Solicitarea anulării deciziei de concediere pentru motive de netemeinicie şi nelegalitate şi repunerea părţilor în situaţia anterioară, în sensul reintegrării reclamantului în funcţia deţinută anterior
- NCPC: art. 248
- NCPC: art. 411 alin. (1) pct. 2
- NCPC: art. 416 alin. (1) şi (2)
- NCPC: art. 417 - 418
- NCPC: art. 420
- NCPC: art. 453 alin. (1)
- NCPC: art. 496
Prin contestația înregistrată pe rolul Tribunalului Brașov – secția I Civilă, la data de 15 iunie 2020, sub dosar nr. x/2020, reclamantul A. a solicitat anularea deciziei de concediere nr. 405/09.06.2020 emisă de B. S.R.L. pentru motive de netemeinicie și nelegalitate și repunerea părților în situația anterioară, în sensul reintegrării în funcția deținută anterior și obligarea intimatei la plata drepturilor salariale și a celorlalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii și până la data reintegrării în funcție, actualizată cu rata inflației, până la data plății efective.
În drept, au fost invocate dispozițiile art. 79 și 80 alin. (1), (2) și 3 din Codul Muncii.
(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 12 din 17 ianuarie 2023)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Înalta Curte, în temeiul dispozițiilor art. 248 C. proc. civ., a luat în examinare excepția perimării cererii de recurs și a reținut următoarele:
Buna administrare a justiției impune ca actele de procedură să fie îndeplinite cu respectarea condițiilor impuse de lege, precum și ca acestea să se succeadă cu respectarea termenelor stabilite de lege sau de judecător.
Potrivit art. 416 alin. (1) și (2) C. proc. civ., „(1) Orice cerere de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire și orice altă cerere de reformare sau de retractare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părții, timp de 6 luni.
(2) Termenul de perimare curge de la ultimul act de procedură îndeplinit de părți sau de instanță”.
Perimarea este sancțiunea procedurală care intervine în cazul în care nu este respectată cerința de a exista continuitate între actele de procedură și constă în stingerea procesului în faza în care acesta se găsește din cauza rămânerii lui în nelucrare, din vina părții, timp de 6 luni.
Perimarea, pe lângă rolul sancționator, are și natura unei prezumții de desistare, care reiese din lipsa de stăruință a părților în soluționarea cauzei.
Termenul de perimare începe să curgă de la data ultimului act de procedură, care nu a mai fost urmat, din vina părții, de alte acte de procedură, în scopul continuării judecării cauzei, acest moment putând fi reprezentat de data încheierii prin care s-a dispus suspendarea judecății cauzei.
Înalta Curte constată că judecarea recursului a fost suspendată în temeiul dispozițiilor art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ. prin încheierea de ședință din 18 ianuarie 2022, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – secția a II-a Civilă, dată de la care a trecut un termen mai mare de 6 luni.
Prin urmare, constatând că dosarul a rămas în nelucrare din vina părților mai mult de 6 luni, fără ca în acest termen să intervină o cauză de întrerupere sau suspendare a cursului perimării în condițiile art. 417 – 418 C. proc. civ., Înalta Curte, în temeiul dispozițiilor art. 496 raportat la art. 416 alin. (1) și (2) și art. 420 C. proc. civ., va constata perimat recursul declarat de pârâta B. S.R.L. împotriva încheierii din 20 iulie 2021, pronunțată de Curtea de Apel Brașov, secția Civilă.
În ceea ce privește cererea formulată de intimatului-reclamant A. privind acordarea cheltuielilor de judecată, Înalta Curte reține că cererea de suspendare provizorie, care vizează recursul pendinte, este un incident procedural, care nu se referă la fondul pretențiilor deduse judecății, în cauză nefiind îndeplinite condițiile prevăzute de dispozițiile art. 453 alin. (1) C. proc. civ., astfel încât pretențiile formulate cu acest titlu vor fi valorificate în totalul cheltuielilor de judecată aferente procesului și vor fi solicitate cu prilejul soluționării fondului cauzei.
Sursa informației: www.scj.ro.