Solicitare privind dispunerea echivalării cursului postuniversitar de perfecţionare a pregătirii în vederea avansării în grad şi obligarea pârâtului la echivalarea studiilor absolvite

15 nov. 2022
Vizualizari: 582
  • Constituţia României: art. 129
  • Legea nr. 2/2013: art. XVIII alin. (2) teza a II-a
  • Legea nr. 62/2011: art. 214
  • NCPC: art. 457
  • NCPC: art. 493 alin. (5)
  • NCPC: art. 508 alin. (4)

Prin cererea înregistrată la 05.07.2016 pe rolul Tribunalului București, secția a II-a de contencios administrativ și fiscal, reclamantul A. a chemat în judecată pe pârâții Comisia de Selecție a Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, Direcția Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Apărării Naționale și pe Ministerul Apărării Naționale, solicitând instanței ca, prin hotărârea ce o va pronunța, să declare nul actul administrativ nr. x/08.06.2016 emis de Direcția Management Resurse Umane din Ministerul Apărării Naționale și să dispună echivalarea cursului postuniversitar de perfecționare a pregătirii/similar (PUC), în vederea avansării la gradul de locotenent-colonel și trecerea din arma comunicații și informatică în inginer în comunicații sau inginer de sistem de comandă-control și obligarea pârâtului Ministerul Apărării Naționale la echivalarea studiilor pe care le-a absolvit cu masterul în conducere interarme; reclamantul a mai solicitat declararea nulității actului administrativ nr. x/23.05.2016 și numirea sa pe una din funcțiile pentru care a făcut solicitarea, dar și obligarea pârâților la plata de daune materiale și morale în cuantum de 100.000 RON fiecare, precum și la soluționarea integrală, efectivă și punctuală, a cererii, potrivit cerințelor și nevoilor sale, cu cheltuieli de judecată.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 142 din 22 ianuarie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând recursul, Înalta Curte, constituită în completul de filtru, reține următoarele:

Unul dintre principiile fundamentale ce guvernează procesul civil este acela al legalității căilor de atac și el presupune că părțile nu pot uza, în scopul apărării drepturilor și intereselor lor legitime, decât de mijloacele procedurale prevăzute de lege și astfel nu pot exercita decât căile de atac reglementate legal.

Principiul enunțat este consacrat la nivel constituțional în art. 129 din Constituția României, iar în noul C. proc. civ., în art. 457.

Înalta Curte notează că în cadrul demersului judiciar de față este dedus judecății un conflict de muncă, natura juridică a raporturilor dintre părți fiind definitiv tranșată prin sentința civilă nr. 34/05.05.2017, cu rol de regulator de competență, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale.

Potrivit art. XVIII alin. (2) teza a II-a din Legea nr. 2/2013, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 310/2018, „în procesele pornite anterior datei de 20 iulie 2017 inclusiv și nesoluționate prin hotărâre pronunțată până la data de 19 iulie 2017 inclusiv, precum și în procesele pornite începând cu data de 20 iulie 2017 și până la data de 31 decembrie 2018 inclusiv, nu sunt supuse recursului hotărârile pronunțate în (…) conflictele de muncă și de asigurări sociale (…)”.

Legiuitorul a suprimat, deci, calea de atac a recursului în ceea ce privește anumite categorii de litigii, printre care sunt incluse și conflictele de muncă.

Pe de altă parte, potrivit art. 214 din Legea nr. 62/2011, hotărârile prin care au fost soluționate în prima instanță conflictele individuale de muncă sunt supuse numai apelului.

Prin urmare, raportat la aceste dispoziții legale, nici sentința civilă nr. 9719/19.12.2017 a Tribunalului București, secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale prin care s-a soluționat în primă instanță conflictul individual de muncă, nici decizia civilă nr. 5618/10.12.2018, prin care Curtea de Apel București, secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale s-a pronunțat asupra apelului declarat împotriva sentinței, nu sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs.

În ceea ce privește decizia nr. 2144/2019/12.04.2019, prin care Curtea de Apel București, secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale a respins contestația în anulare formulată împotriva deciziei civile nr. 5618/10.12.2018, Înalta Curte reține că potrivit art. 508 alin. (4) C. proc. civ., hotărârea dată în contestație în anulare este supusă acelorași căi de atac ca și hotărârea atacată.

Cum, în speță, hotărârea împotriva căreia a fost declarată contestația în anulare nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs, nici hotărârea pronunțată în calea de atac de retractare nu este supusă recursului.

Altfel spus, raportat la dispozițiile art. 508 alin. (4) C. proc. civ., decizia nr. 2144/2019/12.04.2019 a Curții de Apel București, secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale nu este supusă recursului, întrucât nici hotărârea împotriva căreia s-a formulat contestația în anulare nu era supusă, la rândul său, acestei căi de atac.

Prin urmare, Înalta Curte, dând eficiență textelor de lege sus-menționate, cu aplicarea art. 493 alin. (5) C. proc. civ., va respinge recursul ca inadmisibil.

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitare privind dispunerea echivalării cursului postuniversitar de perfecționare a pregătirii în vederea avansării în grad și obligarea pârâtului la echivalarea studiilor absolvite was last modified: noiembrie 15th, 2022 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.