Strămutarea judecării procesului. Soluţionarea cererii de strămutare. Trimiterea cauzei la instanța competentă (NCPC)

17 iun. 2021
Vizualizari: 751
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 1117/2020

NCPC: art. 30 alin. (6), art. 120, art. 123 alin. (1), art. 132 alin. (3), art. 142 alin. (1), art. 143 alin. (1)

Prin petiția înregistrată sub nr. x din 10 februarie 2020, petenta A. I.F.N. S.A. a solicitat strămutarea judecării procesului ce formează obiectul dosarului nr. x/2017, al Tribunalului Vâlcea, secția I civilă și suspendarea judecării procesului ce formează obiectul acestui dosar, până la soluționarea cererii de strămutare.

Potrivit art. 143 alin. (1) C. proc. civ.:

„La solicitarea celui interesat, completul de judecată poate dispune, dacă este cazul, suspendarea judecării procesului, cu darea unei cauțiuni în cuantum de 1000 RON. Pentru motive temeinice, suspendarea poate fi dispusă în aceleași condiții, fără citarea părților, chiar înainte de primul termen de judecată”.

În ce privește caracterul cererii de suspendare a judecării procesului ce formează obiectul dosarului nr. x/2017, al Tribunalului Vâlcea, secția I civilă, prevăzută de art. 143 alin. (1) C. proc. civ., se reține că această cerere este aferentă cererii de strămutare, având un caracter incidental.

Așa fiind, este vorba de o cerere ce se circumscrie dispozițiilor art. 30 alin. (6) C. proc. civ., care prevăd că cererile incidentale sunt cele formulate în cadrul unui proces aflat în desfășurare.

Prin urmare, cererea de suspendare a judecării procesului ce formează obiectul dosarului nr. x/2017, al Tribunalului Vâlcea, secția I civilă este o cerere exclusiv incidentală, de vreme ce nu poate fi formulată separat, pe cale principală, neavând în esența sa o existență de sine stătătoare.

Înalta Curte reține că se solicită strămutarea dosarului nr. x/2017, al Tribunalului Vâlcea, secția I civilă, având ca obiect o acțiune formulată după data intrării în vigoare a noului C. proc. civ., iar potrivit dispozițiilor art. 142 alin. (1) din același act normativ, „Cererea de strămutare întemeiată pe motiv de bănuială legitimă este de competența curții de apel, dacă instanța de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripția acesteia”.

În conformitate cu art. 123 alin. (1) C. proc. civ., „Cererile accesorii, adiționale, precum și cele incidentale se judecă de instanța competentă pentru cererea principală, chiar dacă ar fi de competența materială sau teritorială a altei instanțe judecătorești, cu excepția cererilor prevăzute la art. 120”.

Cum judecata cererii de strămutare a cauzei ce formează obiectul dosarului nr. x/2017, al Tribunalului Vâlcea, secția I civilă este de competența Curții de Apel Pitești, Înalta Curte reține că nu este competentă să soluționeze cererea vizând suspendarea dosarului a cărui strămutare s-a solicitat, motiv pentru care, în temeiul dispozițiilor 123 alin. (1), raportat la art. 142 alin. (1) și art. 132 alin. (3) din C. proc. civ., va trimite cauza având ca obiect cererea formulată de petenta A. I.F.N. S.A., la instanța competentă, respectiv Curtea de Apel Pitești.

Sursa informației: www.scj.ro.

Strămutarea judecării procesului. Soluționarea cererii de strămutare. Trimiterea cauzei la instanța competentă (NCPC) was last modified: iunie 17th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.