Standardele minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare, organizate ca centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru copiii victime ale traficului de persoane – aprobare (OMMPS nr. 1335/2020)

15 oct. 2020
Vizualizari: 1259

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 1335/2020 prin care au fost aprobate Standardele minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare, organizate ca centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru copiii victime ale traficului de persoane

(M. Of. nr. 943 din 14 octombrie 2020)

Se aprobă Standardele minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare, organizate ca centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru copiii victime ale traficului de persoane.

 

 

În M. Of. nr. 943 din 14 octombrie 2020 a fost publicat OMMPS nr. 1335/2020 prin care au fost aprobate Standardele minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare, organizate ca centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru copiii victime ale traficului de persoane.

Astfel, Standardele minime de calitate cuprind două secțiuni, respectiv secțiunea I și secțiunea a II-a.

Secțiunea I, denumită Standarde minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare, organizate ca centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru copiii victime ale traficului de persoane, este structurată după cum urmează:

a) module: denumire și numerotare cu cifre romane;

b) standarde: definire, rezultate așteptate și numerotare cu cifre arabe;

c) condiții/criterii ale fiecărui standard, corespunzători indicatorilor de proces: enunț, detaliere și numerotare compusă din litera „S” și cifre arabe corespunzătoare numărului standardului, respectiv ale numărului condiției/criteriului;

d) indicatori de monitorizare – „Im”, corespunzători indicatorilor de realizare: documente și modalități de evidențiere a respectării standardului.

 

Secțiunea a II-a, denumită Fișă de autoevaluare, reprezintă formularul standard care cuprinde instrucțiuni privind modalitatea de completare a fișei de autoevaluare, în care furnizorul – solicitant al licenței de funcționare completează datele și punctajul estimat de acesta cu privire la gradul de îndeplinire a standardelor minime aferente procesului de acordare a serviciilor sociale.

 

Totodată, evaluarea în vederea acordării licenței serviciului social se realizează pe baza punctajului minim prevăzut în anexe, a documentelor justificative și a vizitelor de evaluare în teren realizate de inspectorii sociali.

 

În altă ordine de idei, potrivit art. 3: „(1) Furnizorii publici și privați de servicii sociale au obligația de a respecta în integralitate standardele minime de calitate atât în vederea primirii licenței de funcționare, cât și ulterior acordării acesteia, pentru întreaga perioadă de funcționare a serviciului social.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(2) Indiferent de forma de organizare a serviciilor sociale licențiate, furnizorilor de servicii sociale publici și privați le revine obligația monitorizării respectării standardelor minime de calitate.

 

Mai mult decât atât, art. 4 precizează următoarele aspecte importante: „(1) Verificarea respectării standardelor minime de calitate în baza cărora au obținut licența de funcționare revine inspectorilor sociali, potrivit prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Verificarea conformității și respectării normelor de igienă și sănătate publică, a normelor privind securitatea la incendiu, precum și a altor condiții/cerințe/norme pentru care au fost emise autorizații administrative prealabile de funcționare se realizează de personalul de specialitate desemnat al instituțiilor care au emis autorizațiile de funcționare respective.

(3) În realizarea vizitelor de evaluare în teren, inspectorii sociali au în vedere ansamblul de condiții și criterii aferente fiecărui standard, fără a se limita la indicatorii prevăzuți în fișa de autoevaluare, iar, în situația în care apreciază încălcări ale unor cerințe care, potrivit legii, intră în competența instituțiilor menționate la alin. (2), în funcție de gravitatea constatărilor procedează după cum urmează:

a) sesizează instituția/instituțiile responsabilă/responsabile;

b) recomandă neacordarea/suspendarea licenței de funcționare și sesizează instituția/instituțiile responsabilă/responsabile;

c) aplică prevederile art. 27 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 197/2012, cu modificările și completările ulterioare, și sesizează instituția/instituțiile responsabilă/responsabile.

Anexă:

Secțiunea I: Standarde minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare, organizate ca centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru copiii victime ale traficului de persoane

Secțiunea II: Fișa de autoevaluare

Standardele minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare, organizate ca centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru copiii victime ale traficului de persoane – aprobare (OMMPS nr. 1335/2020) was last modified: octombrie 15th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.