Studenții sunt, în general, determinați și foarte ambițioși

15 sept. 2016
Vizualizari: 1975
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua. Suntem în continuarea Maratonului nostru de la Tg. Mureș, împreună cu d-na Roxana Roba, cadru didactic în interiorul Facultății de Drept a Universității și în egală măsură avocat. Bine v-am găsit.

Roxana-Maria Roba: Bine ați venit.

Nicolae Cîrstea: Aveți în supraveghere în sala de seminarii pe studenții atât ai anului I, II, dar și – din ceea ce-mi spuneați – mai târziu în anul IV. Cum vin studenții în anul I de facultate, cât sunt ei de pregătiți, cât sunt conștienți de această alegere? Cum au perceput facultatea înainte de a intra la facultate și care sunt lucrurile pe care le percep ei după ce încep cursurile la facultatea de Drept?

Roxana-Maria Roba: În general, în primele dăți în care ne întâlnim cu studenții din anul I, cel puțin în ceea ce mă privește am o discuție liberă cu ei și îi întreb care este motivul pentru care au ales această facultate, ce profesie visează să urmeze după ce vor termina studiile – sigur, dacă s-au gândit la asta; care e motivul pentru care au ales această specializare și ce liceu au terminat, ce studii au urmat înainte. Cam astea sunt discuțiile. Dacă a fost decizia lor proprie sau dacă au fost influențați de familie, eventual dacă în familia lor au existat persoane care au urmat, de asemenea, profesii juridice.

Nicolae Cîrstea: Încercați, practic, să faceți un profil al lor, să vedeți cât de pregătiți sunt pentru facultatea de Drept, ca să știți ce aveți de făcut de la catedră pentru cursurile și pentru cariera lor până la urmă.

Roxana-Maria Roba: Da, și este foarte interesant dacă pot să le urmăresc evoluția și să văd în anul IV dacă într-adevăr au rămas să urmeze profesiile pentru care erau hotărâți la început sau și-au schimbat opțiunile, cum au înțeles ei să lucreze pentru a-și îndeplini țelurile în cele din urmă.

Nicolae Cîrstea: Concluziile care ar fi după această incursiune în decizia lor de a veni la facultate, cât de pregătiți sunt pentru carierea juridică? Ce concluzii trageți după aceste discuții cu studenții?

Roxana-Maria Roba: În general sunt destul de hotărâți, în sensul că au o motivație pentru care au ales această facultate – o motivație personală. Sigur, unii într-adevăr îmi povestesc că au avut avocați în familie sau notari sau executori – persoane care au urmat profesii juridice – și atunci oarecum au fost influențați. Sau ei au avut posibilitatea să lucreze cu aceste persoane, să afle diferite informații și atunci, cumva văd un drum mai departe în acest sens. Îi văd destul de hotărâți, de determinați. Cei care au intrat în anul I în 2015, de exemplu, majoritatea își doreau să devină procurori. Și îmi spuneau că li se pare foarte interesant Dreptul penal – aveam discuții de genul acesta – judecători, dar și avocați. Au fost perioade în care foarte mulți dintre ei își doreau să devină avocați. Sigur, pe parcurs e posibil să-și mai schimbe opțiunile, întrucât află mai multe informații, dar mulți dintre ei încep, ușor, să mai și lucreze sau să meargă într-o practică, și atunci este cu totul altfel. De multe ori imaginea și-o formează de la televizor, urmărind filme, deci nu chiar din realitate efectiv. Și atunci, e posibil să-și mai schimbe opțiunile. Dar în general sunt determinați, sunt foarte ambițioși. Lucrez foarte bine cu ei, chiar pot spune că există o bază solidă. Sunt deschiși, volubili; din punctul meu de vedere există potențial foarte mare și ei pot să realizeze practic chiar tot ceea ce își doresc. Bineînțeles că asta implică și muncă – și aici există unele diferențe. Însă lăsând la o parte acest lucru, potențial există în fiecare dintre ei, am văzut acest lucru.

Nicolae Cîrstea: Vroiam să vă întreb: După aceste discuții inițiale, în primul an de facultate, care ar fi concluziile în anul IV? Cât de mult îi schimbă pe studenți cursurile facultății de Drept? Cum îi regăsiți, practic, pe studenți în anul final al facultății?

Roxana-Maria Roba: În anul final îi găsesc pe majoritatea dintre ei mult mai pregătiți. Deja discuțiile sunt la un cu totul alt nivel. Din punctul de vedere al noțiunilor de Drept discutăm la un cu totul alt nivel, lucrăm deja pe spețe, pe practică judiciară. Sunt foarte interesați, mulți dintre ei începând deja să lucreze sau având contact cu diferite profesii. Pun întrebări cu care s-au confruntat acolo, în practică, și sunt foarte determinați să vadă exact care este punctul de vedere cel mai corect. Acum, sigur, de multe ori nu există un singur punct de vedere, ci mai multe puncte de vedere, pe care e bine să le cunoască fiecare cu argumentele lor. Și eu totdeauna le subliniez acest lucru, că și practica judiciară la noi se străduiește să fie unitară, dar de multe ori nu este posibil acest lucru. Și rezultate sunt; mulți dintre ei reușesc și sunt deja colegii mei – fie avocați, fie consilieri juridici, fie magistrați în devenire. Deci avem rezultate cu care evident că ne mândrim.

Nicolae Cîrstea: Spuneam la început că dețineți și calitatea de avocat. Care ar fi abilitățile sau care sunt lucrurile pe care trebuie să și le însușească în timpul facultății sau chiar înainte un student pentru a fi un bun avocat?

Roxana-Maria Roba: În primul rând, evident, o temeinică pregătire juridică. Acesta este, sigur, valabil pentru toate profesiile juridice. Apoi este necesar ca pentru partea de pledoarie în instanță să existe, totuși, o oarecare abilitate de a vorbi în public, de a fi convingător, de a fi eventual mai puțin emotiv sau de a reuși să lucreze cu aceste lucruri și să le depășească, dacă este cazul, astfel încât să poată exercita cu succes profesia. Sunt foarte multe abilități de care are nevoi un avocat. Inclusiv relația cu clientul; este foarte dificil, clienții sunt dificili, trebuie să se poată adapta, să discute cu fiecare persoană, să știe cum să-i prezinte informațiile. Din anumite puncte de vedere nu este o profesie ușoară. Din exterior poate părea că nu e foarte dificil, dar din punctul meu de vedere e o profesie complexă, care necesită foarte multă muncă și, în același timp, ceea ce am constatat la mine, chiar un consum destul de mare de energie atunci când îți dorești să știi că de fiecare dată ai făcut tot ce este posibil pentru clientul respectiv, ca să reușești o apărare cât mai bună și, dacă se poate, și rezultatele să fie pe măsură.

Nicolae Cîrstea: Vorbeam mai devreme despre profesii, despre alegerile studenților. Din acest punct de vedere, dincolo de munca despre care vorbeați, care ar fi frumusețea avocaturii?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Roxana-Maria Roba: Există multe satisfacții și în această profesie, ca în oricare alta. Atunci când vezi că munca ta are rezultatele pe care le urmărești sau poate sunt chiar depășite, așteptările tale. Atunci când vezi că clientul tău este mulțumit de apărarea pe care ai făcut-o, când chiar el îți spune că nu spera, poate, într-o soluție atât de bună; sau este mai mult decât se aștepta. Sau când lucrezi la un proces în care vii tu cu o idee nouă, deci nu au mai existat precedente, și atunci ai această satisfacție că ideea ta s-a concretizat și, într-adevăr, strategia pe care ai abordat-o și felul cum ți-ai construit cauza au obținut rezultatul scontat. Sunt, într-adevăr, bucurii în această profesie; sigur că sunt și dezamăgiri. În ceea ce mă privește, am spus acest lucru – probabil că ar trebui să lucrez aici și să schimb: Mai mult mă afectează în sens negativ faptul că un proces nu am reușit să-l câștig așa cum mă așteptam, cum am muncit pentru el, decât mă bucur atunci când am câștigat procesele. Te gândești că poate ar fi trebuit să mai faci ceva, să prezinți lucrurile într-o altă lumină și atunci ești îndoit. Și, sigur, te bucuri și când le câștigi, dar parcă tot îți rămân în minte cele pierdute. Cred că aici ar trebui, totuși, să mai lucrez eu cu mine și să mai schimb, că nu e chiar corect.

Nicolae Cîrstea: O ultimă întrebare aș avea: Cât de greu este să-ți faci un nume în avocatură din afara Bucureștiului? Există posibilitatea avocaturii – să-i zicem de provincie, nu neapărat în sens peiorativ? Ne permite această avocatură în afara Bucureștiului o specializare?

Roxana-Maria Roba: Da, cu siguranță că permite. Deși, într-adevăr, am constatat că puțini dintre colegi sunt specializați. Dar cred că există posibilitatea afirmării și specializării – se tinde spre aceasta și eu sunt sigură că se va realiza. Cel puțin în ceea ce mă privește, e clar că am anumite domenii pe care lucrez. Și eu cred că acest lucru este absolut posibil și în provincie, în egală măsură cum se poate și în capitală. Ba chiar aș considera că este poate mai dificil acolo ca nou-venit să te afirmi sau cel puțin ai nevoie de o perioadă de timp.

Nicolae Cîrstea: Un brand în avocatura din afara Bucureștiului în cât timp se construiește și cât de important este numele, brandul în avocatură, în general?

Roxana-Maria Roba: Cu siguranță este important. Și durează ani. Poate sunt care au reușit și într-un timp mai scurt, prin excepție de la regulă. Dar durează câțiva ani de muncă continuă.

Nicolae Cîrstea: D-na profesor vă mulțumesc. A fost o plăcere să stăm de vorbă, să ne povestiți despre studenții dumneavoastră, despre alegerile lor, despre avocatură și despre toate celelalte lucruri pentru care suntem aici și despre care am discutat cu plăcere.

Studenții sunt, în general, determinați și foarte ambițioși was last modified: septembrie 15th, 2016 by Roxana-Maria Roba

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice