Sub zăpezi

10 ian. 2017
Vizualizari: 2130

Și azi România rămâne sub cod portocaliu de ger.

„Bucureștiul și 36 de județe sunt marți, sub avertizare cod portocaliu de ger, cu temperaturi minime între -29 și -15 grade, iar maximele între -15 și -10 grade. Cinci județe din vestul țării rămân sub avertizare cod galben de ger, temperaturile minime scăzând sub -15 grade”- scrie News.ro.

Și marți, școlile din 16 județe și cele din municipiul București vor rămâne închise. Digi Tv a prezentat lista județelor unde vacanța elevilor s-a prelungit: „Tulcea, Bacău, Olt, Iași, Neamț, Timiș, Galați, Maramureș, Dolj, Suceava, Botoșani, Buzău, Ialomița, llfov, Constanța, Vrancea și Municipiul București”.

TVR a prezentat ieri o statistică neagră a gerului din ultimele zile: „Cel puțin opt oameni au murit în ultimele zile din cauza gerului și a viscolului. Trei dintre aceste decese au avut loc în ultimele 24 de ore, în județele Dolj, Vaslui și Suceava. Dar și în vestul țării, temperaturile extrem de scăzute au făcut victime, în Caraș Severin și Arad”. 

Cea mai gravă situație din Europa s-a înregistrat în aceste zile în Polonia, acolo, unde 33 de persoane și-au pierdut viața din cauza frigului.

La București, în lupta cu zăpada și frigul, primarul Capitalei continuă seria demiterilor. Cel mai recent pe lista primarului Firea este directorul Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu.

„Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, luni, că l-a demis pe managerul Spitalului Colentina, invocând faptul că pacienții și personalul medical au fost nevoiți să stea în frig. Primarul general a mai anunțat că atribuțiile managerului Spitalului Colentina vor fi preluate de directorul medical al unității sanitare, Dana Gabriela Ionescu” – scrie Agerpres.   

Agerpres redă și explicațiile primarului capitalei: „Am avut o situație dificilă ieri, la Spitalul Colțea, s-a rezolvat rapid, dar la Spitalul Colentina aproape jumătate din zi pacienții au stat în frig. Am dispus luarea de măsuri urgente, să aflu ce s-a întâmplat, de ce Spitalul Colentina nu este pregătit să facă față unei perioade geroase și care sunt motivele pentru care o perioadă destul de lungă de timp pacienții și medicii de la Spitalul Colentina stau în frig, în condițiile în care la celelalte unități spitalicești lucrurile erau normale. Nu era o problemă de la RADET, presiunea și temperatura erau normale, ci era o problemă internă, de lipsă de management, de inexistența unui contract de mentenanță, a unei revizii, care se face întotdeauna înaintea sezonului rece”.

Cum codul portocaliu nu a trecut, monitorizarea autorităților se menține.

Presa de azi scrie și despre întîlnirea de luni a principalilor șefi din parchete de la Ministerul justiției.

„Șefii DNA și DIICOT, Laura Codruța Kovesi și Daniel Horodniceanu, dar și procurorul general, Augustin Lazăr, și adjunctul său, Bogdan Licu, au fost chemați luni la Ministerul Justiției pentru a discuta cu ministrul Florin Iordache”informează DigiTV.

Această primă întâlnire cu noul ministru al justiției, Florin Iordache, a avut scopul discutării bugetelor acestor instituții.

„A fost o discuție informală cu ministrul justiției în prezența șefilor Parchetelor din România. După discuția de astăzi ne-am dat seama că putem avea o colaborare bună. Proiectele sunt cele care au existat și există în continuare. Vor fi continuate de viitorul ministru”, a declarat șeful DIICOT la ieșirea de la discuția cu noul ministru al Justiției, mai spune Digi TV.

România are nevoie de o justiție independentă, iar ministrul Iordache a declarat că sprijină acest deziderat. Parlamentul dar și magistrații au un rol hotărâtor în întărirea justiției și asigurarea deplinei sale independențe.

La începutul acestui an, odată cu aniversarea a 10 ani de la aderarea României la UE, UNJR saluta mesajul presedintelui Comisiei Europene privind întârirea independentei justiției în România pentru a susține lupta anticorupție, printr-o scrisoare deschisă. Universul Juridic publică integral mesajul UNJR.

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) împărtășește poziția Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care, într-o scrisoare trimisă în data de 5 ianuarie 2017 noului premier al României, Sorin Grindeanu, a afirmat printre altele că se așteaptă ca România să continue întărirea „unui sistem de justiție independent care poate susține lupta împotriva corupției”.(…) UNJR solicită tuturor autorităților statului român să se abțină de la orice acte care ar putea constitui atacuri la adresa independenței justiției. De asemenea, creșterea suspiciunilor în spațiul public și a neîncrederii în justiție, dată de gravitatea acuzațiilor privind interferența serviciilor secrete în actul de justiție și de lipsa de reacție a autorităților, riscă să pună în pericol însăși fundamentul statului de drept din România. Autoritățile au datoria să lămurească imediat, într-un mod ferm și fără echivoc, gravele acuzații aduse privind ingerința serviciilor secrete în justiție, pentru a apăra independența justiției și a restabili încrederea publicului în aceasta” – se arată în mesajul UNJR, notat de Universul Juridic.

Tema independenței justiției și ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), pentru România sunt în atenția opiniei publice din România în aceste zile. De aici vin și întrebările ziariștilor.

Cotidianul scrie că: „Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat luni, răspunzând unei întrebări în ce privește ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), că monitorizarea magistraților de către instituțiile europene nu ar mai fi necesară, „dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În politica românească, lupta este acerbă. Campania electorală pare să nu se fi terminat. PNL, USR și PMP au sesizat Curtea Constituțională în legătură cu Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare.

„Curtea Constituțională (CCR) va discuta joi (n.n 12 ianuarie a.c.) sesizarea depusă de PNL, USR și PMP împotriva legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare, sesizare prin care opoziția argumentează că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului și că, totodată, legea ar permite Cabinetului Grindeanu să modifice legi organice prin ordonanțe simple, ceea ce este contrar Constituției”– scrie News.ro.

Lupta nu se oprește aici și se duce în aceste zile cu acuze și declarații pe tema banilor din visteria ministerului de Finanțe. Vom reveni asupra acestei teme în zilele următoare.

În final, o știre care vine din fotbal.

ProSport scrie că:Becali a ascultat de sfatul lui Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, astfel că trupa condusă de Reghecampf se va numi „Star București”.

Bună dimineața!

Sub zăpezi was last modified: ianuarie 9th, 2017 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: