Statul român trebuie să abordeze Republica Moldova ca pe o parte a acestei țări, a României

6 sept. 2018
Vizualizari: 678

Mircea Fica: Stăm de vorbă cu dl primar al Municipiului Iași, care găzduiește în aceste zile Consiliul Național al UNBR. Ce reprezintă Municipiul Iași pentru avocatura românească, dacă ne puteți spune?

Mihai Chirica: Cred că e leagănul avocaturii românești, având în vedere faptul că prima universitate, învățământul superior de drept s-a născut în România la Iași. Faptul că Universitatea Alexandru Ioan Cuza este prima universitate din România și faptul că printre primele facultăți ale acestei universități a fost cea de drept, înseamnă că aici este leagănul școlii de drept din România. Sigur, o poziție onorantă care și obligă în același timp – creșterea performanței continue a acestei școli de drept ieșene este necesară. Și oameni importanți s-au ridicat din școala ieșeană și cred că au făcut cinste actului juridic în România. Speranța mea este ca acest consiliu național să se sfârșească cu o concluzie cât se poate de optimistă în ceea ce privește întărirea statului de drept prin exercițiul efectiv pe care avocații și restul magistraților implicați în actul de justiție îl desfășoară în România. Noi, ca autorități, nu putem decât pe deplin în siguranță în momentul în care știm că avem o justiție corectă, imparțială și deschisă în perspectiva legilor. Și, desigur, speranța mea ca edil este ca lucrurile să se corecteze cât mai repede în România, să intrăm și noi pe un făgaș normal și să ne ducem destinul de stat european cât mai departe.

Mircea Fica: În ultimii ani municipiul Iași a cunoscut o dezvoltare explozivă – aeroportul, investitorii străini, multinaționale și companii românești. Se simte această dezvoltare și în rândul profesiilor liberale și a avocaților, în activitatea lor? Resimțiți acest lucru?

Mihai Chirica: Eu zic că da, pentru că Baroul din Iași este al doilea barou din România după București – cel puțin din ceea ce am discutat cu dl decan, dl Striblea – și cred că există oarece și din punct de vedere economic o creștere a angajării avocaților în actele juridice pe care companiile le desfășoară în relațiile dintre ele, în interiorul lor sau în orice alt tip de relație. Este nevoie, sigur că da, de o asistență juridică temeinică. Eu am observat și chiar mi-au atras atenția, de altfel, Statele Unite ale Americii, unde rolul avocatului este primordial – 23.000 de avocați numai în orașul Houston, ceea ce înseamnă mult ca perspectivă și bine, în același timp, pentru un stat intens dezvoltat și un stat în care dreptul este într-adevăr privit ca un privilegiu.

Mircea Fica: Orașul Iași este un liant între România și Republica Moldova. Cum resimțiți acest lucru și ce ar mai trebui făcut, ce măsuri să ia autoritățile ca să comprimăm acest timp de apropiere, de parteneriat durabil cu Republica Moldova?

Mihai Chirica: Eu cred că ne ferim să folosim niște termeni foarte clari – că tot suntem la o consfătuire juridică. Nu, noi trebuie să facem tot ce este posibil legal și demn ca să reunificăm Basarabia cu România. Nu trebuie să ne fie frică de cuvântul ăsta, nu trebuie s-o dăm pe după copac – cum mai folosim noi această metaforă – și să spunem clar: Statul român trebuie să abordeze Republica Moldova ca pe o parte a acestei țări, a României. Și în momentul în care statul abordează în mod clar această perspectivă, cu siguranță timpul se comprimă, căile devin din ce în ce mai ușor de abordat și nouă, autorităților, de pe o parte și de cealaltă a Prutului, ne vine mult mai ușor să ducem acest vis și să-l facem realitate.

Mircea Fica: Și un mesaj pentru avocații din Iași și din România din partea Primăriei Iași?

Mihai Chirica: Un mesaj de prietenie – cred că toată lumea le spune să fie drepți, după meseria pe care o practică. Eu le doresc să fie sănătoși, să-și slujească studenții așa cum se cuvine, să-și facă meseria cu demnitate și să nu plece din țară.

Mircea Fica: Mulțumim frumos. Apreciem.

Statul român trebuie să abordeze Republica Moldova ca pe o parte a acestei țări, a României was last modified: septembrie 7th, 2018 by Mihai Chirica

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice