Sporurile bugetarilor ar putea fi limitate la 20% din salariul de bază

10 mart. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 127

Dosarul „10 august” revine în atenția opiniei publice. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, avansează mai multe ipoteze conform cărora Dosarul „10 august” poate continua, după clasarea dată de Tribunalul București în dosarul deschis de DIICOT.

„Niciodată nu am comentat hotărârile instanței. (…) Dar nu putem să ne facem că nu vedem ce a văzut o lume întreagă, ce s-a întâmplat în 10 august. Odată cu publicarea motivării ordonanței de clasare, eu cred că, împreună cu Ministerul Justiției, – am avut o discuție cu domnul ministru, la apelul domnului președinte Klaus Iohannis – un grup de lucru format din structurile noastre, din secretariatul general de la MAI și Ministerul Justiției s-au întâlnit și eu pot să spun în felul următor, dar este o ipoteză: Ministerul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară pentru verificarea respectării procedurilor administrative din timpul cercetării penale. Asta pe de o parte. De asemenea, dacă sunt identificate probe noi, se poate formula o nouă cerere de reluare a urmăririi penale. Aici, până la urmă, din punctul meu de vedere, este un act de voință pe care trebuie să-l manifeste atât Ministerul Justiției, cât și Ministerul Afacerilor Interne. Eu sunt dispus, prin toate structurile noastre, să contribuim la acest demers. Sediul materiei, fără să pasez responsabilitatea este, evident, la Ministerul Justiției și în momentul în care, în urma analizării atente a motivării, vom avea un punct de vedere, el trebuie să fie prezentat public”, a declarat ministrul Lucian Bode, marți seară, la TVR, scrie News.ro.

„Ministrul de Interne a avansat, de asemenea, posibilitatea formulării unei cereri de intervenție în interesul celor care au procese, în cadrul cauzele deschise separate, de către victimele violențelor din 10 august 2018”, mai notează News.ro. 

Presa scrie și despre viitorul sporurilor și al salariilor bugetarilor. După cum știm, o nouă Lege a salarizării ar urma să fie elaborată și adoptată anul acesta. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că, prin această nouă lege, sporurile acordate bugetarilor vor fi reduse, în așa fel încât ele să nu depășească 20% din nivelul salariului de bază.

„Cred că trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră, în materie de salarizare în sistemul public, pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale, iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază. Sporurile să fie strict pe două dimensiuni. O categorie de muncă extremă, cum ar fi munca la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase, și una care să fie de sporuri motivaționale. În felul acesta vom avea o lege a salarizării unitare”, a declarat ministrul Raluca Turcan, marți seară, la B1TV, scrie Digi 24.

Ministrul a vorbit și despre diferențele de salarizare dintre angajații diferitelor primării din țară, în condițiile în care aceștia au atribuții similare.

„Am primit de la autoritățile publice locale solicitarea să fie și ei introduși pe grilă, pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii în care salarii dintr-o primărie micuță sunt mai mari decât într-o primărie, reședință de județ, uneori chiar mai mari decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc. (…) Vom aștepta propuneri de la Educatie, Sănătate, Justiție, Interne, Apărare, cu solicitarea noastră să țină cont de aceste principii de bază. După ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesională, mergem la Finanțe și vor spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați și așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta»”.

PSD dorește să modifice Constituția. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că PSD ar vrea modificarea Constituției, astfel încât, dacă un partid aflat într-o coaliție iese de la guvernare, să se organizeze alegeri anticipate.

„Dacă, pe parcursul celor 4 ani de mandat, o formațiune iese din respectiva majoritate, se fac alegeri anticipate. Nu mai există «Stai că iese USR, intră PSD, iese PNL, rămâne USR». Nu, ai rezultatul alegerilor, s-a hotărât o majoritate sau un guvern minoritar, așa mergi toți cei 4 ani. Nu faci tu modificări în timpul jocului”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru DC News, scrie Digi 24.

„Procedura modificării Constituției prevede adoptarea textului de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin 2/3 din numărul membrilor fiecărei Camere; dacă textul adoptat de cele două camere este diferit, se ajunge la procedura de mediere; dacă nici prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camerele, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul membrilor lor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau propunerii de revizuire”, mai arată Digi 24.

Românii se pot gândi cu optimism la vacanțele de pe coastele Greciei.

„Persoane vaccinate împotriva COVID-19, care au anticorpi sau care prezintă teste negative pentru COVID-19 pot veni în Grecia în vară, a anunțat miercuri ministrul grec al Turismului Harry Theocharis”, relatează Reuters, citat de Adevărul.

„Turiștii vor fi bineveniți, dacă se vaccinează înaintea călătoriei sau au anticorpi sau prezintă un test negativ (COVID-19). Toți turiștii vor fi testați aleatoriu”, spune ministrul Theocharis, scrie Adevărul.

„Autoritățile elene vor vaccina, cu prioritate, angajații din sectorul hotelier, după vaccinarea celor mai vulnerabili dintre greci, și urmează să impună obligativitatea unei testări COVID-19 frecvente”, scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

Sporurile bugetarilor ar putea fi limitate la 20% din salariul de bază was last modified: martie 10th, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter