Stabilirea, din oficiu, a CAS și CASS

10 iul. 2018
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 922

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ordinul președintelui ANAF nr. 1.494/2018 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum și modelul și conținutul unor formulare (*intrare in vigoare: 3 iulie 2018, M. Of. nr. 553/3 iulie 2018).

1. Conținut. Prin acest ordin se aprobă:

Inteligența artificială în materie penală

a) Procedura privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice;

b) Modelul și conținutul formularului (670) „Decizie privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice” – formularul este utilizat pentru stabilirea, din oficiu, a CAS și CASS datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal 2017.

 2. Domeniu de aplicare. Procedura aprobată prin acest ordin se aplică:

a) persoanelor fizice care aveau obligația declarării venitului pentru stabilirea CAS și CASS, pentru anii fiscali 2016 și 2017;

b) persoanelor fizice cărora le-a fost stabilit, din oficiu (conform regulilor de calcul prevăzute de Codul fiscal), impozitul pe venitul net anual impozabil pentru anii fiscali 2016 și 2017.

3. Stabilirea din oficiu a CAS. Pentru stabilirea, din oficiu, a CAS, organul fiscal va întocmi lista contribuabililor pentru care au fost emise și comunicate decizii de impunere, din oficiu, a veniturilor în vederea stabilirii impozitului pe venit, pentru veniturile din activități independente. Din listă se vor exclude contribuabilii:

(i) asigurați în sisteme de asigurare proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii;

(ii) care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii și/sau sistemelor proprii de asigurare;

(iii) pentru care venitul determinat este mai mic decât echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în anul de referință.

Baza lunară de calcul a CAS nu poate fi mai mică decât 35% din câștigul salarial mediu brut și nu poate depăși echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut. CAS se calculează prin aplicarea cotei individuale/cotei integrale de contribuție (în funcție de opțiunea exprimată prin formularul 600) asupra bazei lunare de calcul.

4. Stabilirea din oficiu a CASS. Pentru stabilirea, din oficiu, a CASS, se va întocmi lista contribuabililor care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative și pentru care au fost emise și comunicate decizii de impunere din oficiu a:

(i) veniturilor din activități independente;

Pachet: Principiile procedurei judiciare

(ii) veniturilor din agricultură, silvicultură, piscicultură;

(iii) veniturilor din cedarea folosinței bunurilor;

(iv) veniturilor din investiții; și

(v) veniturilor din alte surse.

În acest context se exemplifică modalitatea de calcul a CASS pentru anii 2016 (baza de calcul neplafonată) și 2017 (baza de calcul plafonată), conform prevederilor Codului fiscal.

Decizia privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice (formularul 670) se poate anula dacă, în termen de 60 zile de la comunicarea deciziei, contribuabilul își îndeplinește obligațiile declarative sau dacă face dovada (pe bază de documente) că nu avea obligația plății CAS și/sau CASS în anul de impunere.

Stabilirea, din oficiu, a CAS și CASS was last modified: iulie 11th, 2018 by Emilian Duca
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter