Solicitare privind reanalizarea situaţiei juridice şi deducerea zilelor considerate ca executate în condiţii necorespunzătoare (NCPP)

4 nov. 2020
Vizualizari: 508
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 158/2020

NCPP: art. 51 alin. (6), art. 275 alin. (3) și (6), art. 598 alin. (1) lit. c)

Conflictul de competență reprezintă situația juridică provocată de hotărârile a două instanțe care își declină reciproc judecarea aceleiași cauze.

În cauza pendinte, se constată că, așa cum a precizat la termenul din data de 16 aprilie 2020, petentul condamnat A. a formulat contestație la executare, întemeiată pe dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. c) din C. proc. pen., solicitând reanalizarea situației juridice și deducerea zilelor considerate ca executate în condiții necorespunzătoare din restul de pedeapsă de 207 zile din Sentința penală nr. 458/2012, pronunțată de Judecătoria Moreni.

Înalta Curte notează că potrivit art. 598 alin. (2) din C. proc. pen., în cazul prevăzut la alin. (1) lit. c), contestația se face, respectiv când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare, la instanța care a pronunțat hotărârea ce se execută.

Prin urmare, contrar celor reținute în considerentele Sentinței penale nr. 8 din data de 9 ianuarie 2020, pronunțată de Judecătoria Moreni, în dosarul nr. x/2019 se constată că cererea de contestație la executare formulată de condamnatul A., așa cum a fost precizată la termenul din data de 16 aprilie, prin videoconferință, este întemeiată pe dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. c) din C. proc. pen., fiind astfel de competența Judecătoria Moreni, întrucât este instanța care a pronunțat hotărârea ce se execută.

Deși ambele instanțe care și-au declinat reciproc competența de soluționare a cauzei pendinte, au avut în vedere Decizia nr. 15/2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a admis recursul în interesul legii și s-a stabilit instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate în astfel de cazuri, se constată că ceea ce a condus la crearea conflictului negativ de competență, a fost modalitatea diferită de stabilire, în concret, a instanței care urmează să soluționeze contestația la executare formulată pe dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. c) din C. proc. pen.

Pentru considerentele anterior evocate, în temeiul art. 51 alin. (6) din C. proc. pen., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei având ca obiect contestația la executare a condamnatului A. în favoarea Judecătoriei Moreni, instanță căreia i se va trimite dosarul.

În baza art. 275 alin. (3) din C. proc. pen., cheltuielile judiciare ocazionate cu soluționarea conflictului de competență vor rămâne în sarcina statului, iar în raport de alin. (6), onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 313 RON, vor rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitare privind reanalizarea situației juridice și deducerea zilelor considerate ca executate în condiții necorespunzătoare (NCPP) was last modified: noiembrie 4th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.