Stabilirea anumitor drepturi salariale ale unor magistraţi. Incidentele procedurale referitoare la incompatibilitatea, recuzarea sau abţinerea tuturor membrilor completului de judecată

23 mart. 2022
Vizualizari: 247
  • Legea nr. 304/2004: art. 19 alin. (2)
  • NCPC: art. 110 alin. (1)
  • NCPC: art. 50 alin. (2)

Prin adresa nr. x din data de 19 noiembrie 2020, Curtea de Apel Cluj, secția penală și de minori, a solicitat, în temeiul art. 50 alin. (2) și art. 52 din C. proc. civ., desemnarea unei alte curți de apel care să soluționeze apelul declarat de reclamanții A., B., C., D., E., F., G., H., I., J., K., L., M., N., O., P., Q., R., S., T., U., V. și W. împotriva sentinței civile nr. 752/2019 pronunțată de Tribunalul Sălaj în dosarul nr. x/2018, având ca obiect pretenții – drepturi salariale ale personalului din justiție, întrucât, urmare a admiterii incidentului referitor la abținerea membrilor completului 4A, prin încheierea din camera de consiliu din data de 11 noiembrie 2021, s-a constatat că pe rolul secției penale și de minori a Curții de Apel Cluj nu mai există niciun complet de apel care să judece în materie, urmare a invocării și admiterii incidentelor referitoare la abținere a tuturor judecătorilor care fac parte din compunerea acestora.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 609 din 23 noiembrie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Procedând la verificarea propriei competențe materiale, Înalta Curte de Casație și Justiție apreciază că se impune scoaterea cauzei de pe rolul secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție și înaintarea dosarului la secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru următoarele considerente:

Potrivit art. 50 alin. (2) din C. proc. civ. „(2) Când, din pricina abținerii sau recuzării, nu se poate alcătui completul de judecată, cererea se judecă de instanța ierarhic superioară”.

Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești din 17.12.2015, publicat în M. Of. Partea I, nr. 970 din 28.12.2015, modificat, prevede în art. 110 alin. (1) următoarele:

„(1) Incidentele procedurale referitoare la incompatibilitatea, recuzarea sau abținerea tuturor membrilor completului de judecată, se vor soluționa de completul cu numărul imediat următor, care judecă în aceeași materie. Dacă în materia respectivă nu mai există decât un singur complet de judecată, incidentele procedurale referitoare la toți membrii completului se vor soluționa de acesta. Dacă nu mai există un complet care judecă în acea materie, incidentele vor fi soluționate de completul din materia și după regulile stabilite de colegiul de conducere al instanței”.

Potrivit art. 19 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, „Înalta Curte de Casație și Justiție este organizată în 4 secții, secția I civilă, secția a II-a civilă, secția penală, secția de contencios administrativ și fiscal și Secțiile Unite, cu competență proprie”.

Raportând aceste considerații teoretice la datele concrete ale speței, Înalta Curte reține că obiectul cauzei vizează în concret stabilirea anumitor drepturi salariale ale unor magistrați, litigiul fiind de natură civilă, iar soluționarea acestuia este de competența instanțelor civile.

Faptul că secția penală și de minori a fost ultima secție din cadrul Curții de Apel Cluj învestită cu soluționarea căii de atac promovată de reclamanții sus-menționați, urmare a incidentelor procedurale referitoare la abținerea tuturor membrilor completelor de judecată din cadrul celorlalte secții ale acestei instanțe, nu este de natură a atrage competența materială a secției penale a instanței supreme, motiv pentru care va scoate cauza de pe rolul secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție și va înainta dosarul la secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Sursa informației: www.scj.ro.

Stabilirea anumitor drepturi salariale ale unor magistrați. Incidentele procedurale referitoare la incompatibilitatea, recuzarea sau abținerea tuturor membrilor completului de judecată was last modified: martie 21st, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.