Solicitare privind amendarea recurentului pentru abuz de drept procesual. Admiterea cererii și obligarea recurentului la plata cheltuielilor de judecată

23 iun. 2022
Vizualizari: 482
  • NCPC: art. 108^1
  • NCPC: art. 129 alin. (1)
  • NCPC: art. 244^1 alin. (1)
  • NCPC: art. 274 alin. (1)

Prin încheierea din 12 decembrie 2019, Curtea de Apel Cluj, secția I civilă, în temeiul art. 242 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., a suspendat judecata cauzei, calificată prin aceeași încheiere ca fiind recurs împotriva deciziei civile nr. 61/2918 și nu contestație în anulare.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs A., solicitând a se constata abuzul de drept și părtinirea curții de apel în instrumentarea dosarului în care a fost pronunțată încheierea atacată, cu consecința casării acesteia.

Prin întâmpinarea formulată în cauză, intimata B. S.A. a solicitat admiterea excepției netimbrării, respingerea cererii de recurs, în principal, ca inadmisibilă, iar, în subsidiar, ca nefondată. Totodată, intimata a solicitat amendarea recurentului pentru abuz de drept procesual, precum și obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecată.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1088 din 19 mai 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prin dispozițiile art. 129 alin. (1) C. proc. civ., legiuitorul a impus în sarcina părților îndeplinirea actelor de procedură în condițiile, ordinea și termenele stabilite de lege sau judecător.

Prin urmare, revine persoanei interesate obligația de a sesiza jurisdicția competentă, în condițiile legii procesual civile, aceeași pentru subiecții de drept aflați în situații identice.

Aceleași exigențe exclud examinarea în fond a unei cereri sau căi de atac exercitate în alte condiții decât cele determinate de dreptul intern prin legea procesuală.

Din dispozițiile C. proc. civ. rezultă că, între alte condiții ce se cer a fi întrunite cumulativ pentru exercitarea oricărei căi de atac, este și cea privind existența unei hotărâri determinate ca atare de lege susceptibilă a fi supusă controlului judiciar pe această cale.

Potrivit art. 244^1 alin. (1) C. proc. civ., asupra suspendării judecării procesului, instanța se va pronunța prin încheiere care poate fi atacată în mod separat, cu excepția celor pronunțate în recurs.

Se reține astfel că prin textul de lege menționat s-a instituit o excepție de la regula posibilității atacării încheierilor de suspendare a judecății și anume în cazul celor pronunțate în recurs.

Or, în speță, se constată că prin încheierea împotriva căreia s-a exercitat calea extraordinară de atac s-a suspendat judecata unei căi extraordinare de atac calificată de instanța învestită cu soluționarea acesteia ca fiind recurs.

În raport de aceste considerente, precum și de cele care țin de legalitatea exercitării căii de atac, recursul declarat în cauză se privește ca inadmisibil, urmând a fi respins în consecință.

În ceea ce privește solicitarea intimatei, formulată prin întâmpinare, de amendare a recurentului pentru abuz de drept procesual, aceasta urmează a fi respinsă, în raport de dispozițiile art. 108^1 C. proc. civ., constatându-se că demersul inițiat de recurent nu se încadrează în respectivele prevederi, din punctul de vedere al căilor de atac formulate, cu judecata cărora recurentul a învestit până la acest moment actuala instanță.

Văzând solicitarea intimatei de acordare a cheltuielilor de judecată, dovedite prin înscrisul depus la dosar privind plata onorariului de avocat, în temeiul art. 274 alin. (1) C. proc. civ. se va admite cererea, recurentul urmând a fi obligat la plata sumei de 2.975 RON către B. S.A..

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitare privind amendarea recurentului pentru abuz de drept procesual. Admiterea cererii și obligarea recurentului la plata cheltuielilor de judecată was last modified: iunie 23rd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.