Solicitarea reluării judecăţii fără a expune argumente care să combată măsura supendării cauzei. Nulitatea recursului
- NCPC: art. 411 alin. (1) pct. 2
- NCPC: art. 488
- NCPC: art. 489 alin. (1)
Recursul declarat de reclamantul A. împotriva încheierii de ședință din 15.06.2022, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a IV a civilă, în dosar nr. x/2018, având ca obiect hotărâre care să țină loc de act autentic.
(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 568 din 5 aprilie 2023)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Potrivit art. 489 alin. (1) C. proc. civ. „Recursul este nul dacă nu a fost motivat în termenul legal, cu excepția cazului prevăzut la alin. (3)”, iar potrivit alin. (2) al aceluiași articol „Aceeași sancțiune intervine în cazul în care în motivele invocate nu se încadrează în motivele de casare prevăzute la art. 488”.
Din economia textelor legale anterior citate rezultă că nu este suficient ca recursul să fie depus și motivat în termenul prevăzut de lege, ci este necesar ca criticile formulate să se circumscrie motivelor de nelegalitate expres și limitativ reglementate.
În consecință, în măsura în care recursul nu este motivat ori atunci când aspectele învederate în cererea de recurs nu pot fi încadrate în dispozițiile art. 488 pct. 1-8 C. proc. civ., calea de atac va fi lovită de nulitate.
În speță, se constată că recursul nu numai că nu este încadrat în dispozițiile art. 488 C. proc. civ., dar nici nu conține critici care să poată fi încadrabile în textul legal menționat.
Se constată că prin încheierea de ședință din 15.06.2022, s-a dispus suspendarea judecății cauzei în temeiul dispozițiilor art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., față de împrejurarea că la apelul nominal părțile au lipsit, iar la dosar nu exista o cerere de judecată în lipsă.
Fără a indica, în concret, în ce ar consta o eventuală eroare a instanței care a dispus măsura suspendării judecății și fără a expune argumente care să combată această măsură, recurentul se limitează la a solicita reluarea judecății, situație față de care nu se pot identifica aspecte de nelegalitate care să poată fi subsumate dispozițiilor art. 488 C. proc. civ., fiind incidentă sancțiunea nulității prevăzută de art. 489 alin. (2) C. proc. civ.
Pentru aceste considerente, Înalta Curte va anula recursul declarat de recurentul A. împotriva încheierii de ședință din 15 iunie 2022 a Curții de Apel București, secția a IV a civilă.
Sursa informației: www.scj.ro.