Soluționarea contestației la executare. Căi de atac (NCPP)

24 nov. 2016
Vizualizari: 4420
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 716/2016

NCP: art. 597, NCP: art. 4251, NCP: art. 275

Dând eficiență principiului stabilit prin dispozițiile art. 129 din Constituția României, revizuită, privind exercitarea căilor de atac în condițiile legii procesual penale, precum și a celui privind liberul acces la justiție statuat prin art. 21 din Legea fundamentală, respectiv exigențelor determinate prin art. 13 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, legea procesual penală a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, același pentru persoane aflate în situații identice.

Revine, așadar, părții interesate obligația sesizării instanțelor de judecată în condițiile legii procesual penale, prin exercitarea căilor de atac apte a provoca un control judiciar al hotărârii atacate.

Potrivit dispozițiilor art. 597 alin. (7) C. proc. pen., hotărârile pronunțate în primă instanță în materia executării pot fi atacate cu contestație la instanța ierarhic superioară, în termen de 3 zile de la comunicare.

Pe de altă parte, alin. (8) al aceluiași articol stipulează că: „decizia instanței prin care se soluționează contestația este definitivă”.

Potrivit dispozițiilor din Partea specială, Titlul III, Capitolul III și III1 C. proc. pen., admisibilitatea căilor de atac este condiționată de exercitarea acestora potrivit dispozițiilor legii procesual penale, prin care au fost reglementate hotărârile susceptibile a fi supuse examinării, căile de atac și ierarhia acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârii atacate.

Recunoașterea unei căi de atac în alte condiții decât cele prevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalității acestora și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Conform art. 4251 alin. (1) C. proc. pen., calea de atac a contestației se poate exercita numai atunci când legea o prevede expres, dispozițiile acestui articol fiind aplicabile când legea nu prevede altfel.

Totodată, conform dispozițiilor art. 4251 alin. (7) C. proc. pen., decizia prin care s-a soluționat contestația nu este supusă niciunei căi de atac.

Cum Înalta Curte a fost învestită cu soluționarea contestației formulată de condamnatul A. împotriva deciziei penale nr. 139/C din 09 martie 2016 a Curții de Apel București, secția I penală, prin care a fost soluționată contestația formulată de același condamnat împotriva sentinței penale nr. 682 din data de 09 decembrie 2015 pronunțată de Tribunalul Giurgiu prin care a fost respinsă contestația la executare formulată de acesta împotriva deciziei penale nr. 1206/A din 14 octombrie 2014 a Curții de Apel București, în raport de textele de lege mai sus evocate, se constată că, în cauză, calea de atac exercitată este inadmisibilă.

Pentru motivele mai sus arătate, în baza art. 4251 alin. (7) pct. 1 lit. a) teza a II-a C. proc. pen., Înalta Curte va respinge, ca inadmisibilă, contestația formulată.

Conform art. 275 alin. (2) C. proc. pen., contestatorul va fi obligat la plata sumei de 350 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 130 RON, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu, se avansează din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Soluționarea contestației la executare. Căi de atac (NCPP) was last modified: noiembrie 24th, 2016 by Universul Juridic
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: