Starea României

18 dec. 2017
Vizualizari: 2041

„Am văzut în fața Palatului Regal copii, adolescenți, tineri, adulți și bătrâni. Am văzut cum unora dintre cei prezenți le jucau ochii în lacrimi. De fapt, fiind un eveniment trist, ochii nu aveau niciun motiv să joace, ci tremurau de emoție. Am văzut un nemaiîntâlnit sobor de preoți, care a ținut o slujbă impresionantă. Fiind aglomerație, am reușit să-l văd doar pe ecranul uriaș, care fusese amplasat în apropierea statuii ecvestre a Regelui Carol I. Am văzut mașina care transporta sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai și mâinile care pluteau deasupra capetelor și lăsau să le scape flori albe. Am și auzit. Am auzit aplauzele miilor de oameni aliniați de o parte și de alta a Căii Victoriei, care veniseră să se asigure că ultimul drum al Regelui Mihai I este pavat cu respect, decență și sincere regrete”, scria ieri în Cotidianul, jurnalistul Sorin Avram.

România și-a pierdut regele și tristețea s-a așternut peste țară. Majestatea Sa Regele Mihai a fost un exemplu de demnitate, înțelepciune, moralitate și hotărâre pentru o lume întreagă.

Viața politică românească este în continuare agitată de modificările legilor justiției și de imposibilitatea opoziției de a opri votarea unor amendamente.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii pregătesc atacarea la CCR a proiectelor de modificare a legilor justiției și le-a cerut parlamentarilor UDMR să iasă din „plasa” partidului de guvernământ, pentru a se putea opune modificărilor propuse de putere.

„PNL va vota împotriva oricărui amendament al PSD-ALDE, care poate afecta independența puterii judecătorești și autonomia în activitatea magistraților. Evident, în momentul de față, pregătim temeiuri de atac la CCR (…). Nu pot să nu readuc aminte că, fără UDMR, aceste legi nu ar fi fost adoptate. Din nou, le adresez celor din UDMR să iasă din această plasă a partidului de guvernământ. Ei sunt membrii ai PPE și au obligația de a vota împotriva propunerilor formulate de PSD, care nu sunt susținute la nivelul PPE și, în general, la nivelul Uniunii Europene. Mi se pare o atitudine în care (UDMR – n.r.) pactizează cu tot ceea ce este mai rău în partidul de guvernământ și în majoritatea guvernamentală, iar actualul Guvern nu poate să-și treacă nicio lege organică fără ajutorul UDMR”, a susținut liderul liberalilor, Ludovic Orban, în Parlament, scrie Agerpres.

Aseară, în București și în alte orașe ale țării, au fost manifestații împotriva modificărilor la legile justiției.

„Peste 1.500 de oameni, care au protestat în Piața Victoriei, au plecat în marș spre Parlament. Pe traseu, numărul lor a crescut la câteva mii, iar manifestanții au strigat «Hoții», «Jos comuniștii», «Regele Mihai», «Justiție, nu corupție» și au bătut în tobe. În momentul în care au ajuns la Palatul Parlamentului, în colțul de la Parcul Izvor, jandarmii i-au blocat aici, iar manifestanții le strigă «Rușine» și le reproșează că apără «hoții». Oamenii scandează «Lăsați-ne să trecem». Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că oamenii care manifestează în București nu au voie pe trotuarul de lângă gardul Parlamentului, pentru că este obiectiv cu pază militară”, scrie News.ro.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București susțin că unele dintre modificările aduse Codurilor penale vor avea consecințe grave asupra anchetelor în investigarea unor fapte grave, precum cele de crimă sau viol.

„«Unele dintre amendamentele propuse pot avea consecințe grave asupra anchetelor efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, ce vizează săvârșirea unor fapte penale deosebit de grave (omorul, loviturile cauzatoare de moarte, violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor). Astfel, modificarea art. 97 și art. 139 din Codul de procedură penală va face imposibilă folosirea, în procesul penal, a înregistrărilor camerelor de supraveghere amplasate în zona comiterii faptelor penale», se arată într-un comunicat al Parchetului Capitalei”, transmis Agerpres.

O poziție similară are și Secția pentru procurori a CSM-ului. Aceasta susține că propunerile de modificare a Codurilor penale vor paraliza capacitatea Ministerului Public de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor.

„«Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii se alătură și susține punctele de vedere exprimate recent de cele mai importante structuri de parchet din cadrul sistemului judiciar – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – precum și de Asociația Procurorilor din România, cu privire la propunerile de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, avansate în cadrul demersului legislativ parlamentar de implementare a Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016», se precizează într-un comunicat al Secției pentru procurori”, transmis Agerpres.

Azi, continuă în Parlament, dezbaterile pe modificările legilor justiției.

În finalul Revistei, scriem despre sănătatea românilor.

„Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) și Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) acuză Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor Publice că acționează deliberat pentru dispariția medicamentelor ieftine de pe piața din România și pentru distrugerea industriei locale producătoare de medicamente”, scrie News.ro.

Reperele sumarului Revistei de azi ne obligă la o întrebare simplă: România, încotro?

 

Starea României was last modified: decembrie 18th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: