Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă din 29.09.2007

8 nov. 2017
Vizualizari: 6471

Cap. XIV („Abateri și sancțiuni”)

Potrivit capitolului al XIV-lea, constituie abateri următoarele fapte:

1. îndeplinirea de activități specifice profesiei pentru persoane cu interese contrare;
2. divulgarea secretului profesional, cu excepția cazurilor prevăzute expres de lege;
3. nerespectarea obligației de asigurare de răspundere profesională, prevăzută la art. 42 alin. (8) din O.U.G.;
4. neplata primei de asigurare prevăzute la art. 42 alin. (9) din O.U.G. privind neîndeplinirea obligației de asigurare profesională până la expirarea perioadei de suspendare;
5. încălcarea principiilor fundamentale de etică profesională, definite de Codul de etică profesională și disciplină al Uniunii;
6. desfășurarea de activități politice în cadrul Uniunii și cu ocazia manifestărilor organizate de aceasta;
7. neparticiparea fără motive temeinice a membrilor Congresului Uniunii la două congrese succesive la care au fost delegați;
8. neparticiparea fără motive temeinice a membrilor filialelor la două adunări generale succesive la care au fost convocați;
9. neplata cotizației anuale și a contribuției pe tranșe de venituri în condițiile art. 44 alin. (2) din O.U.G.;
10. neplata cotizației anuale și a contribuției pe tranșe de venituri sau numai a uneia dintre acestea, până la expirarea perioadei de suspendare de 3 luni;
11. declararea incorectă a veniturilor obținute ca urmare a desfășurării activității de practician în insolvență și implicit plata unei contribuții anuale pe tranșe de venituri neconforme cu realitatea;
12. necomunicarea în termen de 30 de zile a schimbărilor intervenite în legătură cu datele înscrise în Tabloul UNPIR și în Registrul formelor de organizare;
13. intrarea în una dintre situațiile de nedemnitate prevăzute la art. 25 din O.U.G.;
14. deschiderea împotriva practicianului în insolvență, prin hotărâre irevocabilă, a procedurii falimentului;
15. necalcularea și nevirarea, în primele 25 de zile ale lunii pentru încasările din luna anterioară, a procentului de 2% prevăzut de art. 4 din Legea nr. 85/2006 și art. 39 din Legea nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare, din sumele recuperate în cadrul procedurilor de insolvență;
16. declanșarea de către practicianul în insolvență a unor măsuri asigurătorii sau a procedurii de executare silită asupra fondului de lichidare;
17. exercitarea de către practicianul în insolvență incompatibil a oricărei activități prevăzute la art. 11 din O.U.G. în competența practicienilor în insolvență compatibili;
18. solicitarea decontării din fondul de lichidare a unui onorariu mai mare decât cel din propria ofertă financiară în baza căruia a fost desemnat într-o procedură conform art. 57 alin. (2) sau (3) din Legea nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare, constituie încălcarea principiilor din Codul de conduită etică;
19. neîndeplinirea obligației privind completarea formularelor, precum și a datelor statistice prevăzute de art. 21 lit. h) și l) din respectivul statut;
20. neplata cotizației anuale și a contribuției pe tranșe de venituri în condițiile art. 101 alin. (7);
21. lipsa de cooperare a asociaților, coordonatorilor sau practicienilor în condițiile art. 98 alin. (7);
22. neîndeplinirea oricărei altei obligații, neprecizate mai sus, prevăzute expres de O.U.G. și de respectivul statut.

Se sancționează cu avertisment scris faptele prevăzute la art. 120 pct. 1 și 6.

Se sancționează cu suspendarea calității de practician în insolvență pe o perioadă cuprinsă între 3 luni și un an faptele prevăzute la art. 120 pct. 2, 3, 5, 9, 15, 18, 20 și 21.

Se sancționează pecuniar, cu amendă, faptele prevăzute la art. 120 pct. 7, 8, 12, 19 și 22.

Cuantumul amenzilor se stabilește între 1.000 lei și 5.000 lei. Sumele obținute din sancțiunile pecuniare se fac venit la bugetul filialei sau al Uniunii, după caz.

Neplata amenzii în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii duce la excluderea definitivă din Uniune.

Membrul Uniunii sancționat cu suspendarea calității de practician în insolvență are următoarele interdicții pe perioada suspendării:

a) nu poate activa ca practician în insolvență;
b) nu are drept de vot în adunarea generală a filialei și nu poate participa la Congresul Uniunii;
c) nu poate fi ales în organele de conducere ale filialei sau ale Uniunii;
d) nu poate reprezenta filiala sau Uniunea.

Membrii Uniunii sancționați cu suspendarea calității de practician în insolvență sunt obligați ca în termen de cel mult 10 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de suspendare să prezinte la conducerea filialei dovada că au solicitat înlocuirea lor cu un alt practician în insolvență pe perioada suspendării.

Dacă suspendarea îl privește pe unul dintre membrii organelor de conducere alese ale Uniunii sau ale filialelor, acesta va fi înlocuit pe perioada suspendării de către unul dintre membrii supleanți ai organului de conducere respectiv.

Necomunicarea în termenul prevăzut la alin. (2) a dovezii de înlocuire cu un alt practician se sancționează cu excluderea definitivă din Uniune, însoțită de pierderea calității de practician în insolvență.

Comiterea unei noi abateri disciplinare pentru care se poate aplica sancțiunea suspendării, în perioada de reabilitare de un an, având în vedere necorectarea comportamentului, se va putea considera agravantă și va conduce la aplicarea directă a sancțiunii excluderii.

Se sancționează pecuniar cu amendă, care se face venit la bugetul Uniunii, fapta prevăzută la art. 120 pct. 11.

Amenda este egală cu suma neachitată Uniunii conform veniturilor reale realizate.

Se sancționează cu excluderea definitivă din Uniune, însoțită de pierderea calității de practician în insolvență, faptele prevăzute la art. 120 pct. 4, 10, 13, 14, 16 și 17.

Sancțiunea de excludere definitivă din Uniune determină radierea din Tabloul UNPIR și pierderea calității de practician în insolvență.

Membrii instanțelor disciplinare nu pot fi trași la răspundere pentru hotărârile de sancționare adoptate, decât în cazul în care se dovedește că și-au exercitat însărcinarea cu rea-credință sau gravă neglijență.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Regulamentul privind procedura disciplinară este prevăzut în anexa nr. 4.

Cap. XV („Dispoziții finale”)

În capitolului al XV-lea se dispune faptul că anexele nr. 1-9 fac parte integrantă din respectivul statut.

Dispozițiile art. 119 referitoare la încasarea, vărsarea, virarea sau distribuirea sumelor din fondul de lichidare vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Dispozițiile referitoare la abrogarea art. 120 (privind Fondul de solidaritate) vor intra în vigoare la 1 februarie 2018.

Până la 31 decembrie 2017, filialele UNPIR vor încasa procentul de 2% și vor alimenta Fondul de solidaritate în conformitate cu prevederile art. 119.

Până la 10 ianuarie 2018, filialele UNPIR vor vira sumele datorate către Fondul de solidaritate, pentru încasările din luna decembrie 2017.
Art. 133. – Filialele UNPIR au obligația să vireze excedentul aferent fondului de lichidare, înregistrat la 30 decembrie 2017, în contul comunicat de UNPIR, până cel târziu la 30 ianuarie 2018.

Anexele la Statut

Anexa nr. 1 la Statut conține Regulile de desfășurare a examenului pentru dobândirea calității de practician în insolvență stagiar.

Anexa nr. 2 la Statut prevede Regulamentul de organizare și desfășurare a examenului de definitivat în profesia de practician în insolvență. 

Anexa nr. 3 la Statut dispune cu privire la Metodologia de atestare a calificării de practician în insolvență și a calității de membru al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (Uniune).

Anexa nr. 4 la Statut stabilește Regulamentul privind procedura disciplinară.

Anexa nr. 5 la Statut conține prevederi cu privire la nivelul taxelor pentru operațiunile legate de Registrul formelor de organizare.

Anexa nr. 6 la Statut dispune cu privire la nivelul taxelor și cotizațiilor, precum și plafonul minim de asigurare profesională.

Anexa nr. 7 la Statut stabilește actele de constituire a cabinetelor individuale, contracte de societate, contracte de asociere cabinete (modele).

Anexa nr. 8 la Statut conține Formatul Tabloului Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România.

Anexa nr. 9 la Statut conține Formatul Registrului formelor de organizare.

Statutul privind organizarea și exercitarea profesiei de practician în insolvență din 29.09.2007 was last modified: decembrie 4th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.