Solicitarea revocării pauliene a contractului de donaţie. Întoarcerea bunurilor în patrimoniul pârâţilor, pentru a forma obiectul executării silite (NCPC, NCF)

16 oct. 2018
Vizualizari: 1106
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 1600/2017

NCPC: art. 413 alin. (1) pct. 1, art. 496 alin. (1); CPF: art. 218

Examinând încheierea recurată prin prisma criticilor formulate și a actelor dosarului, Înalta Curte a constatat că recursul nu este fondat, pentru argumentele ce se vor arăta în continuare:

Critica recurentei-reclamante vizează, în esență, faptul că, în speță, Curtea de Apel București, prin Încheierea din 12 septembrie 2016 în mod greșit a dispus suspendarea judecării cauzei, conform art. 413 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., întrucât, în opinia sa, soluționarea litigiului ce formează obiectul Dosarului nr. x/93/2015 nu depinde de soluția ce se va pronunța în Dosarul nr. x/42/2014 aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția contencios administrativ și fiscal.

Înalta Curte reține că, suspendarea legală prevăzută de art. 413 C. proc. civ. reprezintă un incident ivit în derularea activității de judecată de natură a temporiza curgerea firească a activității de judecată care trebuie să se caracterizeze prin continuitate; ea poate interveni în cazurile expres și limitativ prevăzute de lege, având însă un caracter facultativ.

Prin urmare, instanța sesizată cu soluționarea unei astfel de cereri, chiar dacă va constata îndeplinirea cerințelor normei, are puterea de apreciere asupra utilității (chiar a necesității), dar și asupra oportunității măsurii în ansamblul raporturilor juridice dintre părți, astfel încât măsura să nu permită concluzia unui abuz de drept procesual al părții care o invocă.

Suspendarea reglementată de art. 413 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ. implică cercetarea următoarelor cerințe legale: dezlegarea pricinii cu care este învestită instanța în fața căreia se invocă acest incident să depindă în totul sau în parte, de existența sau neexistența unui drept ce face obiectul unei alte judecăți.

Aplicând aceste criterii legale la speța dedusă judecății, rezultă că instanța a reținut legal că modul de judecată a apelului depinde de soluționarea recursului declarat de recurenta D.G.R.F.P. Ploiești prin A.J.F.P. Dâmbovița împotriva Sentinței nr. 143 din 12 iunie 2015 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, în Dosarul nr. x/42/2014.

Cu alte cuvinte, Curtea de Apel a considerat, în aplicarea art. 413 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., că este cel puțin inoportună soluționarea pricinii cu care este învestită (aflată în etapa procesuală a apelului) și că aceasta depinde de soluționarea prioritară a recursului ce formează obiectul Dosarului nr. x/42/2014. În consecință, s-a reținut că decizia pe care o va pronunța Curtea de Apel București, în apel, depinde de judecarea definitivă a celuilalt proces aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția contencios administrativ și fiscal, având în vedere că în ambele dosare se analizează existența și întinderea creanței pe care reclamanta și-a fundamentat acțiunea ce formează obiectul Dosarului nr. x/93/2015.

În Dosarul nr. x/42/2014, Curtea de Apel Ploiești, secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, a fost învestită cu acțiunea formulată de reclamantul A. în contradictoriu cu pârâtele M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Ploiești și A.J.F.P. Dâmbovița, în temeiul dispozițiilor art. 218 C. proc. fisc. , prin care s-a solicitat anularea Deciziei de soluționare a contestației din 12 august 2014 a D.G.R.F.P. Ploiești prin Biroul de soluționare a contestațiilor, anularea Deciziei de impunere emisă de A.J.F.P. Dâmbovița/Activitatea de inspecție fiscală în sumă de 1.879.865 RON TVA, din care 2.089.983 RON dobânzi și 281.980 RON reprezentând penalități de întârziere și Anularea Raportului de inspecție fiscală (RIF) din 17 martie 2014 emis de aceeași autoritate.

Prin Sentința nr. 143 din 12 iunie 2015, Curtea de Apel Ploiești, secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul A., în contradictoriu cu pârâtele M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Ploiești și A.J.F.P. Dâmbovița și, în consecință, a anulat în parte Decizia de soluționare a contestației din 12 august 2014.

Totodată, a fost admisă în parte contestația formulată de reclamant, fiind anulată în parte Decizia de impunere privind obligațiile fiscale suplimentare de plată din 17 martie 2014 emisă de A.J.F.P. Dâmbovița, în baza Raportului de inspecție fiscală F-DB din 17 martie 2014, în ceea ce privește obligațiile de plată fiscale reprezentând TVA și accesorii care depășesc valoarea totală de 21.976 RON.

Prin aceeași sentință, au fost menținute actele administrativ fiscale mai sus menționate pentru obligațiile de plată fiscale reprezentând TVA și accesorii stabilite în sarcina reclamantului în valoare totală de 21.976 RON.

În Dosarul nr. x/93/2015, în care s-a dispus măsura suspendării, reclamanta a solicitat revocarea pauliană a unui contract de donație, cu scopul ca bunurile să se întoarcă în patrimoniul pârâților, pentru a forma obiectul executării silite, în vederea recuperării unei creanțe fiscale în cuantum de 1.879.865 RON, născută în temeiul actului administrativ fiscal din 17 martie 2014.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Analizând cele două acțiuni în comparație, Înalta Curte constată că raționamentul Curții de Apel București de a suspenda judecarea apelului este corect, în speță fiind întrunite condițiilor prevăzute de art. 413 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., având în vedere că ambele litigii vizează aceeași creanță în sumă de 1.879.865 RON, pretinsă de reclamantă, prin raportare la Decizia de impunere privind taxa pe valoare adăugată și alte obligații fiscale și Raportul de Inspecție Fiscală din 17 martie 2014.

Față de considerentele expuse, Înalta Curte constată că încheierea recurată este legală, motiv pentru care va respinge recursul, în aplicarea dispozițiilor art. 496 alin. (1) C. proc. civ.

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitarea revocării pauliene a contractului de donație. Întoarcerea bunurilor în patrimoniul pârâților, pentru a forma obiectul executării silite (NCPC, NCF) was last modified: octombrie 16th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.