Modificarea Schemei de ajutor de minimis prevăzute în Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii „Start-up Nation – România” (OMMACA nr. 1199/2017)

26 sept. 2017
Vizualizari: 1083
Actul modificatActul modificatorSumar
OMMACA nr. 692/2017
(M. Of. nr. 431 din 12 iunie 2017)
OMMACA nr. 1199/2017
(M. Of. nr. 759 din 22 septembrie 2017)
– modifică: pct. 4.3.1. lit. n), pct. 4.9., pct. 6.8 alin. (1), pct. 6.13., pct. 6.15., art. 2 din Anexa nr. 9 „Acord de finanțare”

 

În M. Of. nr. 759 din 22 septembrie 2017, s-a publicat OMMACA nr. 1199/2017 privind modificarea Schemei de ajutor de minimis prevăzute în Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation – Romania”, aprobată prin OMMACA nr. 692/2017 (M. Of. nr. 431 din 12 iunie 2017).

Vă prezentăm, în continuare, modificările aduse OMMACA nr. 692/2017 prin OMMACA nr. 1199/2017:

Art. I din OMMACA nr. 1199/2017

 

Vechea reglementare

Punctul 4

4.3.1. Obiectul finanțării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile:

n) Cheltuieli financiare aferente creditelor/garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de investiții acceptate în cadrul programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului”.

4.9. Aplicarea prevederilor referitoare la achiziționarea în condiții de piață

Solicitanții care au semnat acordul de finanțare au obligativitatea de a achiziționa bunurile și serviciile eligibile în condiții de piață, cu respectarea principiilor prevăzute în legislația în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică, respectiv să întocmească  un dosar de achiziție care să cuprindă: minim trei cereri de ofertă și dovada transmiterii acestora, ofertele primite, un proces verbal semnat de reprezentantul legal al întreprinderii prin care să fie justificată alegerea ofertei câștigătoare, contractul/contractele cu furnizorul/furnizorii și după caz, documentul din care să rezulte autorizarea activității de producție/servicii/comerț a furnizorului.

Acest dosar va fi prezentat după încheierea contractului, la momentul depunerii primei cereri de rambursare/plată, împreună cu declarația pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul nu se află în cazurile prevăzute la art 3.2.(3) din Procedură.

Dosarul de achiziție se întocmește pentru toate bunurile (inclusiv spațiile mobile de lucru/ producție / prestări servicii / comerț) și serviciile eligibile  cu excepția cheltuielilor aferente achiziției spațiului , serviciilor de consultanță, salariilor, utilităților și chiriilor.

Nerespectarea cerintelor privind intocmirea dosarului de achizitie conduce la respingerea cheltuielii”.

Punctul 6

6.8 (1) După primirea Scrisorii de acceptare de principiu pentru finanțare în limita bugetului, conform programării OTIMMC, beneficiarii vor semna la sediul OTIMMC acordul de finanțare (anexa nr.9 la prezenta Procedură). Termenul limită de semnare a acordurilor de finanțare este 29 septembrie al anului în care a fost acceptat de principiu la finanțare.

MMACA prin OTIMMC va transfera în contul de tranzit deschis la instituția parteneră selectată, cu rol de agenție de implementare,  sumele reprezentând ajutor de minimis aferente acordurilor de finanțare”.

6.13. Nu se admit compensări între valorile unitare ale activelor cuprinse în notificarea anexă la acordul de finanțare (Anexa 9). Nu se admite modificarea procentelor de finanțare menționate în schema de finanțare din planul de afaceri”.

6.15. Cheltuielile efectuate, inclusiv dosarul achiziției și/sau facturile emise înaintea intrării în vigoare a acordului de finanțare, nu sunt eligibile, cu excepția celor de la pct. 4.3 lit. l)”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Anexa nr. 9 „Acord de finanțare”

„Art. 2

Beneficiarul poate primi ajutorul de minimis nerambursabil în valoare de maxim 200000 lei, în termenii și în condițiile stipulate în prezentul acord și în schema de minimis, care constituie anexă la prezentul acord și care face parte integrantă din acesta.

Valoarea contractului de finanțare este de …………..lei, valoare aprobată prin Notificarea anexă la prezentul contract, astfel

– Tranșa 1 aferentă anului ……. în valoare de ……… lei;
– Tranșa 2 aferentă anului ……. în valoare de ……… lei
– Tranșa 3 aferentă anului ……. în valoare de ……… lei

Tranșele se vor corela cu graficul de rambursare precizat la pct 6.2 din cadrul Planului de afaceri.

Beneficiarul va putea efectua cheltuielile aferente tranșelor precizate mai sus după intrarea în vigoarea a prezentului acord, și anume, după semnarea actului adițional prin care se acordă suma de …….. lei, suma aprobata de principiu pentru anul ……

Nicio cheltuială efectuată/factură fiscală emisă/contract semnat, cu excepția contractului de consultanță înainte de intrarea în vigoare a acordului de finanțare nu este eligibilă”.

 

Noua reglementare

Conform art. I, schema de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation – Romania”, aprobată prin Ordinul ministrului pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat nr. 692/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 și 431 bis din 12 iunie 2017, se modifică după cum urmează:

1. La punctul 4 subpunctul 4.3.1, litera n) va avea următorul cuprins:

„n) Cheltuieli financiare aferente creditelor/garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate în cadrul programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului. Decontarea acestor cheltuieli se face numai pe bază de cerere de rambursare pentru valoarea cheltuielilor financiare pentru perioada de implementare. Această cheltuială poate fi efectuată înainte de semnarea acordului de finanțare”.

2. La punctul 4, subpunctul 4.9 va avea următorul cuprins:

„4.9. Aplicarea prevederilor referitoare la achiziționarea în condiții de piață

Solicitanții care au semnat acordul de finanțare au obligativitatea de a achiziționa bunurile și serviciile eligibile în condiții de piață, cu respectarea principiilor prevăzute în legislația în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică, respectiv să întocmească un dosar de achiziție care să cuprindă: minimum trei cereri de ofertă și dovada transmiterii acestora, ofertele primite, un proces-verbal semnat de reprezentantul legal al întreprinderii prin care să fie justificată alegerea ofertei câștigătoare, contractul/contractele cu furnizorul/furnizorii și, după caz, documentul din care să rezulte autorizarea activității furnizorului.

Acest dosar va fi prezentat după încheierea contractului, la momentul depunerii primei cereri de rambursare/plată, împreună cu declarația pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul nu se află în cazurile prevăzute la subpct. 3.2 alin. (3) din Procedură.

Dosarul de achiziție se întocmește pentru toate bunurile (inclusiv spațiile mobile de lucru/producție/prestări servicii/comerț) și serviciile eligibile, cu excepția cheltuielilor aferente achiziției spațiului, serviciilor de consultanță, salariilor, utilităților, chiriilor și cheltuielilor financiare aferente creditelor/garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate în cadrul programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.

Nerespectarea cerințelor privind întocmirea dosarului de achiziție conduce la respingerea cheltuielii”.

3. La punctul 6 subpunctul 6.8, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

„6.8 (1) După primirea Scrisorii de acceptare de principiu pentru finanțare în limita bugetului, conform programării AIMMAIPE, beneficiarii vor semna la sediul AIMMAIPE acordul de finanțare (anexa nr. 9 la prezenta procedură). Termenul-limită de semnare a acordurilor de finanțare este 15 octombrie a anului în care a fost acceptat de principiu la finanțare.

MMACA, prin AIMMAIPE, va transfera în contul de tranzit deschis la instituția parteneră selectată, cu rol de agenție de implementare, sumele reprezentând ajutor de minimis aferente acordurilor de finanțare”.

4. La punctul 6, subpunctul 6.13 va avea următorul cuprins:

„6.13. Nu se admit compensări între valorile unitare ale activelor cuprinse în notificarea anexă la acordul de finanțare (anexa nr. 9 la prezenta procedură)”.

5. La punctul 6, subpunctul 6.15 va avea următorul cuprins:

„6.15. Cheltuielile efectuate, inclusiv dosarul achiziției și/sau facturile emise înaintea intrării în vigoare a acordului de finanțare, nu sunt eligibile, cu excepția celor de la subpct. 4.3.1 lit. l) și n)”.

6. La anexa nr. 9 „Acord de finanțare”, articolul 2 va avea următorul cuprins:

„ART. 2

Beneficiarul poate primi ajutorul de minimis nerambursabil în valoare de maximum 200.000 lei, în termenii și în condițiile stipulate în prezentul acord și în schema de minimis, care constituie anexă la prezentul acord și care face parte integrantă din acesta.

Valoarea contractului de finanțare este de ……………………. lei, valoare aprobată prin Notificarea anexă la prezentul contract, astfel:

– tranșa 1 aferentă anului ……. în valoare de ………. lei;
– tranșa 2 aferentă anului ……. în valoare de ……… lei;
– tranșa 3 aferentă anului ……. în valoare de ………. lei.

Tranșele se vor corela cu graficul de rambursare precizat la pct. 6.2 din cadrul Planului de afaceri.

Beneficiarul va putea efectua cheltuielile aferente tranșelor precizate mai sus după intrarea în vigoarea a prezentului acord, și anume după semnarea actului adițional prin care se acordă suma de ……………. lei, sumă aprobată de principiu pentru anul …….. .

Nicio cheltuială efectuată/factură fiscală emisă/contract semnat, cu excepția contractului de consultanță și a cheltuielilor financiare aferente creditelor/garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate în cadrul programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului, înainte de intrarea în vigoare a acordului de finanțare nu este eligibilă”.

 

Art. II din OMMACA nr. 1199/2017

 

Noua reglementare

Potrivit art. II, în tot cuprinsul schemei de ajutor de minimis prevăzute în cadrul Programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation – Romania” și al anexelor acesteia, sintagma „oficiile teritoriale pentru întreprinderi mici și mijlocii și cooperație (OTIMMC)” se înlocuiește cu sintagma „agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului (AIMMAIPE)”.

 

Art. III din OMMACA nr. 1199/2017

 

Noua reglementare

În art. III se prevede că Direcția de antreprenoriat și programe pentru IMM din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului vor duce la îndeplinire respectivul ordin.

 

Art.IVdin OMMACA nr. 1199/2017

 

Noua reglementare

Art. IV stabilește că respectivul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Modificarea Schemei de ajutor de minimis prevăzute în Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation – România” (OMMACA nr. 1199/2017) was last modified: septembrie 26th, 2017 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.