Solicitarea anulării recursului pentru lipsa semnăturii reprezentantului legal. Nulitatea cererii de recurs

19 aug. 2022
Vizualizari: 665
  • NCPC: art. 486 alin. (1) lit. e)
  • NCPC: art. 493 alin. (4)

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului București la data de 05.07.2016, sub nr. x/2016, reclamanta A. a chemat în judecată pe pârâta SC B. SRL, solicitând instanței ca prin hotărârea pe care o va pronunța să se dispună obligarea pârâtei la plata sumei estimate de 16.875 RON, la care se adăuga TVA, reprezentând remunerație echitabilă pentru perioada 01.08.2012 până la data efectuării expertizei în cauză, pentru postul de televiziune C., la plata penalităților aferente, calculate pentru fiecare prestație, de la data scadenței și până la plata efectivă a remunerației, la plata sumelor rezultate din actualizarea cu rata inflației a remunerațiilor solicitate, predarea listelor complete de fonograme publicate în scop comercial, fonograme de comerț sau reproduceri ale acestora radiodifuzate începând cu data de 01.08.2012 și până la zi, obligarea pârâtei la obținerea licențelor neexclusive pentru radiodifuzarea pe postul TV, cu cheltuieli de judecată.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 859 din 7 mai 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte, înregistrând dosarul ca recurs, a procedat, la data de 25 februarie 2019, la întocmirea raportului asupra admisibilității în principiu a recursului.

Completul de filtru nr. 9 a dispus, prin rezoluția din 7 martie 2019, comunicarea raportului părților, prin care s-a pus și problema nulității recursului, pentru ca acestea să depună puncte de vedere conform dispozițiilor art. 493 alin. (4) din C. proc. civ.

Intimata A. a depus punct de vedere la raport la data de 2 aprilie 2019 prin care a solicitat anularea recursului pentru lipsa semnăturii reprezentantului legal, iar în subsidiar a solicitat respingerea recursului, ca tardiv formulat

Examinând cererea de recurs, Înalta Curte reține următoarele:

Conform dispozițiilor art. 486 alin. (1) lit. e) din C. proc. civ., cererea de recurs va cuprinde semnătura părții sau a mandatarului părții în cazul prevăzut la art. 13 alin. (2), a avocatului sau, după caz, a consilierului juridic.

Alin. (2) al aceluiași text de lege dispune că mențiunile prevăzute la alin. (1) lit. a) și c)-e), precum și cerințele menționate la alin. (2) sunt prevăzute sub sancțiunea nulității.

În cauza de față, deși recurentei i s-a comunicat prin adresa emisă la data de 17 septembrie 2018 obligația de a semna cererea de recurs formulată sau de a expedia un exemplar al cererii de recurs care să cuprindă semnătura recurentei, în original, partea nu s-a conformat obligației dispuse de instanță.

În lipsa semnăturii părții, o atare cerere, privată de unul dintre elementele necesare și esențiale, nu poate determina o legală învestire a instanței de judecată.

Având în vedere normele procesuale anterior menționate, Înalta Curte urmează a aplica sancțiunea expres prevăzută de dispozițiile art. 486 alin. (3) din C. proc. civ., anume nulitatea cererii de recurs, în conformitate cu prevederile art. 493 alin. (5) din C. proc. civ.

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitarea anulării recursului pentru lipsa semnăturii reprezentantului legal. Nulitatea cererii de recurs was last modified: august 16th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.