Stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 (H.G. nr. 68/2025)

21 feb. 2025
Vizualizari: 307

Actul publicat în Monitorul Oficial

Preambul Sumar

Hotărârea Guvernului (H.G.) nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025

(M. Of. nr. 157 din 21 februarie 2025)

Având în vedere:

– Hotărârea CCR nr. 32/2024 privind anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României din anul 2024;

În temeiul:

– art. 108 din Constituția României, rep.;

– art. 65 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, rep.;

– art. 11 alin. (7) și (8) din O.U.G. nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025.

Se stabilesc măsurile pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

 

În M. Of. nr. 157 din data de 21 februarie 2025 s-a publicat Hotărârea Guvernului (H.G.) nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

Redăm, în continuare, prevederile hotărârii:

Art. 1

(1) Pentru coordonarea și urmărirea îndeplinirii sarcinilor prevăzute de legislația în vigoare privind alegerile pentru Președintele României din anul 2025, care revin ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și instituțiilor prefectului, se constituie Comisia tehnică centrală pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, denumită în continuare Comisia tehnică centrală, fără personalitate juridică, având componența prevăzută în anexa nr. 1.

(2) Componența nominală a Comisiei tehnice centrale se stabilește prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, pe baza propunerilor formulate de conducătorii ministerelor și ai celorlalte instituții sau societăți prevăzute în anexa nr. 1.

(3) La ședințele Comisiei tehnice centrale pot participa, în calitate de invitați, reprezentanți ai partidelor politice, ai alianțelor politice și ai alianțelor electorale, precum și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, ai altor instituții ale administrației publice centrale interesate, ai unor operatori economici care prestează servicii de interes economic general, precum și ai organizațiilor neguvernamentale interesate.

(4) Ședințele Comisiei tehnice centrale se pot desfășura și prin mijloace electronice.

(5)Comisia tehnică centrală evaluează stadiul realizării acțiunilor privind pregătirea și organizarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, informează periodic Guvernul cu privire la acestea și transmite, dacă este cazul, propuneri pentru rezolvarea problemelor întâmpinate.

(…)

Art. 4

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(1) Din personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale județene și al birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București vor face parte, în mod obligatoriu, informaticieni, desemnați potrivit prevederilor art. 2 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025.

(2) Serviciul de Telecomunicații Speciale stabilește numărul de informaticieni aferent fiecărui birou electoral județean și birou electoral al sectorului municipiului București și îl comunică prefectului.

(3) Informaticienii prevăzuți la alin. (1) primesc, pe bază de proces-verbal, de la reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale echipamentele informatice necesare îndeplinirii atribuțiilor care le revin.

(4) Personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central, al birourilor electorale județene, al birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București și al biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate asigură, în condițiile stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare a birourilor electorale, relația cu publicul, relația cu mass-media, accesul la informațiile de interes public, înregistrarea și arhivarea documentelor primite sau adoptate de birourile electorale, secretariatul ședințelor, elaborarea și redactarea actelor adoptate de birourile electorale, efectuarea operațiunilor materiale privind centralizarea rezultatelor alegerilor, precum și a operațiunilor materiale de predare-primire și arhivare a materialelor electorale.

(5) Publicitatea actelor adoptate de Biroul Electoral Central se asigură prin intermediul paginii proprii de internet gestionate de Autoritatea Electorală Permanentă, publicitatea actelor adoptate de birourile electorale județene se asigură prin intermediul paginilor de internet ale instituțiilor prefectului, publicitatea actelor adoptate de birourile electorale ale sectoarelor municipiului București se asigură prin intermediul paginilor de internet ale primăriilor sectoarelor municipiului București, iar publicitatea actelor adoptate de biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate se asigură prin intermediul paginii de internet a Ministerului Afacerilor Externe.

(…)

Art. 7

(1) Autoritățile administrației publice centrale și locale iau măsurile necesare pentru a pune la dispoziția primarilor spații în vederea organizării de secții de votare, precum și pentru sprijinirea cu personal a operațiunilor tehnice la secțiile de votare.

(2) Spațiile puse la dispoziția primarilor în conformitate cu alin. (1) nu fac parte dintre unitățile de asistență medicală cu paturi sau de asistență medicală primară și ambulatorie de specialitate.

(3) Ministerul Sănătății asigură măsurile de sănătate publică necesare la secțiile de votare.

(4) Asistența medicală de urgență la secțiile de votare se asigură de echipajele serviciilor publice de ambulanță județene, de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, respectiv de către Serviciul mobil de urgență, reanimare și descarcerare prin apel la Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112.

Art. 8

(1) În termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Autorității Electorale Permanente, organizează instruirea prefecților și a subprefecților cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

(2) Prefecții, cu sprijinul structurilor teritoriale ale Autorității Electorale Permanente, organizează în cel mai scurt timp instruirea primarilor și a secretarilor comunelor, orașelor, municipiilor și ai sectoarelor municipiului București cu privire la sarcinile ce le revin în vederea organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

(3) Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală Permanentă acordă sprijin de specialitate prefecților și primarilor, în vederea realizării la termen și în condiții corespunzătoare a sarcinilor ce le revin în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

Art. 9

(1) Autoritatea Electorală Permanentă asigură sediul Biroului Electoral Central, precum și dotarea tehnică și materială a acestuia.

(2) Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, asigură mijloacele de transport necesare bunei desfășurări a activității Biroului Electoral Central.

(3) Prefecții și președinții consiliilor județene asigură sediile birourilor electorale județene.

(4) Primarii sectoarelor municipiului București asigură sediile birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București.

(5) Ministerul Afacerilor Externe asigură sediile și dotarea tehnico-materială ale biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, ale birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, precum și ale birourilor electorale pentru votul prin corespondență.

(6) Sediile și dotarea tehnico-materială ale birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară se asigură de către primari.

(7) Primarii municipiilor reședință de județ, respectiv primarii sectoarelor municipiului București asigură spațiile prevăzute la art. 11 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025, cel mai târziu cu 30 de zile înainte de ziua votării, și le aduc la cunoștința publică prin afișare la sediul primăriei, la sediul biroului electoral județean sau al biroului electoral al sectorului municipiului București, precum și prin publicare pe pagina de internet a instituției prefectului.

(8) Pentru dotarea tehnico-materială a birourilor electorale județene, a birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, a birourilor electorale pentru votul prin corespondență și a birourilor electorale ale secțiilor de votare vor fi utilizate, de regulă, bunurile aflate în proprietatea publică a statului sau a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale.

(9) Pentru dotarea tehnico-materială a birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară, primarii vor utiliza bunurile recuperate de la alegerile anterioare și aflate în stare de funcționare.

(10) În cazurile în care bunurile necesare amenajării și dotării tehnico-materiale corespunzătoare a secțiilor de votare din țară nu se pot recupera se vor achiziționa unele noi de către primari, în limita fondurilor disponibile, conform standardelor stabilite prin Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 44/2016 privind setul de condiții minimale pe care trebuie să le îndeplinească locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora, cu modificările ulterioare.

(11) Sediile birourilor electorale județene și ale birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București sunt stabilite de prefecți, iar cel al biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate de către ministrul afacerilor externe, prin ordin, în cel mult 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Anexe

ANEXA nr. 1: COMPONENȚA Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025

Președinte:

– viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne

Membri:

– președintele Autorității Electorale Permanente*;

_______

* Președintele Autorității Electorale Permanente poate fi înlocuit de către unul dintre vicepreședinții Autorității Electorale Permanente, desemnat prin ordin.

– secretar de stat pentru ordine și siguranță publică din Ministerul Afacerilor Interne;

– secretar de stat pentru relația cu instituțiile prefectului din Ministerul Afacerilor Interne;

a) reprezentanți, la nivel de secretar de stat/subsecretar de stat, secretar general sau de reprezentant cu însărcinări speciale, ai:

– Secretariatului General al Guvernului;

– Ministerului Afacerilor Externe;

– Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației;

– Ministerului Finanțelor;

– Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale;

– Ministerului Educației și Cercetării;

– Ministerului Sănătății;

– Institutului Național de Statistică;

– Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale;

– Serviciului de Telecomunicații Speciale;

b) reprezentanți ai:

– Agenției Naționale de Presă AGERPRES;

– Societății Române de Televiziune;

– Societății Române de Radiodifuziune;

c) reprezentanți ai societăților de distribuție și furnizare a energiei electrice.

NOTĂ:

Lucrările de secretariat tehnic ale Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 sunt asigurate de Ministerul Afacerilor Interne.

ANEXA nr. 2: COMPONENȚA Comisiei tehnice județene pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și a Comisiei tehnice a municipiului București pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025

Președinte:

– prefectul județului, respectiv al municipiului București

Membri:

– subprefectul/subprefecții județului, respectiv ai municipiului București;

– secretarul general al județului, respectiv secretarul general al municipiului București;

– directorul executiv al direcției regionale/județene de statistică;

– directorul general al direcției regionale a finanțelor publice/șeful administrației județene a finanțelor publice, după caz;

– inspectorul-șef al inspectoratului județean de poliție, respectiv directorul general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București;

– inspectorul-șef al inspectoratului pentru situații de urgență județean, respectiv inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov;

– șeful structurii județene de administrare a bazelor de date de evidență a persoanelor, respectiv a municipiului București;

– șeful serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor;

– inspectorul-șef al inspectoratului de jandarmi județean, respectiv directorul general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București;

– inspectorul general al inspectoratului școlar județean, respectiv al municipiului București;

– directorul direcției de sănătate publică județene, respectiv al Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București;

– reprezentantul teritorial al Serviciului de Telecomunicații Speciale;

– reprezentantul Autorității Electorale Permanente;

– reprezentanți teritoriali ai societăților de distribuție și furnizare a energiei electrice;

– corespondentul teritorial al Agenției Naționale de Presă AGERPRES.

NOTĂ:

Lucrările de secretariat tehnic ale comisiei tehnice județene/a municipiului București sunt asigurate de personalul din cadrul instituției prefectului.

 

Stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 (H.G. nr. 68/2025) was last modified: februarie 21st, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.