Stingerea litigiului conform învoirii părţilor. Admiterea recursului declarat (NCPC)

24 iul. 2020
Vizualizari: 706
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 1624/2019

NCPC: art. 406 alin. (5), art. 438, art. 439, art. 493 alin. (4), art. 494, art. 496, art. 497

Prin încheierea pronunțată în Camera de consiliu la data de 19 octombrie 2018, Înalta Curte a dispus comunicarea raportului întocmit asupra admisibilității recursului către părți, potrivit dispozițiilor art. 493 alin. (4) C. proc. civ.

Prin încheierea de ședință din data de 17 mai 2019, Înalta Curte a admis în principiu recursul declarat de recurenta-reclamantă SC A. SRL și, față de cererea recurentei reclamante de a se lua act de tranzacția încheiată între părți, a stabilit termen de judecată la data de 4 octombrie 2019.

Analizând recursul formulat de recurenta-reclamantă A. SRL, Înalta Curte de Casație și Justiție constată că, la data de 16 octombrie 2018, recurenta-reclamantă a învederat instanței faptul că părțile au încheiat o tranzacție judiciară la data de 7 iunie 2018, prin care a fost stabilită modalitatea de stingere a litigiului ce face obiectul dosarului de față, respectiv nr. 19996/3/2014, dintre reclamanta SC A. SRL și pârâții B. și C.

În acest sens, recurenta-reclamantă a depus la dosar tranzacția intervenită între părți, autentificată la data de 7 iunie 2018, sub nr. 636, de către Biroul Notarilor Publici Asociați G. și H.

Deși textele art. 496 și art. 497 din C. proc. civ. – referitoare la soluțiile pe care le poate pronunța Înalta Curte de Casație și Justiție în recurs – nu cuprind o dispoziție care să permită desființarea hotărârilor pronunțate în fond și în apel, pentru ipoteza în care părțile au încheiat o tranzacție, stingerea litigiului conform învoirii părților trebuie recunoscută și în faza procesuală a recursului, pentru a se da eficiență principiului disponibilității, care guvernează procesul civil.

Cum hotărârile pronunțate în fond și în apel nu mai pot fi menținute în situația stingerii litigiului prin învoiala părților, Curtea urmează să dispună anularea lor, aplicând, prin analogie, dispozițiile art. 406 alin. (5) din C. proc. civ., conform cărora, în situația renunțării la judecată în apel sau în căile extraordinare de atac, instanța va lua act de renunțare și va dispune și anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunțate în cauză.

Aceste dispoziții, nefiind potrivnice celor privitoare la judecata în recurs, își găsesc aplicabilitatea și în această fază procesuală, potrivit art. 494 din C. proc. civ.

Ca atare, având în vedere tranzacția părților, în baza dispozițiilor art. 438 C. proc. civ., prin raportare la prevederile art. 406 alin. (5) din C. proc. civ., Înalta Curte urmează să admită recursul declarat de recurenta-reclamantă SC A. SRL împotriva Deciziei nr. 1007 din 24 noiembrie 2017, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a III-a civilă, să anuleze decizia recurată și Sentința civilă nr. 1237 din 28 octombrie 2016, pronunțată de Tribunalul București, secția a V-a civilă în Dosarul nr. x/2014, și să ia act de tranzacția părților încheiată la 7 iunie 2018, ce va constitui dispozitivul hotărârii, conform art. 439 C. proc. civ.

Sursa informației: www.scj.ro.

Stingerea litigiului conform învoirii părților. Admiterea recursului declarat (NCPC) was last modified: iulie 23rd, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.