Solicitarea deducerii din pedeapsă a unei perioade de o lună de zile executate în Germania. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei (NCPP)

6 mai 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 136
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 438/2020

NCPP: art. 51 alin. (6), art. 275 alin. (3) și (6), art. 585 alin. (2), art. 598 alin. (1) lit. d)

Condamnatul A. se află încarcerat în Penitenciarul Mărgineni, fiind în executarea unei pedepse de 3 ani și 6 luni închisoare, aplicate prin Sentința penală nr. 1471 din 25 iunie 2015 a Judecătoriei Botoșani (mandat de executare nr. x/9 octombrie 2018), pedeapsa începând la data de 20 martie 2019, urmând să expire la data de 7 martie 2022.

Petentul a formulat contestația la executare solicitând deducerea din pedeapsa pe care o execută a unei perioade de o lună de zile executate în Germania, respectiv de la 27 mai 2013 – 26 iunie 2013, precum și perioada executată în Franța din 16 februarie 2019 – 20 martie 2019, caz de contestație la executare prevăzut de art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen.

Astfel, conform art. 585 alin. (2) C. proc. pen., „Instanța competentă să dispună asupra modificării pedepsei este instanța de executare a ultimei hotărâri sau, în cazul în care persoana condamnată se află în stare de deținere, instanța corespunzătoare în a cărei circumscripție se află locul de deținere”.

Prin Decizia în interesul legii nr. 15 din 17 septembrie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că „instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei este instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii, indiferent dacă locul de deținere este reprezentat de penitenciarul stabilit inițial sau de penitenciarul stabilit prin transferarea definitivă ori temporară a persoanei condamnate”.

Potrivit relațiilor furnizate de Administrația Penitenciarului Mărgineni (adresa din 4 iunie 2020), la data formulării contestației la executare, respectiv 29 octombrie 2019, condamnatul A., se afla în Penitenciarul Bacău.

Prin urmare, Înalta Curte constată, că, în cauză competența de soluționare a contestație la executare îi revine judecătoriei Bacău, instanța în a cărei circumscripție se afla locul de deținere la data formulării cererii, respectiv Penitenciarul Bacău.

Pentru considerentele expuse în baza art. 51 alin. (6) C. proc. pen. Înalte Curte, va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe condamnatul A. în favoarea Judecătoriei Bacău, instanță căreia i se va trimite dosarul.

Potrivit art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Conform art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 313 RON, rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitarea deducerii din pedeapsă a unei perioade de o lună de zile executate în Germania. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei (NCPP) was last modified: mai 6th, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter