Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă – modificări (Hotărârea UNPIR nr. 2/2015)

3 dec. 2015
Vizualizari: 3636

Despre

  • M. Of. nr. 888 din 26 noiembrie 2015
  • Hotărârea UNPIR nr. 2/2015
  • Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician
Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 98 alin. (3) dispune: „În cazul în care un practician este numit de directorul oficiului registrului comerțului de pe lângă tribunal și/sau de persoana ori de persoanele desemnate din cadrul registrului într-un dosar în temeiul Legii nr. 359/2004, cu modificările și completările ulterioare, sau al Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, fiindu-i fixat un onorariu și, ulterior, prin trecerea la procedura simplificată prevăzută de Legea nr. 85/2006, cu modificările și completările ulterioare, sau Legea nr. 85/2014, îi mai este stabilit un onorariu, fie aceluiași practician, fie altuia, eventual și cheltuieli de procedură de către judecătorul-sindic, se va solicita un singur onorariu din fondul de lichidare de până la 3.000 lei, la care se adaugă cheltuielile făcute în procedură. În cazul finalizării dosarului de un alt practician decât cel desemnat inițial, stabilirea remunerației cuvenite fiecărui practician în cauză intră în competența Consiliului de conducere al filialei UNPIR pe raza căreia își are sediul societatea debitoare. În acest caz, împărțirea poate fi făcută în baza regulilor stabilite de Adunarea generală a membrilor filialei sau, în lipsa acestora, de către Consiliul de conducere al filialei, în baza analizei deconturilor depuse de practicienii care au activat în dosar. Această plată se va efectua pentru deconturile înaintate în dosarul trecut în procedura simplificată prevăzută de legea privind procedura insolvenței”.

 

Art. 98 alin. (5) din Statut (modificat prin Hotărârea UNPIR nr. 2/2015)

Noua reglementare

La art. 98, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5).

Potrivit noii reglementări, art. 98 alin. (5) dispune: „În toate situațiile, într-un dosar închis fără să fi existat bunuri, unde costurile procedurale se acoperă pe seama fondului de lichidare, se poate acorda o singură remunerație, care se va încadra în plafonul stabilit la alin. (3)”.

 

Art. 102 alin. (2) din Statut (modificat prin Hotărârea UNPIR nr. 2/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 102 alin. (2) prevedea faptul că sumele colectate prin plata procentului de 2% se virează în proporție de 75% la filiala Uniunii în care își are sediul forma de exercitarea a profesiei și 25% la filiala UNPIR pe raza căreia își are sediul societatea debitoare. În cazul în care un membru al unei filiale a unei societății profesionale este numit prin încheiere într-un dosar, aceasta va vira sumele colectate prin plata procentului de 2% în proporție de 75% la filiala Uniunii unde își are sediul filiala societății profesionale și 25% la filiala în care își are sediul societatea debitoare.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 102 alin. (2) dispune: „Sumele colectate prin plata procentului de 2% se virează în proporție de 60% la filiala Uniunii în care își are sediul forma de exercitare a profesiei și 40% la filiala UNPIR pe raza căreia își are sediul societatea debitoare”.

 

Art. 103 alin. (2) și (3) din Statut (modificat prin Hotărârea UNPIR nr. 2/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 103 alin. (2) prevedea faptul că Fondul de solidaritate se alimentează în contul constituit în acest scop, cu 10% din sumele lunare colectate de registrul comerțului, conform art. 39 alin. (7) lit. a) din Legea nr. 85/2014, precum și cu 10% din procentul de 2% din sumele recuperate în cadrul procedurilor de insolvență, conform art. 39 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 85/2014.

De asemenea, art. 103 alin. (3) stabilea faptul că procentul de 10% din sumele colectate de registrul comerțului se reține direct de către Secretariatul general al UNPIR din totalul sumelor lunare virate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și se varsă în contul Fondului de solidaritate. Procentul de 10% din sumele recuperate în cadrul procedurilor de insolvență, conform art. 39 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 85/2014, se reține de filialele UNPIR, cu prioritate, și se virează în contul Fondului de solidaritate în primele 10 zile ale lunii pentru încasările din luna anterioară.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 103 alin. (2) și (3) prevăd: „(2) Fondul de solidaritate se alimentează în contul constituit în acest scop, cu 20% din sumele lunare colectate de registrul comerțului, conform art. 39 alin. (7) lit. a) din Legea nr. 85/2014, precum și cu 20% din procentul de 2% din sumele recuperate în cadrul procedurilor de insolvență, conform art. 39 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 85/2014.

(3) Procentul de 20% din sumele colectate de registrul comerțului se reține direct de către Secretariatul general al UNPIR din totalul sumelor lunare virate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și se varsă în contul Fondului de solidaritate. Procentul de 20% din sumele recuperate în cadrul procedurilor de insolvență, conform art. 39 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 85/2014, se reține de filialele UNPIR, cu prioritate, și se virează în contul Fondului de solidaritate în primele 10 zile ale lunii pentru încasările din luna anterioară”.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 109 din Statut (modificat prin Hotărârea UNPIR nr. 2/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 109 prevedea: Cumularea a două sancțiuni de suspendare a calității de practician în insolvență duce la excluderea din Uniune.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 109 prevede: „Comiterea unei noi abateri disciplinare pentru care se poate aplica sancțiunea suspendării, în perioada de reabilitare de un an, având în vedere necorectarea comportamentului, se va putea considera agravantă și va conduce la aplicarea directă a sancțiunii excluderii”.

 

Par. 4 anexa nr. 1 la Statut (modificat prin Hotărârea UNPIR nr. 2/2015)

Noua reglementare

La anexa nr. 1, după par. 3 se introduce un nou paragraf.

Potrivit noii reglementări, par. 4 stabilește: „Comisiile de pregătire a subiectelor, de analizare a contestațiilor și pentru supravegherea desfășurării examenului de acces în profesie, detaliile privind desfășurarea examenului de acces în profesie, calendarul desfășurării acestuia, inclusiv detalii privind numărul de întrebări, timpul acordat, modalitatea de elaborare, transmitere și afișare a subiectelor, precum și orice alte detalii necesare unei bune organizări a examenului se aprobă de către Consiliul național de conducere al UNPIR”.

 

Art. 8 din anexa nr. 5 la Statut (modificat prin Hotărârea UNPIR nr. 2/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 8 prevedea faptul că plafonul minim de asigurare profesională pentru persoanele fizice române, înscrise în subsecțiunile IB și IC ale Tabloului Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, este de 100.000 lei.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 8 prevede: „Plafonul minim de asigurare profesională pentru persoanele fizice române, înscrise în subsecțiunile IA, IB, IC și ID ale Tabloului Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, este de 100.000 lei”.

 

Art. 9 din anexa nr. 5 la Statut (modificat prin Hotărârea UNPIR nr. 2/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 dispunea faptul că plafonul minim de asigurare profesională pentru persoane juridice, înscrise în subsecțiunea IIA a Tabloului Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, este de 500.000 lei.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 dispune: „Plafonul minim de asigurare profesională pentru persoane juridice, înscrise în subsecțiunile IIA și IIB ale Tabloului Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, este de 500.000 lei”.

 

Art. 12 din anexa nr. 5 la Statut (modificat prin Hotărârea UNPIR nr. 2/2015)

Noua reglementare

La anexa nr. 5, după art. 11 se introduce un nou articol, art. 12.

Potrivit noii reglementări, art. 12 prevede: „Asigurările profesionale trebuie încheiate obligatoriu în mod cumulativ atât pentru practicianul în insolvență compatibil, cât și pentru forma de organizare în care acesta își desfășoară activitatea. Pentru societățile cu personalitate juridică se poate încheia o poliță de asigurare comună pentru societate și asociați, angajați, colaboratori (listă de persoane), a cărei valoare (sumă asigurată) minimă să fie suma valorilor (sume asigurate) minime cumulate”.

Statutul privind organizarea și exercitarea profesiei de practician în insolvență – modificări (Hotărârea UNPIR nr. 2/2015) was last modified: decembrie 3rd, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.