Stabilitatea și buna funcționare a sistemului bancar

24 apr. 2018
Vizualizari: 1131

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la finalul Conferinței de Drept bancar din 30 martie 2018, cu inițiatorul acestei serii de conferințe, organizatorul, susținătorul principal, dl decan al Facultății de Drept, Lucian Bercea. Bine vă regăsim, dle decan!

Lucian Bercea: Bine ați venit la Timișoara și mă bucur că această discuție are loc la finalul conferinței, ca să putem trage concluzii.

Nicolae Cîrstea: Așa este. Avem o tradiție, deja, la Timișoara. Este un proiect pe care-l susțineți cu toate forțele intelectuale, logistice, de atâția ani. Văd în ultimul timp și o serie de parteneri care s-au raliat acestui proiect, dacă ne puteți detalia.

Lucian Bercea: E a șaptea ediție a Conferinței de Drept bancar, dar este a 20-a ediție a ciclului colocviilor juridice ale BNR, serie în care ne-am integrat, practic, primind alături de noi un partener extrem de prestigios, Banca Centrală, care ne pune într-o poziție realmente onorantă și împreună cu care reușim să dezvoltăm acest proiect, nu numai să-l ducem mai departe.

Nicolae Cîrstea: În afară de juridice.ro, partenerul principal al proiectului, am văzut aici reprezentanți ai băncilor comerciale, în special șefii direcțiilor juridice, avocați prestigioși, specialiști, de asemenea, în materia Dreptului bancar. Care ar fi concluziile la sfârșitul acestei ediții?

Lucian Bercea: Țin să precizez în primul rând faptul că ceea ce caracterizează acest gen de eveniment – și am încercat să respect această formulă pe tot parcursul acestor ani – este crearea unui mix între profesori de drept, nu neapărat bancar, cât civil sau de dreptul afacerilor, specialiști din Banca Centrală, specialiști din instituții de credit care sunt și au ajuns la un anumit nivel – discutăm despre directorul Direcției Juridice a Băncii Centrale, despre directori de direcții juridice din băncile mari, despre parteneri din societăți de avocatură la nivel național, de anvergură, astfel încât genul acesta de eveniment practic, din punctul meu de vedere a atins ceea ce poate să atingă la nivel național în acest moment o conferință de drept bancar.

Concluziile conferinței s-au situat în zona riscurilor pe care diferitele tipuri de inițiative legislative din ultima vreme le pot prezenta pentru stabilitatea și pentru buna funcționare a sistemului bancar. În general, chestiunile care s-au discutat au privit relația profesionist-consumator, relația bancă-consumator; au fost discutate, însă, și chestiuni legate de tehnici de creditare sau tehnici alternative la creditare, în jurul cărora a fost construit unul dintre paneluri. Au fost discutate de chestiuni alternative la modalitatea clasică de soluționare a litigiilor în materie bancară; au fost discutate inițiative europene legislative sub titlul unui panel de inovații în banking. Deci, practic, plaja discuțiilor a fost destul de largă și cred că e una dintre cele mai bune ediții ale acestui eveniment.

Nicolae Cîrstea: Cât de mult a evoluat Dreptul bancar de la prima ediție a conferinței dumneavoastră până astăzi?

Lucian Bercea: E greu să spun acest lucru, pentru că, până la urmă, specialiștii cei mai buni în materia Dreptului bancar sunt specialiștii care știu cel mai mult Drept civil, sunt specialiștii care știu, practic, nu neapărat lucrurile tehnice legate de reglementarea bancară, ci modul în care impactează principiile și regulile generale asupra acestor reglementări. Evident că Dreptul bancar nu poate decât să evolueze odată cu piața bancară și e clar că prezența marilor bănci europene pe piața românească a atras după sine competențe, know-how și în rândul avocaților care se ocupă de activitatea lor, și în rândul specialiștilor din departamentele juridice care funcționează în aceste instituții de credit, ceea ce a ridicat cumva nivelul problematicilor analizate și dă și profesorilor de Drept bancar material pentru analiză.

Nicolae Cîrstea: Am observat – și cred că este deja un trend care se întâmplă – faptul că reprezentanții băncilor își asumă anumite puncte de vedere, ies asumat cu susținerea anumitor puncte de vedere, pe care, iată, până acum le aveau mai mult consumatorii și partenerii băncilor care sunt clienții.

Lucian Bercea: Băncile acționează în calitate de corp profesional într-o manieră solidară, pentru că, așa cum pentru consumatori există vectori de influență și vectori de imagine, și pentru bănci trebuie să existe asociații profesionale care să le protejeze interesele. Ceea ce contează este ca dialogul între aceste corpuri să fie unul constructiv și să se producă cu bună credință.

Nicolae Cîrstea: Ce aveți în vedere pentru următoarele ediții ale acestei conferințe de Drept bancar? Există material de reflecție pentru viitor?

Lucian Bercea: Nu e epuizat, în niciun caz, domeniul Dreptului bancar cu o conferință și nici măcar cu o serie de conferințe. Ceea ce îmi propun, și sper că am realizat în ultimii ani, este să mențin temele pe care le-am ales pentru această conferință, temele intervenienților și intervenienții în persoană, într-un actual al domeniului. Pentru că relația, practic, a mediului academic cu acest gen de stake-holderi, este esențială în măsura în care reușește să abordeze teme de actualitate cu oameni care se află în centrul atenției.

Nicolae Cîrstea: Trebuie să spunem că această conferință de Drept bancar este un pilon al seriei de conferințe pe care Facultatea de Drept de pe lângă Universitatea de Vest din Timișoara le organizează anual. Este meritul dumneavoastră, al colegilor dumneavoastră, pentru că, iată, mențineți anual această serie de conferințe ale Facultății de Drept cu o serie de conferințe foarte bine organizate și structurate.

Lucian Bercea: Mulțumesc pentru aprecieri. Eforturile noastre merg în acest sens în ultimii ani, într-adevăr, și cred că această serie de conferințe a reușit să fie o marcă a Facultății de Drept din Timișoara. O organizăm noi, o susțin partenerii noștri și cred că merită dezvoltat acest segment de implicare a mediului academic în dezbaterile de actualitate și de atragere către Facultatea de Drept din Timișoara a unor parteneri de prestigiu.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și vă doresc succes, dle decan!

Lucian Bercea: Și eu vă mulțumesc.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Stabilitatea și buna funcționare a sistemului bancar was last modified: aprilie 24th, 2018 by Lucian Bercea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Lucian Bercea

Lucian Bercea

Este doctor în drept, decan al Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, expert formator în cadrul INM și INPPA și membru în Comisia de specialitate Științe Juridice – Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.
A mai scris: