va organiza și un Forum de Afaceri.

„La Forumul de Afaceri vor participa companii și oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Inițiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai instituțiilor financiare europene și internaționale, precum și reprezentanți ai think-tank-urilor și mediului academic”, mai notează Mediafax.

Despre Summitul de la București scrie azi și Gândul.info.

„Puțin paradoxal, Buxelles-ul nu s-a pronunțat încă, oficial, în privința proiectului (neoficial, au existat destule voci care au acuzat Trei Mări ca fiind un proiect separatist). […] Președintele Trump a promovat, la primul Summit al Inițiativei de la Varșovia, vânzările de LNG americane, vorbind, în discursul său și de conducta BRUA sau de cumpărarea de armament, fără referiri la Rusia. Pe de altă parte, Europa este prinsă într-un joc de interese centrat pe gaze naturale, unde actorii – Germania, Rusia, țările estice, Ucraina, Statele Unite, fac și desfac conducte, contracte și alianțe. Proiectul LNG al Inițiativei celor Trei Mări este în măsură să influențeze piața europeană și aici este una dintre cheile în care trebuie interpretate recentele demersuri de a intra în alianță ale Germaniei, dar și apropierea binevoitoare a Americii”, comentează Gândul.info.

Presa scrie azi că DIICOT va avea un nou adjunct.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a propus-o vineri pe Elena-Giorgiana Hosu pentru funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT, funcție scoasă la concurs alături de alte șapte posturi vacante în Parchetul General și DNA. Pentru DNA, Toader nu a făcut nicio propunere”, notează News.ro.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat sâmbătă că se va întâlni cu președinții curților de apel, urmând a participa în 28 septembrie la adunarea acestora, care va avea loc la Suceava. De asemenea, Toader va participa la o dezbatere cu «toți procurorii cu funcții de conducere, indiferent de nivelul parchetului în care își desfășoară activitatea»”, mai scrie News.ro.

La București, duminică seară, aproximativ o sută de magistrați au protestat în fața Curții de Apel, nemulțumiți de modificările aduse legilor justiției. De asemenea, ei și-au declarat susținerea față de procurorul general Augustin Lazăr, care este evaluat de către ministrul justiției.

„«Respectarea avizului Comisiei de la Veneția», «Prezent pentru evaluare», «Justiție independentă» sunt câteva dintre mesajele afișate de participanții la protest. Procurorul general Augustin Lazăr, a transmis, duminică, un mesaj în care susține că «tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare» și afirmă că independența magistraților este «o necesitate», nu un privilegiu. În plus, Lazăr susține că «magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate»”, relatează News.ro.

Agerpres scrie care a fost reacția ministrului justiției, Tudorel Toader, la protestele de duminică seară ale magistraților și la declarația procurorului general al României.

„Să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele! Procurorul general ne transmite faptul că «justiția este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat»! Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiția, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora!”, a scris ministrul Toader duminică, pe pagina sa de Facebook, notează Agerpres.

„Acesta (n.n. – ministrul Tudorel Toader) a explicat că, în ipoteza în care una dintre cele trei puteri își încalcă limitele constituționale, echilibrul se restabilește de către CCR prin soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională, iar în condițiile în care puterea judecătorească a fost parte a unor astfel de conflicte, «este lesne de înțeles că nu își poate judeca propria cauză»”, mai arată Agerpres.

Începând de sâmbătă, România are un sistem de alarmare în situații de urgență.

„Portalul www.ro-alert.ro, dedicat informării populației privind sistemul de avertizare-alarmare în situații de urgență, a fost lansat sâmbătă, într-o conferință de presă de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, anunță Agerpres.

Seară frumoasă!

Summitul Inițiativei celor Trei Mări was last modified: septembrie 17th, 2018 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: