Speranţe

16 ian. 2017
Vizualizari: 2208

Ieri, România a sărbătorit în Capitală, fără fast, 167 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale, printr-o serie de evenimente, dintre care menționăm: un spectacol de muzică și poezie eminesciană, intitulat  „Dor de Eminescu”, o slujbă de comemorare a poetului Eminescu la Cimitirul Belu din Capitală și o serie de manifestări dedicate evenimentului, organizate de Asociația Studenților Creștini-Ortodocși din România.

Cotidianul relatează că pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, a fost organizat și un Concert aniversar „Lipatti 100”, susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuțiu și Matei Rogoz, concert care a avut loc la Studioul de Concerte „Mihail Jora” – Sala Radio din București, la orele 19:00.

Ziua marelui poet a fost sărbătorită și la Chișinău cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu și un recitalul de poezie „Porni Luceafărul…”, organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, după cum relatează Timpul.md.

Noua săptămână începe în România tot sub zodia zăpezilor.

„Precipitațiile sub formă de ninsoare vor reveni în regiunile sudice, sud-estice, inclusiv în București, precum și la munte, începând din noaptea de luni spre marți, fiind prezente în cantități consistente și în cursul zilei de miercuri”, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, Romica Jurca, specialist meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

„În perioadele cu ninsori, temperaturile vor fi negative în zonele respective, adică undeva între -5 și cel mult zero grade Celsius, pe timpul zilei de marți, iar apoi între -7 și -2 grade Celsius, miercuri. Totodată, către sfârșitul săptămânii, joi spre vineri dimineață în mare parte din țară va fi ger, iar prin estul Transilvaniei vom avea valori, din nou, sub -22 până la -23 de grade Celsius”, a afirmat Jurca, relatează Agerpres.

Precipitațile ar putea prelungi vacanța elevilor, în funcție de condițiile locale existente. Oficial, de luni încep cursurile la toate școlile din Capitală. Și studenții de la Universitatea București (care își suspendase temporar cursurile) vor reveni în clase.

Săptămâna trecută au debutat și cursurile la Institutul Național al Magistraturii.

Agerpres consemnează ce a notat, pe pagina sa de Facebook, ministrul justiției, Florin Iordache, prezent la acest eveniment: „Ministrul spune că participarea la deschiderea anului academic la Institutul Național al Magistraturii a reprezentat o ocazie de a le adresa câteva cuvinte viitorilor magistrați, Florin Iordache subliniind că „pe umerii lor și ai celor care vor veni după ei se află o imensă responsabilitate și este foarte important să înțeleagă rolul pe care îl vor avea în societatea românească”.

„Viitorul Justiției din România depinde, în cea mai mare măsură, de oamenii care aleg să se pună în serviciul dreptății. Le-am urat succes și le-am dorit să fie aproape, nu doar de litera, ci și de spiritul legilor!”, a mai scris pe Facebook ministrul justiției, după cum relatează Agerpres.

Actualitatea economică este deschisă de News.ro

Ziariști de la News.ro relatează că: „Ministrul Finantelor, Viorel Ștefan, a susținut sâmbată, la Antena 3, că, după o primă evaluare a bugetului, crede că există spațiu fiscal pentru a finanța toate măsurile care se regăsesc în programul de guvernare și că exclude introducerea de taxe noi sau creșteri de taxe”.

„Vestea bună este că pe evaluarea veniturilor suntem astăzi la 253,2 miliarde de lei. După o primă evaluare cred că avem spațiu fiscal pentru a finanța toate măsurile care se regăsesc în programul de guvernare și vizează exercitiul financiar 2017”, a aratat ministrul, mai scrie News.ro.

Universul Juridic scrie că: „Începând cu data de 1 februarie 2017, se elimină impozitul pentru pensiiile de până la 2.000 lei (aceasta este suma neimpozabilă lunară a pensiei). De la 1 februarie 2017, CASS la veniturile din pensii va fi suportată de la bugetul de stat”.

Universul Juridic publică și Calendarul obligațiilor fiscale pentru luna ianuarie 2017.

La finele acestei săptămâni va avea loc un eveniment major pentru viitorul politicilor statelor din Uniunea Europeană și nu numai: învestirea președintelui Donald Trump.

HotNews, citând Reuters, scrie: „Activiștii americani pentru drepturile omului au lansat sâmbată (n.n. 14 ianuarie a.c.) o săptămână de proteste înaintea investirii președintelui Donald Trump, cu un marș pentru drepturile civile desfăsurat la Washington, jurând să continue să lupte pentru egalitate și justiție în decursul noii administrații.(…)
Scandând „fără dreptate nu va fi pace” câteva mii de protestatari, în frunte cu pastorul Al Sharpton, au defilat de-a lungul National Mall către Martin Luther King Jr. Memorial, la aproximativ 3 km de treptele Capitoliului, unde Trump va fi investit vineri în funcția de președinte”.

Agerpres scrie despre îngrijorările cancelarului Angela Merkel în legătură cu noile politici americane.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Cancelarul german Angela Merkel a avertizat sâmbătă în legătură cu riscul tendințelor protecționiste manifestate de președintele ales al SUA, Donald Trump, și a adus ca exemplu în acest sens criza financiară din 2008”.

