Solicitarea emiterii unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să dispună preluarea în regim de urgenţă a minorilor de la domiciliul mamei, instituirea măsurii de protecţie specială, delegarea exerciţiului drepturilor şi obligaţiilor părinteşti și stabilirea domiciliului minorilor pe durata plasamentului
- Constituţia României: art. 129
- NCPC: art. 1000 alin. (1)
- NCPC: art. 457 alin. (1)
- NCPC: art. 483 alin. (2)
- NCPC: art. 496 alin. (1)
- NCPC: art. 634 alin. (1) pct. 4
Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Giurgiu, secția civilă la 21 aprilie 2022, reclamanta Direcția generală de asistență socială și protecția copilului Giurgiu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale, prin care instanța să dispună:
– preluarea în regim de urgență a minorilor A. și B. de la domiciliul mamei, C., situat în sat Sadina. str. x. comuna Roata de Jos, județul Giurgiu;
– instituirea măsurii de protecție specială, plasament în regim de urgență pentru minori la asistentul maternal profesionist, D., domiciliată în județul Giurgiu;
– delegarea exercițiului drepturilor și obligațiilor părintești, conform art. 68 din Legea 272/2004;
– stabilirea domiciliului minorilor pe durata plasamentului, conform art. 63 din Legea 272/2004.
În drept, au fost invocate dispozițiile art. 997 din C. proc. civ., art. 68-69 coroborate cu art. 100 alin. (3) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1827 din 26 octombrie 2023)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Legalitatea căilor de atac, prevăzută expres de dispozițiile art. 457 alin. (1) din C. proc. civ., presupune că hotărârea judecătorească poate fi supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de acesta.
Această regulă are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituția României dispunând că mijloacele procesuale prin care poate fi atacată o hotărâre judecătorească sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora trebuie realizată în condițiile legii, cu respectarea acesteia.
Înalta Curte reține că, potrivit dispozițiilor art. 483 alin. (2) teza finală din C. proc. civ., nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanțele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanță sunt supuse numai apelului.
De asemenea, în conformitate cu dispozițiile art. 634 alin. (1) pct. 4 din C. proc. civ., sunt hotărâri definitive cele date în apel, fără drept de recurs, precum și cele neatacate cu recurs.
Obiect al recursului formulat în cauză este decizia civilă nr. 1163 A din 9 august 2022 a Curții de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie, prin care a fost respins, ca tardiv, apelul formulat de pârâta E. împotriva sentinței civile nr. 109 din 7 iunie 2022 a Tribunalului Giurgiu, secția civilă, prin care a fost admisă cererea de ordonanță președințială formulată de reclamanta Direcția generală de asistență socială și protecția copilului Giurgiu fiind dispuse măsuri provizorii, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu privire la minorii A. și B..
Ca atare, raportat la obiectul litigiului pendinte, Înalta Curte reține că sunt incidente prevederile art. 1.000 alin. (1) din C. proc. civ., care stipulează: „Dacă prin legi speciale nu se prevede altfel, ordonanța este supusă numai apelului în termen de 5 zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților, și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”.
Astfel, sentința civilă nr. 109 din 7 iunie 2022 a Tribunalului Giurgiu, secția civilă, prin care a fost dată ordonanța președințială, este supusă numai apelului, conform art. 1.000 alin. (1) din C. proc. civ., iar decizia pronunțată în apel are caracter definitiv față de dispozițiile art. 634 alin. (1) pct. 4 din același act normativ.
Pe cale de consecință, Înalta Curte reține că decizia nr. 1163A din 9 august 2022 a Curții de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie este definitivă, nefiind supusă prin lege cenzurii căii de atac a recursului, întrucât este pronunțată în soluționarea unui apel declarat împotriva unei hotărâri supuse numai apelului, motiv pentru care, raportat la prevederile art. 496 alin. (1) coroborat cu art. 483 alin. (2) teza a II-a din C. proc. civ., va respinge recursul ca inadmisibil.
Sursa informației: www.scj.ro.