Soluţii de clasare infirmate în Dosarul Revoluţiei

22 oct. 2019
Vizualizari: 729

Negocierile PNL pentru formarea unui nou guvern continuă fără rezultate notabile. Președintele USR, Dan Barna, spune că în prezent nu există în Parlament o majoritate, care să asigure reforme și să prefigurează o guvernare. Barna a arătat că „cerințele minimale, decente” ale USR – „Fără penali în funcții publice” și alegerile în două tururi pentru primari – nici măcar nu au ajuns pe ordinea de zi.

„Nu putem decât să confirmăm că, în acest moment PNL nu a generat o majoritate care să susțină reformele. Ceea ce spunem de două săptămâni: că suntem în perspectiva unei guvernări minoritare, în perspectiva unei guvernări care va sta, de fapt, la mâna PSD; va sta la mâna lui Victor Ponta, va sta la mâna lui Tăriceanu; o guvernare minoritară care foarte probabil nu va putea să facă aproape niciuna dintre reformele sau niciuna dintre reformele de care România are atâta nevoie. Voi avea și mâine o întâlnire cu premierul desemnat și cu delegația PNL. Aștept în continuare soluții credibile și funcționale de la premierul desemnat, Ludovic Orban, pentru că în momentul de față, Parlamentul nu face decât să confirme. Astăzi ați avut dovada pentru o dată în plus, că majoritatea toxică din acest Parament nu guvernează pentru cetățeni”, a mai spus Barna, scrie News.ro.

Acesta a precizat că USR nu a cerut funcții, beneficii sau poziții în structurile statului.

Astăzi tocmai am văzut că suntem în aceeași logică a unor majorități de cârpeală, care nu promit și nu garantează niciun fel de reformă. Aceasta este situația în momentul de față. (…) Cer premierului Orban să vină cu soluții credibile, care să și funcționeze, pentru că deocamdată lucrurile arată că Parlamentul României este fix același Parlament care l-a susținut, până nu demult, pe Liviu Dragnea, fix același Parlament care a susținut guvernarea PSD, în toți acești trei ani și jumătate în care România aproape a ajuns la marginea Europei”, a adăugat Dan Barna, mai notează News.ro.

Dăncilă a menționat că PSD nu va merge la Palatul Cotroceni cu o propunere de premier, în cazul în care Guvernul Orban nu va reuși să treacă de Parlament, precizând: «Lăsăm și a doua oară, să vedem ce pot face. Haideți, să pornim de la buna credință că vor reuși să creeze o majoritate și să treacă acest Guvern”. Aceasta a mai spus că în PSD există și alți colegi care pot prelua funcția de premier și că ar putea fi un alt nume desemnat la Palatul Victoria, mai notează News.ro.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a infirmat luni soluția de clasare dispusă în luna aprilie de procurorii militari față de Petre Roman și Teodor Brateș, fost redactor-șef la Televiziunea Română, în dosarul Revoluției.

„Prin ordonanța nr. 2556/C/2019 din 21 octombrie 2019 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma examinării din oficiu a soluțiilor de clasare dispuse la punctul 2 al Rechizitoriului nr. 11/P/2014 din 5 aprilie 2019 al PÎCCJ – Secția Parchetelor Militare, constatându-se că procurorii militari nu au respectat dispozițiile Ordonanței nr. 692/C2/2016 din 5 aprilie 2016 a prim – adjunctului procurorului general al PÎCCJ și nici pe cele ale încheierii nr. 469 din 13 iunie 2016 dată de judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 1483/1/2016, astfel că în cauză nu s-au efectuat actele de urmărire penală care să stabilească corect situația de fapt cu privire la evenimentele ce fac obiectul dosarului intitulat generic «Revoluția română din decembrie 1989», s-a dispus: infirmarea, ca netemeinice, a soluțiilor de clasare dispuse față de numiții Roman Petre – fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale și prim-ministru al Guvernului României și Brateș Teodor – fost redactor-șef la Televiziunea Română, cu privire la infracțiunile contra umanității, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) și k) din Codul penal și redeschiderea urmăririi penale în cauză”, se arată într-un comunicat al Parchetului General, notează Agerpres.

Presa mai scrie azi despre două dosare despre care s-a mai vorbit care se vor rejudeca.

„Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a admis luni o contestație depusă de Dan Șova și a dispus ca dosarul «CET Govora», în care fostul senator avea o condamnare definitivă de trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, să se rejudece de la zero, ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind completurile specializate. Instanța a mai dispus ca dosarul să fie trimis la Curtea de Apel București, deoarece Dan Șova nu mai are calitatea de senator, el fiind avocat”, notează Agerpres.

„Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus luni rejudecarea de la zero a dosarului de corupție, în care fostul șef al ANAF, Șerban Pop, și omul de afaceri Horia Simu au fost condamnați pentru trafic de influență. În urma acestei decizii, condamnările primite de Șerban Pop – 5 ani de închisoare și Horia Simu – 4 ani de închisoare au fost anulate, iar dosarul se va rejudeca la Secția Penală a Instanței supreme”, mai scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

 

 

Soluții de clasare infirmate în Dosarul Revoluției was last modified: octombrie 22nd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: