Stabilirea normelor de aplicare a Cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, referitoare la acordarea recompenselor şi răspunderea disciplinară a poliţiştilor – modificări (H.G. nr. 893/2018)

20 nov. 2018
Vizualizari: 1385

Actul modificat

Actul modificator

Sumar

H.G. nr. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, referitoare la acordarea recompenselor și răspunderea disciplinară a polițiștilor 

(M. Of. nr. 690 din 11 septembrie 2015)

H.G. nr. 893/2018 privind modificarea și completarea H.G. nr. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, referitoare la acordarea recompenselor și răspunderea disciplinară a polițiștilor 

(M. Of. nr. 971 din 16 noiembrie 2018)

 

modifică: art. 13 alin. (5), art. 14 alin. (2), art. 15, art. 17 alin. (3), art. 34 alin. (1)-(2);

introduce: art. 2 alin. (1) lit. e), art. 14^1.

 

În M. Of. nr. 971 din 16 noiembrie 2018, s-a publicat H.G. nr. 893/2018 privind modificarea și completarea H.G. nr. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, referitoare la acordarea recompenselor și răspunderea disciplinară a polițiștilor.

Astfel, respectiva hotărâre aduce unele modificări și completări H.G. nr. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, referitoare la acordarea recompenselor și răspunderea disciplinară a polițiștilor (M. Of. nr. 690 din 11 septembrie 2015).

Una dintre cele mai importante completări aduse respectivului act normativ constă în introducerea art. 14^1, referitor la dreptul de a fi asistat. Astfel în exercitarea acestui drept, polițistul cercetat se prezintă în fața polițistului desemnat, respectiv a Consiliului la data, ora și locul citării, însoțit de polițistul asistent ori de reprezentantul desemnat ori de un avocat, iar în cazul în care acesta este asistat de un reprezentant desemnat sau de un avocat, aceștia vor depune la momentul prezentării în fața polițistului desemnat, respectiv a Consiliului împuternicirea emisă în acest scop.  De asemena, semersurile necesare obținerii asistenței și, după caz, a împuternicirii emise în acest scop aparțin polițistului cercetat.

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările aduse H.G. nr. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, referitoare la acordarea recompenselor și răspunderea disciplinară a polițiștilor.

 

Art. 2 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 725/2015 (introdus prin H.G. nr. 893/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări la art. 2 alin. (1), după lit. d), se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul conținut:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„(1) În sensul prezentei hotărâri, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

(…)

e) reprezentant desemnat – persoana desemnată, la cererea polițistului cercetat, de Corpul Național al Polițiștilor ori de organizația sindicală, să îl asiste în cadrul procedurii disciplinare, în condițiile art. 583 alin. (4) și (5) din Statut”.

 

Art. 13 alin. (5) din H.G. nr. 725/2015 (modificat prin H.G. nr. 893/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 13, alin. (5) prevedea:

„(5) Polițistul asistent are acces la actele cercetării în același timp și în aceleași condiții cu polițistul cercetat”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări la art. 13, alin. (5) se modifică și va avea următorul conținut:

„(5) Polițistul asistent, reprezentantul desemnat, precum și avocatul au acces la actele cercetării în aceleași condiții ca polițistul cercetat”.

 

Art. 14 alin. (2) din H.G. nr. 725/2015 (modificat prin H.G. nr. 893/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 14, alin. (2) prevedea:

„(2) În exercitarea dreptului la apărare al polițistului cercetat, polițistul asistent are drepturile prevăzute la alin. (1), cu excepția întocmirii în nume personal a declarațiilor și rapoartelor polițistului cerceta”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări la art. 14, alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

„(2) În exercitarea dreptului la apărare al polițistului cercetat, polițistul asistent, reprezentantul desemnat, precum și avocatul au drepturile prevăzute la alin. (1), cu excepția întocmirii în nume personal a declarațiilor și rapoartelor polițistului cercetat”.

 

Art. 14^1 din H.G. nr. 725/2015 (introdus prin H.G. nr. 893/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări după art. 14 (Dreptul de a fi asistat”) se introduce un nou articol, art. 14^1, cu următorul conținut:

(1) În exercitarea dreptului de a fi asistat, polițistul cercetat se prezintă în fața polițistului desemnat, respectiv a Consiliului la data, ora și locul citării, însoțit de polițistul asistent ori de reprezentantul desemnat ori de un avocat. 

(2) În situația în care polițistul este asistat de un reprezentant desemnat sau de un avocat, aceștia vor depune la momentul prezentării în fața polițistului desemnat, respectiv a Consiliului împuternicirea emisă în acest scop. 

(3) Demersurile necesare obținerii asistenței și, după caz, a împuternicirii emise în acest scop aparțin polițistului cercetat”.

 

Art. 15 din H.G. nr. 725/2015 (modificat prin H.G. nr. 893/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 15 prevedea:

„(1) Polițistul desemnat sau, după caz, președintele Consiliului întocmește un proces-verbal, în care consemnează condițiile în care a fost asigurat accesul la actele cercetării, inclusiv situațiile în care au fost realizate și predate fotocopii ale unor acte ale cercetării. Procesul-verbal se prezintă pentru semnare polițiștilor care au accesat actele cercetării.

(2) În procesul-verbal se consemnează și situațiile în care consultarea actelor cercetării sau doar a unora dintre acestea nu a fost posibilă din cauza neîndeplinirii condițiilor privind accesul la informații clasificate ori neprezentării polițistului cercetat”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări art. 15 („Consemnarea accesării actelor cercetării”) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Polițistul desemnat sau, după caz, președintele Consiliului întocmește un proces-verbal, în care consemnează condițiile în care a fost asigurat accesul la actele cercetării, inclusiv situațiile în care au fost realizate și predate fotocopii ale unor acte ale cercetării. Procesul-verbal se prezintă pentru semnare polițistului cercetat și, după caz, polițistului asistent, reprezentantului desemnat, precum și avocatului care au accesat actele cercetării. 

(2) În procesul-verbal se consemnează și situațiile în care consultarea actelor cercetării sau doar a unora dintre acestea nu a fost posibilă din cauza neîndeplinirii condițiilor privind accesul la informații clasificate”.

 

Art. 17 alin. (3) din H.G. nr. 725/2015 (modificat prin H.G. nr. 893/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 17, alin. (3) prevedea:

„(3) Nu pot fi membri ai Consiliului polițistul desemnat și polițistul asistent”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări la art. 17, alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) Nu pot fi membri ai Consiliului polițistul desemnat, polițistul asistent și reprezentantul desemnat”.

 

Art. 34 alin. (1)-(2) din H.G. nr. 725/2015 (modificat prin H.G. nr. 893/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 34, alin. (1)-(2) prevedeau:

„(1) Lucrările fiecărei ședințe a Consiliului se consemnează într-un proces-verbal semnat de președinte, de membri și de secretarul acestuia, precum și de către polițistul cercetat și polițistul asistent, atunci când aceștia sunt prezenți.

(2) În cazul în care polițistul cercetat sau polițistul asistent nu poate sau refuză semnarea procesului-verbal ori nu este prezent, se face mențiune despre acest fapt, activitatea desfășurându-se în continuare”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări la art. 34, alin. (1)-(2) se modifică și vor avea următorul conținut:

„(1) Lucrările fiecărei ședințe a Consiliului se consemnează într-un proces-verbal semnat de președinte, de membri și de secretarul acestuia, precum și de către polițistul cercetat și polițistul asistent/reprezentantul desemnat/avocat, atunci când aceștia sunt prezenți. 

(2) În cazul în care polițistul cercetat sau polițistul asistent/reprezentantul desemnat/avocatul nu poate sau refuză semnarea procesului-verbal ori nu este prezent, se face mențiune despre acest fapt în procesul-verbal, activitatea desfășurându-se în continuare”.

Stabilirea normelor de aplicare a Cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, referitoare la acordarea recompenselor și răspunderea disciplinară a polițiștilor – modificări (H.G. nr. 893/2018) was last modified: noiembrie 20th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.