Specializarea avocaţilor

1 mart. 2021
Articol UJ Premium
Vizualizari: 2287
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

1. INTRODUCERE

Piața serviciilor juridice este întinsă și complexă, motiv pentru care, în funcție de domeniu, există anumiți avocați specializați care posedă atât o bogată experiență în respectivul domeniu, cât și pregătirea necesară exercitării activității în aria de drept aleasă. În raport de particularitățile cauzei, clienții pot apela fie la un avocat specializat, care are competența și experiența necesare soluționării unui litigiu ce vizează un anumit domeniu concret al dreptului, fie la un avocat generalist, care își desfășoară activitatea în mai multe arii ale dreptului.

Odată cu specializarea într-un anumit domeniu, precum Dreptul Penal, Dreptul Comercial, Dreptul Fiscal, avocatul specializat dobândește un avantaj semnificativ față de ceilalți avocați, datorită competenței sale dobândite prin experiență și pregătire, oferind astfel atât o creștere a calității serviciilor oferite, cât o eficientizare a instrumentării dosarelor.

Specializarea avocaților a început să prindă contur la începutul secolului XX, când diferite state au reglementat în mod oficial specializarea avocaților prin legi organice sau regulamente ale profesiei, instituind astfel un cadrul legal care să reglementeze această situație, pe când în alte țări specializarea avocaților nu era în mod expres reglementată, deși era în mod clar prezentă, formând obiectul multor dezbateri.

În cele ce urmează vom prezenta atât particularitățile specializării avocaților în diferite sisteme de drept, cât și asemănările și diferențele față de sistemul juridic român.

II. Specializarea avocaților în Franța

Înainte de prezentarea particularităților specializării avocaților, trebuie menționat faptul că, în Franța, la fel ca și în țara noastră, odată cu îndeplinirea tuturor cerințelor prevăzute de lege, un avocat poate exercita o activitate generalistă, în sensul că poate activa în toate domeniile dreptului, nefiind condiționat de obținerea unei anumite specializări[1]. Această posibilitate de a practica în orice domeniu al dreptului este recunoscută avocaților odată dobândirea calității de avocat și are drept fundament prezumția pregătirii suficiente a acestora.

În contextul actual, specializarea avocaților este mai degrabă înțeleasă ca fiind o calificare suplimentară într-un anumit domeniu al dreptului, pe lângă pregătirea generală de care dispun toți avocații[2].

Astfel, în sistemul juridic francez nu există o anumită prevedere legală care să impună avocaților specializarea într-un anumit domeniu al dreptului. Cu toate acestea, în măsura în care avocații doresc să obțină această specializare în anumite arii de practică ale dreptului, aceștia pot opta pentru obținerea unei astfel de calificări menită să ateste deținerea unui grad înalt de competență într-un anumit domeniu al dreptului[3]. Această calificare este acordată de către Uniunea Națională a Barourilor din Franța, după urmarea anumitor cursuri de perfecționare și după promovarea unor examene[4].

Avantajele obținerii unei asemenea specializări sunt semnificative, plecând de la dreptul avocatului de a-și face publicitate afirmând specializarea dobândită, până la recunoașterea fată de acesta a unor anumite competențe specifice. Așadar, este interzisă publicitatea realizată de către un avocat generalist care susține specializarea într-un anumit domeniu al dreptului[5]. Un alt avantaj pe care îl poate constitui obținerea unei certificări de specialitate constă în faptul că avocatul specializat își poate justifica mult mai ușor cuantumul anumitor onorarii[6].

De regulă, motivul principal care îi determină pe avocați să opteze pentru specializarea într-un anumit domeniu constă în faptul că activitatea predominantă pe care o desfășoară presupune practicarea unui domeniu concret, precum dreptul comercial, dreptul asigurărilor etc.

Pentru ca această activitate, desfășurată în mod preponderent, să fie recunoscută în mod oficial, avocatul trebuie să obțină certificatul de specializare în respectivul domeniu practicat. În ciuda faptului că legislația franceză nu impune avocaților specializarea într-un anumit domeniu al dreptului, obținerea acestui certificat de specializare este condiționată de acumularea experienței în domeniul juridic de cel puțin 4 ani[7].

O altă condiție impusă avocaților specializați este reprezentată de limitarea numărului specializărilor care pot fi obținute de către aceștia. Astfel, un avocat specializat nu poate deține mai mult de două certificate de specializare în același timp[8].

Este de remarcat faptul că, pentru a se menține valabilitatea certificatelor care atestă specializarea avocatului, acesta din urmă trebuie, nu doar să își păstreze cunoștințele dobândite în domeniul pentru care a aplicat, ci este nevoit să urmeze și anumite cursuri de pregătire continuă. Mai mult decât atât, titularii unui certificat de specialitate trebuie să își dedice jumătate din durata pregătirii și activității lor pentru domeniul lor de specializare[9]. Nerespectarea acestei obligații impusă avocaților specializați are drept consecință revocarea certificatului de specializare acordat avocatului în culpă.

III. Specializarea Avocaților în Regatul Unit al Marii Britanii și Țara Galilor

În Regatul Unit al Marii Britanii și Țara Galilor cele mai importante categorii de avocați sunt următoarele: Avocații pledanți (barristers, advocates) si avocații consultanți. Din aceste două categorii derivă alte specializări specifice celor două categorii precum specializarea în dreptul penal, dreptul civil, dreptul administrativ etc.

1. Avocații pledanți

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Consiliul Baroului (Bar Council) este organismul care reglementează activitatea tuturor avocaților pledanți din Anglia și Țara Galilor. Acesta a fost înființat pentru a reprezenta interesele superioare ale profesiei, pentru a formula și a pune în aplicare inițiative-cheie în materie de politică și pentru a menține standardele, onoarea și independența Baroului. În conformitate cu Legea privind serviciile juridice (Legal Services Act) din 2007, Consiliul Baroului a delegat sarcina reglementării profesiei Consiliului pentru standardele Baroului (Bar Standards Board), un organism independent și distinct. Avocații pledanți sunt jurisconsulți specializați și își pot reprezenta clienții în instanță. În termeni generali, aceștia sunt liber-profesioniști și lucrează în grupuri în cabinete cunoscute drept „camere” (chambers), fiind numiți „tenants”.

Avocații pledanți sunt formați în principal să pledeze în instanță (advocacy); cu alte cuvinte, să își reprezinte clienții în fața instanțelor superioare. De asemenea, o parte importantă a activității avocaților pledanți o reprezintă consilierea clienților și studierea dosarelor, precum și efectuarea de cercetări în domeniul lor de specialitate. Aproximativ 10% din avocații pledanți practicieni sunt consilieri ai reginei (Queen’s Counsel sau „QCs”), care se ocupă de cele mai importante și mai complexe cauze.

2. Avocații consultanți (solicitors)

Avocații consultanți oferă clienților servicii de consiliere juridică specializată și de reprezentare, inclusiv reprezentare în instanță.

Majoritatea avocaților consultanți își desfășoară activitatea în parteneriat, în cadrul unor cabinete private, ce pot acoperi numeroase domenii juridice.

În general, avocații consultanți oferă clienților servicii de consiliere juridică. În cazul în care clienții respectivi trebuie să fie reprezentați ulterior în instanțele superioare din Anglia și Țara Galilor, avocatul consultant va apela, în general, la un avocat pledant care va susține acțiunea în instanță. Totuși, un avocat pledant nu este întotdeauna necesar, deoarece avocații consultanți cu o calificare adecvată au dreptul de a pleda (ceea ce înseamnă că au dreptul de a-și reprezenta clienții) în fața instanțelor superioare.

