Soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia. Recurs respins ca nefondat (NCPP, L. nr. 47/1992)

10 iun. 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 234

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 1133/2017

L. nr. 47/1992: art. 29 alin. (1); NCPP: art. 453 alin. (1) lit. a) și b) 

Conferința de pregatire profesională a Baroului Ialomița
”

Potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituțională decide asupra excepțiilor ridicate în fața instanțelor judecătorești privind neconstituționalitatea unei legi sau ordonanțe ori a unei dispoziții dintr-o lege sau dintr-o ordonanță în vigoare, care are legătură cu soluționarea cauzei în orice fază a litigiului și oricare ar fi obiectul acestuia.

Cu privire la admisibilitatea cererii de sesizare a Curții Constituționale, se observă că trebuie îndeplinite cerințele prevăzute de art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, și anume:

– excepția să fie ridicată în fața instanțelor de judecată, la cererea uneia dintre părți sau, din oficiu, de către instanța de judecată sau de arbitraj comercial, respectiv de procuror în fața instanței de judecată, în cauzele în care participă;

– excepția să vizeze neconstituționalitatea unei legi sau ordonanțe ori a unei dispoziții dintr-o lege sau dintr-o ordonanță în vigoare;

– excepția să nu aibă ca obiect prevederi constatate ca neconstituționale printr-o decizie anterioară a Curții Constituționale;

– excepția să aibă legătură cu soluționarea cauzei, indiferent de obiectul acesteia.

În ceea ce privește primele trei condiții, Înalta Curte constată că acestea sunt îndeplinite, respectiv excepția a fost invocată de inculpatul A. într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, are în vedere neconstituționalitatea dispozițiilor art. 453 alin. (1) lit. a) și b) C. proc. pen., iar textul de lege criticat nu a fost declarate neconstituțional printr-o decizie anterioară a Curții Constituționale.

Referitor la condiția privind legătura normei ce face obiectul excepției cu soluționarea cauzei, Înalta Curte reține că, pentru a fi admisibilă și a crea obligația trimiterii cererii de sesizare la Curtea Constituțională, dispoziția legală a cărei neconstituționalitate se cere a fi constatată trebuie să producă un efect real, concret, asupra soluției ce se va pronunța în cauză.

Înalta Curte constată că inculpatul nu a înțeles să indice dispozițiile constituționale pretins încălcate de textul de lege evocat, respectiv art. 453 alin. (1) lit. a) și b) C. proc. pen., neîndeplinind exigențele impuse de legiuitor prin dispozițiile art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, republicată.

Se reține că, în vederea creării cadrului legal de sesizare a instanței de contencios constituțional, inculpat este obligat să raporteze dispozițiile legale considerate neconstituționale la norma din Constituție. În acest sens, se poate evalua corespondența normei pretins încălcate cu prevederile constituționale.

Înalta Curte constată, de asemenea, că aspectele invocate de inculpatul A. în susținerea recursului nu au o legătură cu soluția ce poate fi pronunțată în cauză, existența unei legături formale nefiind suficientă pentru sesizarea instanței de contencios constituțional.

Față de aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca nefondat, recursul declarat de revizuentul A., împotriva Deciziei penale nr. 330/A din data de 15 noiembrie 2017 pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, secția penală.

Sursa informației: www.scj.ro.

Soluționarea cauzei în orice fază a litigiului și oricare ar fi obiectul acestuia. Recurs respins ca nefondat (NCPP, L. nr. 47/1992) was last modified: iunie 10th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter