Studenţii de la drept au ieşit în stradă

20 dec. 2017
Vizualizari: 1944

Senatul a adoptat proiectul de modificare a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, anunță agențiile de presă.

„Senatul a adoptat miercuri cu 80 voturi «pentru», 28 de voturi «împotrivă» și o abținere în calitate de cameră decizională, proiectul de modificare a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, fără ca în plen să fie făcută vreo modificare în plus față de varianta votată în comisia specială”, notează News.ro.

Referitor la funcționarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, News.ro notează: „Singurele modificări semnificative aduse legii privind organizarea judiciară, față de forma adoptată de Camera Deputaților, au fost în ceea ce privește secția specială pentru investigarea magistraților, care a primit puteri sporite față de varianta adoptată de Camera Deputaților”.

„«În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii», se arată în amendamentul adoptat de comisia specială”, mai scrie News.ro.

Studenții facultăților de drept din București și Iași au protestat față de modificările legilor justiției votate în Parlament.

„Aproximativ 250 de studenți ai Facultății de Drept din București au protestat miercuri, de la ora 13.00, timp de o jumătate de oră, față de modificările legislației penale. Protestul a fost unul tăcut, tinerii stând pe treptele instituției de învățământ cu Constituția în mâini. Și câteva zeci de studenți de la Facultatea de Drept din Iași au protestat față de modificările la legile justiției, pe una dintre foile pe care studenții le aveau în mâini scriind «Toader Tudorel, nu ne ești model»”, mai arată News.ro.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că există un risc de activare a Articolului 7 și în cazul României din partea instituțiilor europene, din cauza legilor justiției, adăugând că ministrul Justiției, Tudorel Toader, îl evită.

„«Există un risc evident de activare a Articolului 7 și în cazul României, din cauza legilor justiției. Ministrul Justiției mă evită», a susținut Klaus Iohannis”, scrie Cotidianul.

„Șeful statului a adăugat că nu înțelege atitudinea acestuia față de aceste modificări, mai ales că este o persoană din sistem. Șeful statului nu a dorit să spună ce va face în cazul legilor din justiție, care încă sunt pe traseul legislativ și nu au ajuns la promulgare. Președintele consideră, însă, că cei care au în acest moment pârghiile de a face ceva se manifestă chiar vocal, și că, la rândul lui, o va face la momentul potrivit”, mai arată Cotidianul.

„În ceea ce privește referendumul pe legile justiției, anunțat încă de la începutul anului, președintele spune că nu este ultimul as pe care îl are în mânecă. «Aștept pentru când va fi…», a fost răspunsul la întrebarea legată de o posibilă inițiativă privind chemarea populației la consultare”, arată sursa menționată anterior.

„Iohannis a afirmat că «trebuie să fii căzut din lună» să consideri că nu vor exista efecte ale adoptării acestor legi, «în mod netransparent» și să ai impresia că nu vor fi urmări”, notează, din nou, Cotidianul.

„«Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la absența imunoglobulinei de pe piața medicamentelor din România, semnalată de către mass-media. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor», se precizează într-un comunicat al Avocatului Poporului”, transmis azi Agerpres.

Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit în sus creșterea economică pentru anul 2016, la 4,8%, cu 0,1% peste varianta provizorie.

Potrivit Agerpres„produsul intern brut estimat pentru anul 2016, pe date semidefinitive, a fost de peste 762,341 miliarde lei prețuri curente”.

„«În anul 2016, modificări mai importante ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat industria, de la +0,4% la +1,3%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +3,5 puncte procentuale (de la 101,8% la 105,3%), construcțiile, de la +0,1% la +0,7%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +10,9 puncte procentuale (de la 101,8% la 112,7%) și activitățile profesionale, științifice și tehnice, activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport, de la +0,5% la +0,1%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -7,0 puncte procentuale (de la 107,9% la 100,9%)», informează INS”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Studenții de la drept au ieșit în stradă was last modified: decembrie 20th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: