Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă din 29.09.2007

8 nov. 2017
Vizualizari: 6487

Cap. IV („Organizarea și conducerea filialelor”)

Secțiunea 1 („Constituire”)

Potrivit capitolului al IV-lea, Filialele județene și a municipiului București se constituie cu avizul Consiliului național de conducere al Uniunii, cu un număr minim de 12 membri persoane fizice compatibile. La data îndeplinirii numărului minim de membri este obligatorie constituirea filialei Uniunii.

În cazul constituirii filialelor conform alin. (1), Consiliul național de conducere va asigura un ajutor financiar destinat achiziționării dotărilor necesare funcționării.

În cazul scăderii numărului minim de membri ai filialei prevăzut la alin. (1), filiala se desființează prin hotărâre a membrilor rămași, urmând ca aceștia să fie rearondați în baza deciziei Consiliului național de conducere la o altă filială.

Secțiunea a 2-a („Adunarea generală”)

Organele de conducere ale filialei sunt: adunarea generală și consiliul de conducere.

Adunarea generală a filialei este formată din membrii acesteia, practicieni în insolvență, care își au domiciliul sau sediul social, după caz, în raza de competență a filialei.

Adunările generale ale filialelor se reunesc o dată pe an sau ori de câte ori se consideră necesar.

Adunarea generală a filialei se convoacă de:

a) consiliul de conducere al filialei;
b) 25% din numărul membrilor compatibili ai filialei.

Filialele vor convoca adunările generale cu minimum 15 zile înainte de data programată, publicând anunțul în presa locală, și vor informa Secretariatul general al Uniunii. Consiliul de conducere al filialei va putea anunța și direct membrii filialei județene, respectiv a municipiului București.

Cu cel târziu 7 zile înaintea datei ședinței adunării generale a filialei, materialele-suport aferente adunării generale a filialei se comunică membrilor filialei sau se va indica prin convocator modalitatea în care materialele pot fi descărcate electronic.

Adunarea generală a filialei este legal constituită în prezența majorității membrilor compatibili ai acesteia, prezenți fizic sau mandatați, un membru compatibil putând să fie mandatat de maximum 3 membri compatibili ai filialei, iar hotărârile sunt valabil adoptate cu votul majorității simple a celor prezenți fizic sau reprezentați prin mandat.

Dacă la prima convocare nu se întrunește numărul necesar de membri, adunarea generală se va desfășura la data și ora stabilite prin anunțul pentru a doua convocare, hotărârile urmând a fi luate de majoritatea simplă a membrilor prezenți.

Adunarea generală a filialei, în conformitate cu dispozițiile art. 63 lit. d) din O.U.G., desemnează delegații la Congresul UNPIR din rândul practicienilor în insolvență compatibili.

Secțiunea a 3-a („Consiliul de conducere al filialei”)

Consiliul de conducere al filialei este format din 3 membri titulari pentru filialele ce au sub 100 de membri și poate crește până la 5 în cazul filialelor cu peste 100 de membri, dintre care un președinte, precum și 3 membri supleanți, aleși de adunarea generală pentru o perioadă de 4 ani. Pentru președintele și membrii consiliului de conducere al filialei se aplică prevederile art. 59 alin. (1) și (2) din O.U.G.

Alegerea președintelui și a membrilor consiliului de conducere al filialei se face prin vot secret, din rândul membrilor compatibili, calitatea de membru titular și, respectiv, de membru supleant fiind dobândită pe baza numărului de voturi obținute. În cazul numărului egal de voturi, departajarea se va face pe criteriul vechimii în Uniune (data înscrierii în Tabloul UNPIR) sau prin consens.

În cazul în care un membru titular nu își mai poate îndeplini atribuțiile înlăuntrul mandatului de 4 ani din motive de sănătate sau este demisionar, sancționat ori incompatibil, va elibera locul din cadrul consiliului de conducere al filialei, loc ce va fi ocupat de un membru supleant, desemnat prin vot secret de consiliu. În cazul în care membrul titular este președintele consiliului de conducere al filialei, funcția acestuia va fi ocupată de membrul consiliului care a obținut cel mai mare număr de voturi la precedentele alegeri.

În cazul în care, din diverse motive, se constată imposibilitatea constituirii numărului minim de membri titulari ai consiliului de conducere sau ai instanței de disciplină, membrii rămași vor convoca adunarea generală în vederea completării organelor de conducere sus-menționate.

Consiliul de conducere al filialei se va întruni la solicitarea președintelui sau la cererea a cel puțin 2 membri, obligatoriu trimestrial și ori de câte ori se consideră necesar. Deciziile consiliului în exercitarea atribuțiilor statutare se iau cu majoritatea celor prezenți. În caz de paritate decide președintele consiliului. Convocarea va fi transmisă prin secretariatul filialei și va fi însoțită de ordinea de zi și o scurtă informare privitoare la discuțiile ce se vor purta. Convocatorul va fi transmis cu minimum 5 zile înainte de ședință sau, cu acordul tuturor membrilor consiliului, acesta se va transmite și într-un termen mai scurt. Oricare dintre membrii consiliului va putea completa ordinea de zi în termen de cel mult 24 de ore de la transmitere. Cu ocazia ședinței secretariatul filialei va asigura întocmirea unui proces-verbal de ședință în care se vor consemna deciziile. Punerea în aplicare a deciziilor se va face de către președinte sau un membru desemnat al consiliului, personal sau prin personalul salarizat al filialei. Răspunde de respectarea acestor formalități președintele consiliului.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Consiliul de conducere al filialei are următoarele atribuții:

a) supune spre avizare Consiliului național de conducere al Uniunii actul de înființare a filialei și orice modificări ale acestuia;
b) asigură desfășurarea activității filialei;
c) transmite Consiliului național de conducere al Uniunii orice modificare în legătură cu membrii săi, în vederea actualizării Tabloului UNPIR;
d) convoacă și organizează adunarea generală a filialei;
e) propune adunării generale candidații pentru instanța de disciplină și comisia de cenzori;
f) analizează și avizează documentația de înscriere la examenul de dobândire a calității de practician în insolvență, precum și a solicitanților pentru acces fără examen și cu scutire de stagiu;
g) comunică Secretariatului general al Uniunii, la cererea acestuia, numirile ca administrator judiciar sau lichidator ale membrilor filialei;
h) angajează personalul executiv al secretariatului filialei;
i) comunică Secretariatului general, până la 1 martie a fiecărui an, evoluția numărului de dosare de insolvență pentru anul anterior, precum și domeniile de activitate ale societăților aflate în insolvență;
j) înaintează, în termen de 15 zile de la data adunării generale, Secretariatului general al Uniunii o caracterizare a candidatului/candidaților desemnat/desemnați de adunare pentru o funcție de conducere centrală sau locală, precum și în celelalte instanțe sau comisii lucrative, cum ar fi instanțele de disciplină și comisiile de cenzori, relevând: calitățile morale și profesionale, realizările din activitatea de practician în insolvență, implicarea în acțiunile întreprinse de consiliul de conducere al filialei, precum și în cele de pregătire profesională etc. Înaintează, cu 7 zile înainte de data adunării generale, membrilor filialei o caracterizare/scrisoare de intenție însoțită de CV a candidatului/candidaților care s-au înscris pentru o funcție de conducere locală, respectiv pentru o funcție în instanțele de disciplină și comisiile de cenzori, relevând: calitățile morale și profesionale, realizările din activitatea de practician în insolvență, implicarea în acțiunile întreprinse de consiliul de conducere al filialei, precum și în cele de pregătire profesională etc. Această prevedere se aplică și în privința candidaților care sunt propuși de către consiliul de conducere în condițiile lit. e);
k) aprobă, prin decizie, în baza raportului comisiei locale de cenzori, sistarea plăților din fondul de lichidare pentru practicienii care nu au virat procentul de 2% și/sau nu au pus la dispoziția comisiei de cenzori actele necesare verificării cotei de 2%. Sistarea operează până la data virării sumelor de către practician sau până la data desființării deciziei consiliului de conducere.

Secțiunea a 4-a („Instanțele locale de disciplină”)

În localitățile în care își desfășoară activitatea curțile de apel funcționează instanțele locale de disciplină ale UNPIR.

Instanțele locale de disciplină analizează și soluționează plângerile formulate împotriva practicienilor în insolvență membri ai filialelor care își desfășoară activitatea în raza tribunalelor aparținând curților de apel respective.

Instanțele locale de disciplină sunt compuse din 7 membri titulari (un președinte și 6 membri) aleși de adunările generale ale filialelor, prin vot secret, pentru o perioadă de 4 ani, dintre membrii practicieni în insolvență definitivi și compatibili, care se bucură de o autoritate profesională și morală deosebite. Mandatul poate fi reînnoit.

Alegerea persoanelor pentru funcția de membru al instanței locale de disciplină de către filialele UNPIR se face din rândul membrilor practicieni în insolvență compatibili care se bucură de autoritate profesională și morală deosebite pe baza ponderii numărului de membri afiliați fiecărei filiale raportat la numărul total al practicienilor arondați instanței locale de disciplină.

La calculul numărului de membri aleși se va lua în considerare rotunjirea procentului în plus pentru intervalul 1,5-1,9 și în minus pentru intervalul 1,1-1,4. În cazul în care după acest calcul rezultă un număr mai mare de 7 membri ai instanței se va lua în considerare și a doua zecimală a cifrei calculate conform alin. (1).
Derogare în Statut din 29/09/2007 la 07/11/2017.

Aplicarea formulei de calcul privind desemnarea membrilor instanțelor locale de disciplină revine în sarcina Secretariatului general al UNPIR.

Prin excepție de la prevederile alin. (2), conducerea unei filiale UNPIR poate decide cedarea unei funcții de membru titular în instanța locală de disciplină către un alt județ/o altă filială arondate aceleiași instanțe locale de disciplină.

Instanțele locale de disciplină au următoarele atribuții:

a) analizează abaterile disciplinare prevăzute de O.U.G. și de statut, potrivit competențelor date de respectivul statut;
b) asigură aplicarea măsurilor prevăzute la art. 46 alin. (2) lit. a) și d);
c) soluționează în primă instanță și în complet de 3 membri abaterile disciplinare săvârșite de membrii arondați și aplică sancțiunile prevăzute la art. 74 alin. (1) din O.U.G., potrivit limitelor stabilite în respectivul statut;
Derogare în Statut din 29/09/2007 la 07/11/2017.
d) comunică Secretariatului general al Uniunii sancțiunile aplicate potrivit art. 74 alin. (1) din O.U.G. și respectivului statut.

Hotărârile instanței locale de disciplină sunt definitive și executorii. Executarea poate fi suspendată, la cerere, prin decizie a instanței superioare de disciplină.

Contestațiile împotriva hotărârilor instanței locale de disciplină se depun la instanța locală de disciplină care a pronunțat hotărârea disciplinară, în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii, sub sancțiunea decăderii, și se soluționează de instanța superioară de disciplină.

Se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. c) membrii titulari ai consiliului de conducere al filialei, precum și membrii titulari ai instanței locale de disciplină, ale căror abateri disciplinare se judecă în primă instanță de instanța superioară de disciplină, în complet de 3 membri.

Cap. V („Accesul în profesia de practician în insolvență”)

Secțiunea 1 („Accesul în profesie în baza unui examen”)

În capitolul al V-lea se prevede că primirea în profesie se face pe baza unui examen organizat de Uniune, cu excepția persoanelor care pot solicita înscrierea în profesie beneficiind de scutirea de examen și de perioadă de stagiu, în condițiile art. 30 alin. (2) din O.U.G.

Examenul pentru dobândirea calității de practician în insolvență stagiar se organizează în mod unitar, la nivel național, de către Consiliul național de conducere al Uniunii.

Examenul pentru dobândirea calității de practician în insolvență stagiar se va desfășura, de regulă, anual, dacă Consiliul național de conducere al Uniunii nu decide altfel.

Secretariatul general al Uniunii va anunța cu cel puțin 60 de zile înainte într-un cotidian național, precum și pe site-ul Uniunii data începerii sesiunii de examen și data-limită pentru depunerea documentației de înscriere conținând cererea de înscriere și documentele care dovedesc îndeplinirea condițiilor stabilite la art. 23 din O.U.G.

Documentația de înscriere se va depune la consiliul de conducere al filialei, care va asigura analizarea îndeplinirii condițiilor și transmiterea acesteia la Secretariatul general al Uniunii.

Documentația de înscriere va fi verificată prin grija Secretariatului general al Uniunii, care va afișa la sediul central și va transmite filialelor, cu cel puțin 7 zile înaintea datei examenului, lista cuprinzând candidații care îndeplinesc condițiile pentru susținerea examenului.

Consiliul național de conducere al Uniunii va desemna comisiile de analizare a contestațiilor și de supraveghere a desfășurării examenului. Președintele comisiei de supraveghere a examenului este, de regulă, vicepreședintele Consiliului național de conducere al Uniunii, responsabil cu organizarea. Președintele comisiei de analizare a contestațiilor este, de regulă, prim-vicepreședintele Consiliului național de conducere al Uniunii.

Documentația de înscriere la examenul pentru dobândirea calității de practician în insolvență stagiar va conține:

a) cererea de înscriere;
b) curriculum vitae și copie de pe cartea/buletinul de identitate;
c) copie legalizată de pe diploma de licență în drept sau științe economice;
d) certificatul de cazier judiciar sau declarație notarială pe propria răspundere că nu se află în niciuna din situațiile de nedemnitate;
e) dovada experienței de cel puțin 3 ani de la data obținerii diplomei de studii superioare de lungă durată;
f) certificat de căsătorie/hotărâre de divorț (unde este cazul).

Dovada se face, de regulă, cu copia carnetului de muncă, adeverința pentru cei care au activat în instituții care nu au întocmit carnete de muncă, convenție civilă înregistrată la camera de muncă ori adeverință eliberată de baroul de avocați, copii ale unor diplome sau atestate [diploma de masterat și/sau de doctorat, atestat de expert contabil sau contabil autorizat, auditor, evaluator autorizat, membru al Uniunii Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (UNEAR) etc.].

Adeverința pentru persoanele care au desfășurat activități practice economice și juridice va avea obligatoriu forma agreată de Uniune.

Se consideră activitate practică economică sau juridică, după caz, perioada de 3 ani care conform anumitor prevederi legale este considerată vechime în profesie, cu depunerea dovezilor corespunzătoare.

Calculul experienței practice economice sau juridice se va realiza prin luarea în considerare a unei norme integrale de lucru de 8 ore/zi sau suma normelor parțiale care însumate să reprezinte normă întreagă. Calculul experienței practice se va face și în conformitate cu dispozițiile art. 69 alin. (6) – (15).

Examenul pentru dobândirea calității de practician în insolvență stagiar constă într-o probă scrisă, sub forma unui test-grilă.

Regulile de desfășurare a examenului sunt prezentate în anexa nr. 1.

Candidații vor plăti o taxă de înscriere la examen. În cazul în care candidatul își retrage cererea de înscriere cu cel puțin 7 zile lucrătoare înainte de data desfășurării examenului, acesta va beneficia de restituirea taxei de înscriere. Candidații care solicită retragerea cererii de înscriere după împlinirea acestui termen, precum și cei care nu se prezintă la examen la data și ora începerii desfășurării acestuia pierd dreptul de restituire a taxei de înscriere.

Membrii comisiei de pregătire a subiectelor, ai comisiei de analizare a contestațiilor și ai celei de supraveghere a desfășurării examenului pot fi remunerați pentru activitatea depusă, potrivit criteriilor stabilite de Consiliul național de conducere al Uniunii.

Persoanele care au promovat examenul pentru dobândirea calității de practician în insolvență vor solicita înscrierea în Tabloul UNPIR în termen de 6 luni de la data promovării examenului.

Persoanele care nu solicită înscrierea în termenul prevăzut la alin. (1) pierd dreptul de a mai solicita înscrierea în Tabloul UNPIR.

Persoanele fizice române care au dobândit calitatea de practician în insolvență definitiv pot opta pentru oricare dintre formele de exercitare a profesiei precizate la art. 8 din respectivul statut.

Sunt scutite de stagiul de pregătire profesională persoanele care au exercitat timp de 10 ani o profesie juridică sau economică, cu normă întreagă de 8 ore pe zi, precum și persoanele care au fost deputați sau senatori, în comisiile de specialitate juridică sau economică, fără ca acestea să depășească jumătate din durata celor 10 ani.

Sunt scutite de stagiu persoanele care anterior promovării examenului de admitere în profesie au avut calitatea de angajat, cu normă întreagă de 8 ore pe zi, pe o funcție economică sau juridică, într-un cabinet individual de insolvență, într-o SPRL sau într-o IPURL cel puțin 3 ani.

Calculul activității practice economice sau juridice se va realiza prin luarea în considerare a unei norme integrale de lucru de 8 ore pe zi sau suma normelor parțiale care însumate să reprezinte normă întreagă.

Documentația ce trebuie depusă de persoanele prevăzute la alin. (2) și (3) va conține:

a) cererea de dobândire a calității de practician în insolvență definitiv;
b) dovada experienței de cel puțin 10 ani, pentru persoanele prevăzute la art. 33 alin. (1) din O.U.G., ori 3 ani, pentru persoanele prevăzute la art. 33 alin. (11) din O.U.G., de la data obținerii diplomei de învățământ superior de lungă durată;
c) dovada achitării taxei de verificare a cererii și a documentelor doveditoare în valoare de 1.500 lei.

Activitatea practică economică se calculează după data obținerii diplomei de licență, începând cu prima zi a angajării pe o funcție economică, exclusiv pentru persoanele care dețin o diplomă de studii de învățământ superior în științe economice.

Activitatea practică juridică se calculează după data obținerii diplomei de licență, începând cu prima zi a angajării pe o funcție juridică, exclusiv pentru persoanele care dețin o diplomă de studii de învățământ superior în științe juridice.

Se consideră activitate practică economică exercitarea profesiei de expert contabil, evaluator, auditor financiar, consultant fiscal, care lucrează în interiorul profesiei.

Se consideră activitate practică economică, în condițiile legii, și exercitarea funcțiilor de economist, administrator de societate, director general, director, șef secție producție, șef serviciu sau șef birou cu activitate economică (cost, planificare, marketing, salarizare, comercial), precum și activitatea desfășurată de salariații unor departamente economice.

Se consideră activitate practică juridică, în condițiile legii, exercitarea profesiei de avocat, judecător, procuror, notar, executor judecătoresc, precum și consilier juridic.

Dovada exercitării unei profesii economice sau juridice se face, de regulă, cu copia carnetului de muncă, extras din Revisal, contract de muncă înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă ori adeverință eliberată de angajator pentru cei care nu au deținut sau nu dețin carnet de muncă. Adeverința pentru persoanele care au desfășurat activități practice economice și juridice va avea obligatoriu forma agreată de Uniune.

Dovada exercitării profesiei de avocat se face cu adeverință eliberată de baroul de avocați.

În situația persoanelor care au activat sau activează în instituții care nu au întocmit carnete de muncă, dovada se face prin adeverință.

Adeverința pentru persoanele care au desfășurat activități practice economice sau juridice, cu excepția persoanelor care au activat în instituții cu regim special, va avea obligatoriu forma agreată de Uniune.

Activitatea practică economică sau juridică se calculează de la momentul angajării, începând cu prima zi și până la data susținerii examenului de primire în profesie.

Secțiunea a 2-a („Accesul în profesie pe bază de cerere”)

Persoanele care doresc primirea în profesie cu scutire de examen și de perioadă de stagiu, în condițiile art. 30 alin. (2) din O.U.G., vor depune la filiala la care sunt arondați teritorial o cerere prin care solicită primirea în profesie.

Documentația de înscriere în Uniune cu scutire de examen și de perioadă de stagiu pentru persoanele care doresc dobândirea calității de practician în insolvență va conține:

a) cererea de înscriere;
b) curriculum vitae;
c) copie de pe cartea/buletinul de identitate;
d) copie legalizată de pe diploma de licență în drept;
e) certificatul de cazier judiciar sau declarație notarială pe propria răspundere că nu se află în niciuna dintre situațiile de nedemnitate;
f) extras de pe carnetul de muncă sau adeverință din care să rezulte dovada exercitării funcției de judecător-sindic de cel puțin 5 ani sau 10 ani pentru judecător, notar ori avocat;
g) certificat de căsătorie/hotărâre de divorț (unde este cazul).

Înscrierea în Tabloul UNPIR în una dintre secțiunile membrilor compatibili este condiționată de prezentarea dovezii eliberării din funcția de magistrat sau notar în termen de cel mult 1 an de la eliberarea din funcție.

Cererile persoanelor care solicită dobândirea calității de practician în insolvență cu scutire de examen și stagiu vor fi analizate de Consiliul național de conducere.

Consiliul național de conducere are următoarele atribuții:

a) verifică cererea și documentele doveditoare;
b) face toate investigațiile necesare privind moralitatea și demnitatea solicitantului, în temeiul art. 25 din O.U.G.;
c) poate verifica cunoștințele solicitantului cu privire la organizarea și exercitarea profesiei de practician în insolvență;
d) emite decizia de admitere în profesie, refuzul de autorizare sau, după caz, necesitatea completării dovezilor impuse de lege.

Înscrierea în Tabloul UNPIR se face prin decizie a Consiliului național de conducere al Uniunii. Decizia de înscriere în Tabloul UNPIR se transmite la filială, care are obligația de a o comunica persoanei care a solicitat primirea în profesie. Înscrierea în Tabloul UNPIR devine efectivă și este efectuată de Secretariatul general numai după:

a) completarea și depunerea la filială a cererii de înscriere, precum și a cererii-opțiune;
b) depunerea jurământului scris în forma prevăzută la art. 30 alin. (4) din O.U.G.;
c) depunerea deciziei de înființare a cabinetului individual sau a unui act doveditor prin care solicitantul devine asociat, angajat ori colaborator al unei societăți profesionale (contract de societate, contract de muncă, contract de prestări servicii etc.);
d) achitarea taxei de înscriere în Tabloul UNPIR și a cotizației pe anul în curs în termen de 3 luni de la data comunicării deciziei de admitere;
e) încheierea poliței de asigurare profesională la plafonul minim prevăzut în statut în cazul persoanelor compatibile.

Persoanele care au calitatea de avocat, judecător, judecător-sindic sau notar și care solicită primirea în profesie cu scutire de examen și de perioadă de stagiu vor solicita înscrierea în Tabloul UNPIR în termen de 3 luni de la primirea deciziei de admitere în profesie.

Persoanele care nu solicită înscrierea în termenul prevăzut la alin. (1) pierd dreptul de a mai solicita înscrierea în Tabloul UNPIR.

Secțiunea a 3-a („Accesul în profesie pentru persoanele fizice străine”)

Persoanele fizice străine pot dobândi calitatea de membru al Uniunii, putând activa astfel ca practician în insolvență, dacă în statul în care își au domiciliul ele au această specialitate, certificată de organismele profesionale recunoscute sau de autoritățile publice care le autorizează și în condițiile stabilite prin convenții bilaterale, conform prevederilor art. 24 din O.U.G.

Pentru practicienii în insolvență din statele membre ale Uniunii Europene nu este necesară existența unor convenții bilaterale.

Documentația de evaluare pentru dobândirea calității de membru al Uniunii va conține:

a) cererea de evaluare;
b) curriculum vitae și copie a pașaportului;
c) certificatul (atestatul) profesional, în copie legalizată și traducere autorizată, în termen de 3 luni de la eliberarea lui;
d) dovada studiilor superioare de cel puțin 3 ani;
e) certificat de onorabilitate;
f) declarația de compatibilitate;
g) solicitarea unui stagiu de adaptare de un an;
h) declarație privind exercitarea temporară sau ocazională a activității de practician în insolvență.

Exercitarea temporară a activității constă în desfășurarea activității pe o perioadă limitată de timp ce trebuie indicată de solicitant. Exercitarea ocazională reprezintă desfășurarea activității de practician în insolvență pentru un singur debitor de la deschiderea procedurii și până la închiderea acesteia.

Etapele necesare dobândirii calității de membru al Uniunii și documentele aferente sunt cele cuprinse în metodologia prezentată în anexa nr. 3.

Convențiile bilaterale încheiate de Uniune cu organismele similare din statele din care provin practicienii în insolvență, altele decât statele membre ale Uniunii Europene, vor conține în principal elemente din metodologia prezentată în anexa nr. 3, precum și condiții privind soluționarea unor litigii în legătură cu activitatea practicienilor în insolvență.

Calitatea de practician definitiv se obține numai după efectuarea unei perioade de stagiu de adaptare de un an. Stagiul de adaptare se va efectua sub supravegherea unui coordonator de stagiu.

Secțiunea a 4-a („Înregistrarea în Registrul formelor de organizare a persoanelor juridice străine”)

Persoanele juridice străine care nu au sediul profesional în România pot dobândi calitatea de membru al Uniunii, putând activa astfel ca practician în insolvență, dacă în statul în care își au sediul profesional desfășoară această activitate și au statutul de societate profesională, certificată de organismele profesionale recunoscute sau de autoritățile publice care le autorizează și în condițiile stabilite prin convenții bilaterale, conform prevederilor art. 24 alin. (1) din O.U.G.

Pentru societățile profesionale de insolvență din statele membre ale Uniunii Europene nu este necesară existența unor convenții bilaterale.

Documentația de evaluare pentru dobândirea calității de membru al Uniunii va conține:

a) cererea de evaluare, semnată de reprezentantul legal al societății;
b) copia pașaportului reprezentantului legal al societății (în cazul în care acesta nu a dobândit anterior calitatea de membru al Uniunii, persoana fizică străină);
c) certificatul (atestatul) profesional emis de autoritatea competentă, în copie legalizată și traducere autorizată, în termen de 3 luni de la eliberarea lui;
d) contractul de societate al societății civile profesionale de insolvență;
e) declarație privind exercitarea temporară sau ocazională a activității de practician în insolvență.

Exercitarea temporară a activității constă în desfășurarea activității pe o perioadă limitată de timp ce trebuie indicată de solicitant. Exercitarea ocazională reprezintă desfășurarea activității de practician în insolvență pentru un singur debitor de la deschiderea procedurii și până la închiderea acesteia.

Cererea de evaluare, cu documentele aferente, se supune aprobării Consiliului național de conducere al Uniunii, care va hotărî cu privire la înscrierea societății în Tabloul UNPIR.

Statutul privind organizarea și exercitarea profesiei de practician în insolvență din 29.09.2007 was last modified: decembrie 4th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.