Autoritatea de reglementare a activității avocaților consultanți (Solicitors Regulation Authority – SRA) se ocupă de toate aspectele legate de reglementare și de măsurile disciplinare si acționează numai în interes public. Atribuțiile acestora variază de la negocierea cu autoritățile de reglementare ale profesiei, autoritățile guvernamentale sau de alt tip și desfășurarea de activități de lobby pe lângă acestea, până la oferirea de servicii de formare și de consiliere. Asociația profesională a avocaților consultanți are rolul de a-i ajuta, de a-i proteja și de a-i promova pe avocații consultanți pe întregul teritoriu al Angliei și Țării Galilor.

3. Avocați specializați în brevete și mărci (Patent and trade mark attorneys)

Avocații specializați în brevete și mărci au expertiză în domeniul proprietății intelectuale.

Aceștia furnizează clienților servicii de consultanță juridică în materie, în special în legătură cu brevete, mărci, modele și drepturi de autor. De asemenea, aceștia își reprezintă clienții în fața instanțelor specializate în cauze de proprietate intelectuală (unii dobândesc mai multe drepturi după obținerea unei calificări suplimentare în materie de litigii).

Avocații specializați în brevete și cei specializați în mărci își pot reprezenta clienții în fața instanței, la fel ca avocații consultanți, în cauzele de proprietate intelectuală, putând inclusiv să dea instrucțiuni unui avocat pledant (barrister) cu privire la modul de abordare a cauzei. Institutul avocaților specializați în brevete (Chartered Institute of Patent Attorneys – CIPA) îi reprezintă pe avocații specializați în brevete care își desfășoară activitatea pe întregul teritoriu al Regatului Unit. Rolul acestui institut este de a colabora cu guvernul în ceea ce privește legislația în materie de proprietate intelectuală, de a oferi cursuri de pregătire și formare pentru avocații specializați în brevete și pentru stagiari, precum și de a conlucra cu autoritățile de reglementare ale profesiei. CIPA are ca obiectiv promovarea dreptului proprietății intelectuale și a profesiilor din acest domeniu. Institutul avocaților specializați în mărci (Institute of Trade Mark Attorneys – ITMA) îi reprezintă pe avocații specializați în mărci, precum și pe membrii acestei profesii pe întregul teritoriu al Regatului Unit. Printre atribuțiile sale se numără negocierea cu guvernul, cu autoritatea independentă de reglementare (IPReg) și cu alte organizații relevante, precum și activitatea de lobby pe lângă acestea.

Institutul oferă cursuri de pregătire și formare, precum și consultanță pentru profesioniștii din domeniul mărcilor. Comitetul de reglementare a proprietății intelectuale (Intellectual Property Regulation Board – IPReg) se ocupă de toate aspectele disciplinare și de reglementare. Acesta stabilește și monitorizează standardele aplicabile activității avocaților specializați în brevete și mărci pe întregul teritoriu al Regatului Unit și asigură respectarea standardelor în cauză. IPReg acționează în interesul public și ține registrele în care sunt înscriși avocații specializați în brevete și mărci, atât persoane fizice, cât și cabinete de avocatură.

Surse:

− https://e-justice.europa.eu/content legal professions-29-ew-ro.do?member=1 https://www.judi ciary .uk/about-the-judi ciary/.

IV. Specializarea avocaților în Statele Unite ale Americii

Statele Unite ale Americii au, de asemenea, avocați specializați în diverse ramuri ale dreptului. Condiția principală pentru ca un avocat să poată practica dreptul este promovarea examenului de admitere în Baroul unuia dintre state, iar pentru specializare, cu excepția avocaților specializați în brevete, nu mai este necesară nicio altă formalitate. Printre specializările principale ale avocaților în Statelor Unite ale Americii se numără următoarele ramuri de drept:

− Dreptul maritim – avocații specializați în drept maritim oferă consultanță și asistență juridică în domeniul navigației, al transporturilor, asigurări și legislație internațională.

− Dreptul afacerilor – avocații se ocupă de toate aspectele ce privesc activitățile industriale și de comerț, precum taxele și impozitele, răspunderea patrimonială a companiilor, înregistrarea companiilor, drepturi de autor, precum și alte activități conexe, acoperind astfel un spectru larg.

− Dreptul micilor întreprinzători – avocații specializați pe aceasta nișă se ocupa de consiliere juridică, drept fiscal, contracte, angajări de personal și de raporturile dintre întreprinzători și instituții.

− Dreptul corporațiilor – avocații specializați în acest domeniu al dreptului oferă consiliere juridică și asistență juridică cu privire la activitățile de zi cu zi ale corporațiilor.

− Dreptul mediului – avocații ce activează în această arie se asigură de faptul că persoanele fizice și juridice, precum și agențiile guvernamentale respectă legile federale adoptate pentru apărarea mediului.

− Dreptul primului amendament – avocații se focusează pe protejarea drepturilor constituționale ale cetățenilor, cum ar fi dreptul la liberă exprimare, religie sau libertatea presei.

− Dreptul proprietății intelectuale – avocații se ocupă cu achiziția brevetelor și drepturilor de autor. Avocații specializați în acest domeniu de drept trebuie să promoveze un examen pentru a li se permite practicarea avocaturii în fața „US Patent and Trademark Office”. De obicei, acest examen este mai dificil decât examenul clasic pentru admiterea în barou, deoarece pe lângă cunoștințele generale de drept, aceștia trebuie să își însușească și cunoștințe tehnice de specialitate din domeniul ingineriei, chimiei sau a altor științe exacte.

Surse:

− https://www.princetonreview.com/law-school-advice/law-specializations https://www.legalzoom.com/articles/types-of-lawyers https://en.wikipedia.org/wiki/List of areas of law;

− What Lawyers Considering Specialization Need to Know-BY NICHOLAS GAFFNEY ON NOVEMBER 14, 2017;

− https://www.lawpracticetoday.org/article/lawyers-considering-specialization-need-know/.

V. Specializarea avocaților în Germania.

Art. 43c din Legea Federală a Avocaților din Germania prevede faptul că unui avocat, care a dobândit cunoștințe și experiență într-un anumit domeniu al dreptului, i se poate recunoaște posibilitatea de a se prevala de existența titlului de avocat specializat odată cu îndeplinirea condițiilor impuse de lege.

Același articol enumeră anumite arii de practică în cadrul cărora avocatul poate obține specializarea, precum dreptul administrativ, dreptul fiscal, dreptul social. Din lecturarea dispozițiilor legale, se pot observa astfel o serie de asemănări față de sistemul legal francez, respectiv recunoașterea posibilității avocaților generaliști de a practica orice domeniu al dreptului, precum și posibilitatea acestora de a opta pentru specializarea într-un anumit domeniu determinat[10].

Autorizația ce presupune recunoașterea specializării avocatului poate fi acordată pentru maxim trei domenii legale. Observăm astfel o particularitate a sistemului juridic german, care limitează numărul domeniilor în cadrul cărora un avocat se poate specializa la trei domenii de specialitate, spre deosebire de sistemul juridic francez unde specializarea poate fi recunoscută pentru maxim două domenii ale dreptului[11]. Aceasta autorizație este acordată de către Consiliul de Administrație al Colegiului Avocaților după îndeplinirea formalităților prevăzute de lege, precum și după dobândirea de către avocat a cunoștințelor de specialitate și experiența în domeniu.

O altă asemănare față de sistemul legal francez constă în posibilitatea revocării certificării de specialitate în situația în care avocatul nu își îndeplinește obligațiile de a urma cursurile de pregătire continuă[12].

VI. CONCLUZII

În România sistemul de specializare al avocaților nu este reglementat, ceea ce înseamnă că fiecare avocat este liber să își aleagă o anumită specializare sau mai multe, fără a fi nevoie de vreo formă specială de publicitate sau de certificare.

În acest moment, în România, avocații au dreptul de a opta, conform programului de pregătire profesională continuă, pentru participarea la cel puțin 3 seminarii, conferințe și dezbateri organizate de către Barouri în domeniile în care s-a specializat sau în care dorește să dobândească cunoștințe juridice suplimentare.

Pe viitor, având în vedere tendința ascendentă de specializare a avocaților, se întrevede posibilitatea ca, și barourile din România, după modelul Barourilor Regionale din Germania – spre exemplu – să poată dobândi competența de a certifica anumite specializări ale avocaților.

Cele mai căutate specializări printre avocații din România din ultimii ani sunt Litigiile și Consultanța.

Avocații de litigii se bucură de cercetare, de redactare, de gândire analitică, de strategii de dezvoltare și de pledoarie. Litigiile civile reprezintă domeniul de practică cel mai căutat de către avocați. Acest lucru a condus la o creștere a numărului avocaților litiganți, iar, deși majoritatea societăților de avocatură au departamente de litigii, oferta depășește cererea. Acest lucru a determinat ca litigiile civile să fie printre cele mai competitive domenii de practică[13].

Avocații de consultanță au o atenție deosebită la detalii, sunt interesați de afaceri și probleme comerciale, au abilități în elaborarea și interpretarea contractelor și se bucură de succesul de a încheia o tranzacție.

Un factor important în alegerea specializării în Romania este dezvoltarea profesiei, care variază proporțional cu existența clientelei. În alegerea specializării se ține cont și de zona geografică deoarece în anumite domenii de activitate contează și acest aspect. Spre exemplu un avocat specializat pe dreptul comercial va avea mai multă activitate în orașe puternic industrializate.

Tendința globală, la acest moment, pe piața serviciilor juridice este cea a specializării pe o anumită ramură a dreptului. Această tendință se poate observa și în România. Pentru a face față economiei, cererii pieței serviciilor avocațiale și standardelor tot mai ridicate ale clientelei, specializarea pe anumite domenii va deveni vitală.


* Articol publicat și preluat din Revista Iustitia nr. 1-2(19-20)/2020 a Baroului Dolj.

[1] https://barreau-caen.com/specialites-avocats/.

[2] https://barreau-caen.com/specialites-avocats/.

[3] https://consultation.avocat.fr/avocats/par-specialisation.php.

[4] Legea nr. 71-1.130 din 31 decembrie 1971 referitoare la reforma profesiilor juridice.

[5] https://www.cnb.avocat.fr/fr/les-mentions-de-specialisation.

[6] https://www.cnb.avocat.fr/fr/les-mentions-de-specialisation.

[7] Decretul nr. 91-1.197 din 27 noiembrie 1991 referitor la organizarea profesiei de avocat.

[8]https://www.cnb.avocat.fr/fr/les-mentions-de-specialisation.

[9] http://www.avocatparis.org/guide-pratique-pour-les-candidats-la-specialisation.

[10] Legea Federală a Avocaților, .08.1959, aflată în vigoare și la acest moment. Detalii: http://www.gesetze-im- internet.de/brao/index.html#BJNR005650959BJNE006605311.

[11] http://www.gesetze-im-internet.de/brao/index.html#BJNR005650959BJNE006605311.

[12] http://www.gesetze-im-internet.de/brao/index.html#BJNR005650959BJNE006605311.

[13] https ://blog.avocatoo. ro/specializarea-avocatura/.

Specializarea avocaților was last modified: februarie 26th, 2021 by Bogdan Flavius Albu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Bogdan Flavius Albu

Bogdan Flavius Albu

Este avocat în cadrul Baroului Mehedinți.
A mai scris:
George Almăjanu

George Almăjanu

Este avocat în cadrul Baroului Dolj.