Solicitarea anulării executării silite şi a tuturor actelor de executare efectuate (NCPC)

26 feb. 2020
Vizualizari: 3107
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 3871/2018

NCPC: art. 129 alin. (2) pct. 2 și 3, art. 651 alin. (3), art. 666 alin. (1), art. 714 alin. (1)

Prin cererea înregistrată la data de 4 ianuarie 2018 pe rolul Judecătoriei Satu-Mare contestatoarea Administrația Națională „Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, în contradictoriu cu intimatul C., a solicitat anularea executării silite și a tuturor actelor de executare efectuate în dosarul execuțional nr. x/2017 al B.E.J. B., arătând că sumele pretinse nu sunt datorate, deoarece drepturile salariale solicitate de creditor în baza hotărârii judecătorești ce reprezintă titlul executoriu au fost deja plătite.

Contestația la executare este de competența exclusivă a instanței de executare, așa cum rezultă din prevederile art. 714 alin. (1) coroborat cu art. 651 alin. (3) C. proc. civ., astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 6 din O.U.G. nr. 1/2016 și care prevede, în noua redactare, că „Instanța de executare soluționează cererile de încuviințare a executării silite, contestațiile la executare, precum și orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepția celor date de lege în competența altor instanțe sau organe”.

Conform dispozițiilor art. 651 alin. (1) C. proc. civ., instanța de executare este judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului.

Competența stabilită prin art. 651 C. proc. civ. este de ordine publică, în condițiile art. 129 alin. (2) pct. 2 și 3 C. proc. civ.

În cauza pendinte, astfel cum rezultă din cererea de executare silită aflată la dosarul Judecătoriei Satu Mare, creditorul C. s-a adresat executorului judecătoresc B. solicitând executarea silită a debitoarei Administrația Națională „Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, cu sediul în municipiul Satu Mare, str. x, în baza titlului executoriu reprezentat de Sentința civilă nr. 127/LMA din 2 martie 2016, pronunțată de Tribunalul Satu Mare în dosarul nr. x/2015, definitivă prin decizia nr. 934A din 24.10.2016, pronunțată de Curtea de Apel Oradea în dosarul cu același număr.

Judecătoria Satu Mare, prin Încheierea nr. 3366 din 14 noiembrie 2017 pronunțată în dosarul nr. x/2017 a admis cererea formulată de B.E.J. B. și a încuviințat executarea silită pornită împotriva debitoarei Administrația Națională „Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, cu sediul în municipiul Satu Mare, str. x, fiind astfel stabilită instanța de executare.

Este adevărat că încheierea de încuviințare a executării silite, pronunțată de instanța de executare poate fi atacată pe calea contestației la executare, în cadrul căreia se poate invoca nulitatea acestei încheieri pentru încălcarea normelor de competență prevăzute de art. 651 alin. (3) și art. 666 alin. (1) C. proc. civ., însă în cauza de față, prin contestația la executare debitoarea nu a invocat acest aspect.

Pe de altă parte, în prezentul litigiu, debitorul împotriva căruia creditorul C. a înțeles să-și realizeze creanța, potrivit principiului disponibilității, este Administrația Națională „Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, astfel cum rezultă din cuprinsul cererii de executare silită.

Se constată totodată că Administrația Națională „Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare este și persoana obligată în raportul juridic de drept substanțial, Sentința nr. 127/LMA din 2 martie 2016 fiind pronunțată de Tribunalul Satu Mare în contradictoriu cu pârâta Administrația Națională „Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, iar în cadrul contestației la executare nu se poate schimba debitorul menționat în titlul executoriu.

Cum cererea de executare silită și, implicit, cea privind încuviințarea executării a fost îndreptată exclusiv împotriva Administrației Națională „Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, cu indicarea sa în calitate de debitoare, aceasta având sediul indicat în municipiul Satu Mare, str. x, competența de soluționare a cauzei se va stabili în favoarea judecătoriei în circumscripția căreia se află sediul acesteia, anume Judecătoria Satu Mare.

În consecință, în aplicarea dispozițiilor legale menționate, Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Satu Mare.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Solicitarea anulării executării silite și a tuturor actelor de executare efectuate (NCPC) was last modified: februarie 23rd, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.