Statutul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate – modificări (H.G. nr. 786/2020)

29 sept. 2020
Vizualizari: 541
Art. 29 alin. (2) din Statutul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (modificat prin H.G. nr. 786/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 29, alin. (2) prevedea:

„(2) Președintele – director general al casei de asigurări, în calitate de manager al sistemului la nivel local, realizează planul de management urmărind execuția obiectivelor și indicatorilor de performanță cuprinși în contractul de management”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 29, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

(2) Directorul general al casei de asigurări, în calitate de manager al sistemului la nivel local, realizează planul de management, urmărind execuția indicatorilor de referință asociați standardelor de performanță cuprinși în contractul de management”.

 

Art. 33 din Statutul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (modificat prin H.G. nr. 786/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 33 prevedea:

„Art. 33

(1) Funcția de președinte-director general, manager al sistemului la nivel local, la nivelul tuturor caselor de asigurări care funcționează în sistemul de asigurări sociale de sănătate, se exercită ca urmare a ocupării postului prin concurs sau cu delegare. Președintele-director general este numit prin act administrativ al președintelui CNAS și încheie contract de management cu acesta, potrivit legii.

(2) Între CNAS și președintele-director general al casei de asigurări de sănătate, manager al sistemului la nivel local, se încheie un contract de management pentru un mandat de 4 ani. Contractul conține indicatori de performanță generali și specifici, are natură civilă și se supune regulilor generale referitoare la mandat prevăzute de Legea nr. 287/2009

privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, iar modelul acestuia se avizează de Consiliul de administrație al CNAS.

(3) Indicatorii de performanță generali și specifici și cerințele specifice postului de președinte-director general al caselor de asigurări de sănătate se avizează de Consiliul de administrație al CNAS și se aprobă prin ordin de președintele CNAS.

(4) Metodologia privind organizarea concursului pentru ocuparea postului de președinte-director general în vederea îndeplinirii indicatorilor de performanță generali și specifici, încheierea contractelor de management și evaluarea activității managerilor sistemului la nivel local se aprobă prin ordin al președintelui CNAS.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(5) De la momentul punerii în mișcare a acțiunii penale pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, infracțiuni de corupție și de serviciu, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției, infracțiuni de fals ori a unei infracțiuni săvârșite în legătură cu exercitarea mandatului, președintele CNAS are obligația de a suspenda contractul de management al președintelui-director general pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în cadrul unui mandat.

(6) Mandatul președintelui-director general al casei de asigurări de sănătate încetează în următoarele situații:

a) la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat;

b) prin revocarea mandatului, la inițiativa președintelui CNAS, în cazul evaluării mandatarului președinte-director general cu calificativul «nesatisfăcător» sau în cazul obținerii de către acesta a punctajului zero la unul dintre indicatorii prevăzuți în anexa la contractul de management, în condițiile legii;

c) prin revocarea mandatului, la inițiativa președintelui CNAS, în condițiile art. 2.030 lit. a) și art. 2.031 alin. (1) și (2) din Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare;

d) prin revocarea mandatului, la inițiativa președintelui CNAS, în cazul în care se menține și după 60 de zile calendaristice situația care a impus suspendarea contractului de management potrivit alin. (5);

e) prin revocarea mandatului, la inițiativa președintelui CNAS, la modificarea cu peste 50% a indicatorilor de performanță care au stat la baza încheierii prezentului contract;

f) prin renunțarea de către mandatarul președinte-director general la mandatul încredințat;

g) prin acordul părților;

h) prin decesul sau punerea sub interdicție judecătorească a mandatarului președinte-director general;

i) prin desființarea sau reorganizarea casei de asigurări de sănătate;

j) prin modificarea legislației specifice sistemului de asigurări sociale de sănătate în ceea ce privește statutul președintelui-director general, manager al sistemului de asigurări sociale de sănătate la nivel local;

k) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II.

(7) În cazul în care președintele-director general al casei de asigurări de sănătate este numit cu delegare să exercite mandatul, acesta poate înceta atât în condițiile prevăzute la alin. (6), precum și la data numirii de către președintele CNAS a unei alte persoane care să exercite cu delegare mandatul de președinte-director general sau ca urmare a ocupării postului prin concurs, în condițiile legii.

(8) Președintele-director general al casei de asigurări de sănătate, manager al sistemului la nivel local, are obligația de a depune declarația de interese și declarația de avere la numirea în funcție (primirea mandatului) și anual, în condițiile legii.

(9) Președintele-director general al casei de asigurări de sănătate poate delega atribuțiile, în totalitate sau în parte, unuia dintre directorii executivi sau oricărei altei persoane din cadrul casei de asigurări de sănătate, temporar, în situații temeinic justificate, numai cu aprobarea prealabilă a președintelui CNAS”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 33 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 33

(1) Funcția de director general, manager al sistemului la nivel local, la nivelul tuturor caselor de asigurări care funcționează în sistemul de asigurări sociale de sănătate, se exercită ca urmare a ocupării postului prin concurs, pentru un mandat de 4 ani. Directorul general este numit prin ordin al președintelui CNAS și încheie contract de management cu acesta, potrivit legii.

(2) În cazul în care la concurs nu se prezintă niciun candidat sau nu este declarat câștigător niciun candidat, precum și în situația în care contractul de management al directorului general încetează pentru unul dintre cazurile prevăzute la art. 298 alin. (6) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, postul vacant de director general se poate ocupa temporar până la ocuparea postului prin concurs, prin ordin al președintelui CNAS, cu respectarea cerințelor generale și specifice pentru ocuparea postului prin concurs.

(3) Între CNAS și directorul general al casei de asigurări de sănătate, manager al sistemului la nivel local, se încheie un contract de management cu respectarea condițiilor generale prevăzute la art. 282 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și a condițiilor specifice, care se definesc prin metodologia prevăzută la art. 293 alin. (4) din același act normativ. Contractul conține standarde de performanță și indicatori de referință asociați pentru îndeplinirea obligațiilor asumate, iar modelul acestuia se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, cu avizul consiliului de administrație al CNAS.

(4) Standardele de performanță, indicatorii de referință asociați pentru îndeplinirea obligațiilor asumate și cerințele specifice postului de director general al caselor de asigurări de sănătate se avizează de consiliul de administrație al CNAS și se aprobă prin ordin de președintele CNAS.

(5) Condițiile de încetare și de suspendare a mandatului de director general sunt prevăzute la art. 298 alin. (6), (8) și (9) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(6) Concursul pentru ocuparea postului de director general se organizează de către CNAS, având la bază și un plan de management cu privire la asigurarea conducerii casei de asigurări de sănătate.

(7) Competențele manageriale vor fi testate prin susținerea planului de management pentru atingerea obiectivelor casei de asigurări de sănătate prin raportare la indicatorii de referință asociați standardelor de performanță prevăzuți în contractul de management. Planul de management va fi elaborat pentru perioada mandatului, luând în calcul indicatorii pentru un an bugetar, și va fi adaptat obiectivelor și principiilor sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum șiatribuțiilor casei de asigurări de sănătate.

(8) Directorul general al casei de asigurări de sănătate are obligația realizării planului de management, urmărind atingerea indicatorilor de referință asociați standardelor de performanță cuprinși în contractele de management.

(9) În cazul în care directorul general al casei de asigurări de sănătate ocupă temporar postul, contractul de management încetează în situațiile prevăzute la art. 298 alin. (6) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare. La data numirii de către președintele CNAS a unei alte persoane care să ocupe temporar, până la ocuparea prin concurs, postul de director general, contractul de management aflat în derulare încetează potrivit art. 298 alin. (6) lit. c) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(10) Evaluarea performanțelor profesionale ale directorului general se face potrivit dispozițiilor art. 2981 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu procedura de evaluare aprobată prin ordin al președintelui CNAS, potrivit art. 298 alin. (31) din același act normativ.

(11) Directorul general al casei de asigurări de sănătate, manager al sistemului la nivel local, are obligația de a depune declarația de interese șideclarația de avere la numirea în funcție, respectiv la începerea mandatului și anual, în condițiile legii.

(12) Directorul general al casei de asigurări de sănătate poate delega atribuțiile, în totalitate sau în parte, unuia dintre directorii executivi sau oricărei altei persoane din cadrul casei de asigurări de sănătate, temporar, în situații temeinic justificate, numai cu aprobarea prealabilă a președintelui CNAS”.

 

Art. 37 din Statutul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (modificat prin H.G. nr. 786/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 37 prevedea:

„Art. 37

(1) Pe lângă CNAS și casele de asigurări de sănătate funcționează comisii de experți pentru implementarea programelor naționale de sănătate, finanțate din fond, precum și alte activități stabilite prin ordin al președintelui CNAS.

(2) Membrii comisiilor de experți prevăzute la alin. (1) beneficiază de o indemnizație lunară de 1% din indemnizația președintelui CNAS, respectiv din salariul funcției de președinte-director general al casei de asigurări de sănătate, care se acordă proporțional cu numărul de participări efective la ședințe. Indemnizațiile și cheltuielile de deplasare ocazionate de participarea în comisiile de experți sunt suportate de CNAS, respectiv de casa de asigurări de sănătate la nivelul căreia funcționează comisia de experți”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 37 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 37

(1) La nivelul CNAS funcționează comisii de experți, potrivit dispozițiilor art. 278 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Indemnizația lunară pentru membrii comisiilor de experți, precum și cheltuielile de deplasare ocazionate de participarea în comisiile de experți se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit art. 278 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Regulamentul de organizare și funcționare și atribuțiile comisiilor de experți se aprobă prin ordin al președintelui CNAS”.

 

Art. 40, pct. 7 din Statutul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (abrogat prin H.G. nr. 786/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 40, pct. 7 prevedea:

„Atribuțiile principale ale serviciului medical sunt următoarele:

(…)

7. participă la verificarea concordanței dintre rapoartele transmise de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București și rapoartele prevăzute în contractul încheiat de CNAS cu această instituție;”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 40, pct. 7  se abrogă.

 

Sintagmele din Statutul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (modificat prin H.G. nr. 786/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, în tot cuprinsul Statutului, sintagmele„Colegiul Medicilor Dentiști din România”, „colegiile județene ale medicilor dentiști”, „dispozitive medicale”, „ vicepreședinți”, „ președinte-director general”, „ obiective”, „ indicatori de performanță”, „ indicatori de performanță generali și specifici”, „ standarde de performanță și indicatori de referință asociați pentru îndeplinirea obligațiilor asumate” se modifică și se înlocuiesc cu sintagmele „Colegiul Medicilor Stomatologi din România”, colegiile județene ale medicilor stomatologi”, „dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive”, „vicepreședinte”, „director general” și „standarde de performanțăși indicatori de referințăasociați pentru îndeplinirea obligațiilor asumate”.

 

Alte dispoziții

 

Conform art. II, Metodologia privind organizarea concursului pentru ocuparea posturilor de directori generali ai CNAS și ai caselor de asigurări de sănătate, standardele de performanțăși indicatorii de referințăasociați pentru îndeplinirea obligațiilor asumate, condițiile și criteriile de selecție specifice pentru ocuparea posturilor de directori generali și încheierea contractelor de management, situațiile în care se pot ocupa temporar posturile de directori generali, precum și procedura de evaluare a performanțelor profesionale ale acestora, prevăzută la art. 293 alin. (4) și la art. 298 alin. (31) din Legea nr. 95/2006, se aprobă prin ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu avizul consiliului de administrație, în termen de maximum 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Pe de altă parte, la data intrării în vigoare a prevederilor respectivei hotărâri se abrogă prevederile H.G. nr. 338/2020 pentru modificarea și completarea Statutului CNAS, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2006.

Statutul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – modificări (H.G. nr. 786/2020) was last modified: septembrie 29th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.