Stabilirea competenţei de soluționare a cererii de întrerupere a executării pedepsei. Locul de deţinere în care se află condamnatul (NCPP, L. nr. 254/2013)

11 iun. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 115
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 492/2019

NCPP: art. 51, art. 275 alin. (3) și (6), art. 589, art. 592 alin. (1), art. 593 alin. (1); L. nr. 254/2013: art. 11 alin. (5)

Cauza a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția penală, la data de 9 decembrie 2019, fiind stabilit termen pentru soluționare la data de 17 decembrie 2019, cu citarea petentului și asigurarea apărării.

Examinând conflictul negativ de competență ivit între Tribunalul Arad și Tribunalul Cluj, cu privire la competența de soluționare a cauzei privind pe condamnatul A., Înalta Curte, în temeiul art. 51 C. proc. pen., constată că instanța competentă să soluționeze cauza este Tribunalul Arad, pentru următoarele considerente:

La data de 9 octombrie 2019, condamnatul A., aflat în Penitenciarul Arad, a formulat o cerere de întrerupere a executării pedepsei închisorii, din motive medicale, întemeiată pe dispozițiile art. 589 C. proc. pen., astfel cum rezultă din înscrisurile aflate la dosarul Tribunalului Arad.

Cererea condamnatului a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Bihor, la data de 15 octombrie 2019, instanță care, în baza art. 24 alin. (1) lit. n) din Regulamentul de Ordine Interioară a Instanțelor Judecătorești, a trimis-o pe cale administrativă Tribunalului Arad.

Conform art. 592 alin. (1) C. proc. pen., executarea pedepsei închisorii sau a detențiunii pe viață poate fi întreruptă în cazurile și în condițiile prevăzute la art. 589, la cererea persoanelor arătate la alin. (3) al aceluiași articol, iar în cazul prevăzut la art. 589 alin. (1) lit. a), și la cererea administrației penitenciarului.

În ceea ce privește instanța competentă, dispozițiile art. 593 alin. (1) C. proc. pen., prevăd expres că instanța competentă să dispună asupra întreruperii executării pedepsei este instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere, corespunzătoare în grad instanței de executare.

Din examinarea dispozițiilor legale menționate și având în vedere actele și lucrările dosarului, respectiv data ștampilei oficiului poștal aplicată pe plicul aflat la dosarului Tribunalului Arad din care rezultă că prezenta cerere a fost formulată în timp ce condamnatul se afla încarcerat la Penitenciarul Arad, precum și procesul-verbal încheiat la data de 16 decembrie 2019 de către grefierul de ședință, în care se menționează că în urma verificărilor în baza de date A.N.P. rezultă că în perioada 30 septembrie 2019-31 octombrie 2019 petentul A. figura încarcerat în Penitenciarul Arad, Înalta Curte constată că, în ceea ce privește competența materială în judecarea cererii de întrerupere a executării pedepsei, întemeiată în cazul de față pe dispozițiile art. 592 C. proc. pen., aceasta revine instanței în a cărei circumscripție se afla locul de deținere al condamnatului, corespunzătoare în grad instanței de executare, la data formulării cererii, respectiv, în speță, Tribunalului Arad.

Astfel, în stabilirea competenței, relevant este locul de deținere în care condamnatul se afla la momentul formulării cererii.

Cum, în cauză, condamnatul A. a formulat cererea ce formează obiectul prezentului dosar la data de 9 octombrie 2019, dată la care acesta se afla încarcerat în Penitenciarul Arad, se constată că, în soluționarea cauzei de față, competența revine Tribunalului Arad.

De altfel, cu privire la existența unei practici neunitare în ceea ce privește instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate în timpul executării pedepsei în situația în care, la momentul formulării acestora, persoana condamnată se află tranzitoriu în alt loc de deținere decât cel stabilit pentru executarea pedepsei, conform art. 11 alin. (5) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, a fost sesizată Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii, care, prin Decizia nr. 15/2018 din data de 17 septembrie 2018, (publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 885 din 22 octombrie 2018), a statuat că instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei este instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii, indiferent dacă locul de deținere este reprezentat de penitenciarul stabilit inițial sau de penitenciarul stabilit prin transferarea definitivă ori temporară a persoanei condamnate.

Pentru aceste considerente, în baza art. 51 alin. (6) C. proc. pen., Înalta Curte de Casație și Justiție va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe petentul A. în favoarea Tribunalului Arad, instanță căreia i se va trimite dosarul.

În temeiul art. 275 alin. (3) și alin. (6)  C. proc. pen., cheltuielile judiciare și onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu vor rămâne în sarcina statului.

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Sursa informației: www.scj.ro.

Stabilirea competenței de soluționare a cererii de întrerupere a executării pedepsei. Locul de deținere în care se află condamnatul (NCPP, L. nr. 254/2013) was last modified: iunie 11th, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter