Stabilirea instanței competente în soluționarea contestației la executare în raport cu instanța care a încuviințat executarea silită

2 apr. 2025
Vizualizari: 461
  • NCPC: art. 112
  • NCPC: art. 133 pct. 2
  • NCPC: art. 135 alin. (1)
  • NCPC: art. 517 alin. (4)
  • NCPC: art. 651 alin. (1)
  • NCPC: art. 666
  • NCPC: art. 712
  • NCPC: art. 714 alin. (1)

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 4 București, secția I civilă, în data de 25.11.2022, sub nr. x/2022, contestatoarea A. S.R.L. a formulat, în contradictoriu cu intimatul BEJ B., contestație la executare, prin care a solicitat anularea executării silite efectuate în dosarul de executare nr. 219/2022, amendarea intimatului și obligarea acestuia la plata daunelor interese în cuantum de 4.975,8 RON, precum și a cheltuielilor de judecată.

În drept, au fost invocate dispozițiile art. 712 C. proc. civ.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1224 din 25 aprilie 2024)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte, competentă să soluționeze conflictul conform art. 133 pct. 2 raportat la art. 135 alin. (1) C. proc. civ., stabilește competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sectorului 4 București, pentru considerentele expuse în continuare.

Desesizarea celor două instanțe aflate în conflict a fost determinată de interpretarea diferită a normelor de procedură în materia competenței teritoriale a instanței de executare, în soluționarea unei contestații la executare, Judecătoria Sectorului 4 București făcând aplicarea dispozițiilor art. 714 alin. (1) coroborate cu art. 651 alin. (1) C. proc. civ., în timp ce Judecătoria Petroșani a făcut aplicarea principiului unicității instanței de executare, în considerarea Deciziei nr. 20/2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii.

În speță, prin încheierea din 26.07.2022, pronunțată în dosarul nr. x/2022, Judecătoria Sectorului 4 București a admis cererea de încuviințare a executării silite formulată de BEJ B. în dosarul de executare nr. 219/2022, în temeiul titlului executoriu reprezentat de sentința civilă nr. 1207/04.06.2021 a Judecătoriei Petroșani, împotriva debitoarei C., prin administrator active A. S.R.L..

Prin prezentul demers judiciar, contestatoarea solicită anularea executării silite efectuate în dosarul de executare nr. 219/2022 al BEJ B., ca urmare a lipsei calității de debitor a acesteia.

Conform Deciziei în interesul legii nr. 20/27.09.2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 1083/11.11.2021, obligatorie potrivit art. 517 alin. (4) C. proc. civ., în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 651 alin. (1), art. 666, art. 712, art. 714 și art. 112 C. proc. civ., instanța de executare competentă teritorial să soluționeze toate cererile și incidentele apărute în cursul executării silite este judecătoria care a încuviințat executarea silită, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.

Drept urmare, odată încuviințată executarea silită, calitatea de instanță de executare nu mai poate fi reapreciată, cu prilejul verificării competenței în cadrul contestației la executare.

Cum, în cauză, potrivit celor arătate, instanța care a încuviințat executarea silită este Judecătoria Sectorului 4 București, în considerarea celor statuate prin Decizia în interesul legii nr. 20/27.09.2021, competența de soluționare a pricinii aparține acestei instanțe.

Se impune, în acest context, precizarea că aspectele reținute de Judecătoria Sectorului 4 București, în sentința prin care a fost declinată competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Petroșani, privitoare la eventuala incidență a dispozițiilor art. 651 alin. (1) teza a II-a C. proc. civ., referitoare la competența instanței de executare de la sediul creditorului (date fiind circumstanțele arătate de aceasta în cuprinsul sentinței), constituie chestiuni de fond, susceptibile a fi examinate cu ocazia soluționării contestației la executare, de către instanța care a încuviințat executarea silită, întrucât exced obiectului de analiză al regulatorului de competență.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sectorului 4 București.

Sursa informației: www.scj.ro.

Stabilirea instanței competente în soluționarea contestației la executare în raport cu instanța care a încuviințat executarea silită was last modified: aprilie 2nd, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.