„Convingerea mea profundă este aceea că există mai multe avantaje dacă avansăm împreună, decât atunci când fiecare își soluționează problemele de unul singur; sunt absolut convinsă de asta, este atitudinea mea constantă”, a arătat șefa guvernului de la Berlin, scrie Agerpres.

Între timp, în Polonia au sosit trupele americane.

„Sosirea militarilor americani veniți în cadrul unei desfășurări fără precedent în Europa de Est a fost salutată sâmbătă în Polonia”, relatează France Presse, citată de Agerpres.

În timp ce Moscova a denunțat această operațiune ca fiind „o amenințare pentru securitatea sa”, Agerpres scrie că: „Salutând sosirea soldaților „celei mai bune și celei mai puternice armate din lume”, într-o ceremonie de primire oficială desfășurată la Zagan (vestul Poloniei), premierul polonez Beata Szydlo a calificat-o drept un nou pas în strategia guvernului său „pentru a garanta securitatea Poloniei și a regiunii”.

DC News arată că: „Într-un interviu acordat publicației Wall Street Journal, președintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că va menține „cel puțin o vreme” sancțiunile împotriva Rusiei instituite în decembrie de președintele Barack Obama, aflat la finalul mandatului”.

„În interviul cu durata de aproximativ o oră, publicat vineri, Trump spune: „Dacă ne înțelegem și dacă Rusia chiar ne ajută, de ce ar vrea cineva sancțiuni dacă cineva face lucruri cu adevărat grozave?” Președintele ales, care își va prelua funcția pe 20 ianuarie, a sugerat că ar putea anula sancțiunile impuse pentru presupusa imixtiune a Moscovei în alegerile din SUA, dacă partea rusă se dovedește utilă în lupta împotriva terorismului. Trump s-a declarat gata să se întâlnească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. „Înțeleg că și ei ar vrea să ne întâlnim, ceea ce îmi convine perfect”, a spus viitorul șef al Casei Albe” – notează DC News.

Europa este în pericol de a fi sfâșiată nu numai de tendințele secesioniste post-Brexit și de criza economică, dar și de naționalismul din unele state europene sau din vecinătatea sa și de terorism.

„Guvernul britanic este necesar să publice un plan detaliat cu privire la Brexit, până la jumătatea lui februarie, în care să-și prezinte poziția cu privire la piața unică europeană și la uniunea vamală, se arată într-un raport publicat sâmbătă de o comisie parlamentară”, relatează Reuters, citată de News.ro

În Turcia, autorii masacrului de la Clubul Reina, din Istanbul, atac soldat cu 39 de morți și revendicat de organizația jihadistă Statul Islamic (SI), au fost identificați și arestați, informa sâmbătă mass-media din Turcia, citată de AFP.

„Cei doi suspecți, identificați ca Omar Asim și Abuliezi Abuduhamiti (n.n. chinezi uiguri), au fost arestați și acuzați de „apartenența la o organizație teroristă”, de „achiziție de arme de foc fără autorizație” și de „complicitate la uciderea a 39 de persoane”, a raportat în noaptea de vineri spre sâmbătă agenția de presă Anadolu, citând un procuror. Sângerosul atac a fost revendicat de SI, care îi reproșează Turciei, țară majoritar musulmană, intervenția sa în Siria și participarea la coaliția condusă de Washington împotriva acestei grupări jihadiste în Siria și Irak”- scrie Agerpres, citând AFP.

Autoritățile din Turcia, care s-au implicat nu numai în distrugerea Statului Islamic, dar și în stoparea exodului sirienilor către Europa, cer Bruxelles-ului  o dată certă pentru liberalizarea vizelor pentru UE a cetățenilor turci.

News.ro, citând The Associated Press, scrie că: „Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, anunță că Ankara a pregătit o propunere finală cu privire la liberalizarea vizelor în UE pentru cetățenii turci, un subiect care a provocat tensiuni puternice între Turcia și Bruxelles.

Ultimul eveniment al actualității externe readuce în atenția opiniei publice tendințele naționaliste ce se manifestă în Serbia.

Agerpres, citând AFP, scrie că: Un tren vopsit în culorile drapelului sârb și inscripționat cu mesajul „Kosovo este sârb” (și decorat în interior cu replici ale unor icoane din mănăstirile ortodoxe sârbe din Kosovo), plecat sâmbătă de la Belgrad spre Kosovo, a fost în cele din urmă oprit în urma unei decizii a premierului sârb, Aleksandar Vucic, din cauza tensiunilor provocate de această garnitură. (…) Președintele kosovar, Hashim Thaçi, a cerut sâmbătă „celor responsabili să întreprindă măsurile necesare pentru a opri acest tren care amenință suveranitatea Kosovo”.

„Incidentul a avut loc într-un context de foarte puternice tensiuni între Serbia și Kosovo, ne mai întâlnite de la semnarea în 2013, sub patronajul UE, a unui acord istoric de normalizare a relațiilor bilaterale. Tensiunile au fost alimentate de recenta arestare, în Franța, a unui fost lider rebel și premier kosovar, Ramush Haradinaj, la cererea Belgradului care dorește să îl judece pentru crime de război”, mai scrie Agerpres.

Intoleranța și ura nu pot aduce niciodată pacea. Echilibrul dintre pace și război e un fir subțire care poate fi oricând rupt. De aceea, avem nevoie azi de înțelepciune și cumpătare.

Bună dimineața!

Speranțe was last modified: ianuarie 15th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: