Stabilire din oficiu contribuții sociale

3 nov. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 323

Ordinul președintelui ANAF nr. 1608/2021 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2.547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum și a modelului și conținutului unor formulare (M. Of. nr. 1039/1 noiembrie 2021)

Intrare în vigoare: 1 noiembrie 2021

Prezentul ordin modifică OPANAF nr. 2.547/2019 cu privire la indemnizațiile prevăzute la art. XV alin. (1), (11) și (4) din O.U.G. nr. 30/2020.

Aceste indemnizații au fost stabilite în situația întreruperii/reducerii activității ca urmare a situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 pe perioada stării de urgență și au fost acordate:

– profesioniștilor reglementați de art. 3 alin. (2) Cod civil;

– persoanelor care au încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației;

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

– avocaților;

– persoanelor fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, reglementate de Legea nr. 8/1996.

Modificările aduse OPANAF nr. 2.547/2019 se referă la următoarele aspecte:

1. Introducerea unor noi formulare:

a) Notificare privind nedeclararea contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice pentru indemnizațiile prevăzute la art. XV alin. (1), (11) și (4) din O.U.G. nr. 30/2020;

b) Referat privind estimarea bazei de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul stabilirii din oficiu a obligațiilor de plată pentru indemnizațiile prevăzute la art. XV alin. (1), (11) și (4) din O.U.G. nr. 30/2020;

c) Decizie privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru indemnizațiile prevăzute la art. XV alin. (1), (11) și (4) din O.U.G. nr. 30/2020;

d) Decizie de anulare a deciziei privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru indemnizațiile prevăzute la art. XV alin. (1), (11) și (4) din O.U.G. nr. 30/2020.

2. Aprobarea Procedurii de stabilire din oficiu a CAS și CASS pentru indemnizațiile prevăzute la art. XV alin. (1), (11) și (4) din O.U.G. nr. 30/2020.

Procedura se aplică pentru persoanele fizice care au beneficiat de indemnizația prevăzută de O.U.G. nr. 30/2020, dar nu au declarat CAS și CASS pentru indemnizațiile încasate.

Identificarea contribuabililor se face pe baza informațiilor transmise de Agenția Națională pentru Plăti și Inspecție Socială. Din lista întocmită de organul fiscal se vor elimina contribuabilii care:

(i) au depus declarația unică și au declarat contribuțiile aferente indemnizațiilor încasate,

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

(ii) nu datorează contribuții în România în anul de impunere,

(iii) persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.

Baza lunară de calcul a contribuțiilor este reprezentată de indemnizația brută lunară încasată, comunicată de ANPIS.

Stabilire din oficiu contribuții sociale was last modified: noiembrie 3rd, 2021 by Emilian Duca

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: