[UPDATE: Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 face obiectul a două procese la CAB] Premierul Sorin Grindeanu: Abrogarea O.U.G. nr. 13/2017 prin convocarea de urgență a ședinţei de Guvern

8 feb. 2017
Vizualizari: 9567
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

[UPDATE 8 februarie] Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2017 face obiectul a două procese la CAB: 

În data de 8 februarie 2017, Curtea de Apel București judecă cererea procurorului general Augustin Lazăr de suspendare a O.U.G. nr. 13/2017 de modificare a Codurilor penale și de asemenea dezbate și o cerere depusă de Asociația Salvați Bucureștiul prin care se solicită anularea O.U.G.

Procesele ar putea rămâne fără obiect, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de abrogare a acestui act normativ, precizează Agerpres.


[UPDATE 5 februarie] Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2017 a fost abrogata:

În M. Of. nr. 0101 din 05 Februarie 2017 a fost publicată Ordonanța de urgență privind abrogarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.


[UPDATE 4 februarie, 21:50] Prof. univ. dr. Tudorel Toader despre abrogare:

Actele normative pot fi abrogate de către autoritatea emitentă și în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, și data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare.
Potrivit art. I pct.(4) alin.(11) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 61 din 3 iunie 2009 pentru modificarea și completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 390 din 9 iunie 2009, <<În situații temeinic justificate, prin excepție de la prevederile alin. (1), actele normative de importanță și complexitate deosebită pot fi modificate, completate sau, după caz, abrogate de autoritatea emitentă și în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, și data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, cu condiția ca intervențiile propuse să intre în vigoare la aceeași dată cu actul normativ supus evenimentului legislativ>>

Spre exemplu,
Legea nr. 301/2004 – Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificările ulterioare, precum și
Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificările ulterioare, au fost abrogate, înainte de intrarea în vigoare, prin art. 446 din Legea nr. 286/2009, privind noul Cod penal, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 510 din 24 iulie 2009.”

Sursa informației: Facebook


Premierul României, Sorin Grindeanu, despre abrogare:

Redăm declarația integrală a Premierul Sorin Grindeanu de sâmbătă, 4 februarie: „Folosesc termenul abrogare pentru că așa este…Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administrația Prezidențială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanță. Vom găsi calea legală – abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar”.

De asemenea, Premierul a mai declarat că: „Este nevoie, totuși, să avem concordanță între ceea ce înseamnă deciziile CCR și cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR și de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am – folosesc acest prilej pentru a lansa această invitație la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanță a deciziilor CCR cu cadrul legal”.

Sursa informației: Mediafax

👍Vezi și: Codul de procedură penală – modificări (O.U.G. nr. 13/2017)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
[UPDATE: Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2017 face obiectul a două procese la CAB] Premierul Sorin Grindeanu: Abrogarea O.U.G. nr. 13/2017 prin convocarea de urgență a ședinței de Guvern was last modified: februarie 8th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: