Solicitare în vederea obligării pârâtei la plata majorărilor salariale prevăzute de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei

29 mai 2024
Vizualizari: 81
  • Legea nr. 554/2004: art. 10 alin. (3)
  • NCPC: art. 135 alin. (1) şi (4)

Prin sentința civilă nr. 6154 din 20 octombrie 2021, Tribunalul București, secția a II-a contencios administrativ și fiscal a admis excepția necompetenței teritoriale și a declinat competența de soluționare a cererii privind pe membrul de sindicat A. prin Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, în contradictoriu cu pârâta Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, în favoarea Tribunalului Gorj.

Investit prin declinare, Tribunalul Gorj, secția contencios administrativ și fiscal, prin sentința civilă nr. 195 din 2 martie 2022, a admis excepția necompetenței teritoriale a Tribunalului Gorj, secția contencios administrativ și fiscal, invocată din oficiu, a declinat competența de soluționare a cauzei privind pe reclamantul A. prin Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI și pe pârâta Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, în favoarea Tribunalului București, secția a II-a contencios administrativ și fiscal, a constatat ivit conflictul negativ de competență și a înaintat dosarul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a hotărî asupra acestuia.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 2302 din 13 aprilie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte constată că, în cauză, competența de soluționare a litigiului aparține Tribunalului Gorj, secția contencios administrativ și fiscal, pentru următoarele considerente:

Din actele și lucrările dosarului rezultă că obiectul cauzei îl reprezintă cererea formulată de reclamantul Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI în numele membrilor de sindicat (anexă), prin care a solicitat obligarea pârâtei la plata majorărilor salariale, începând cu data de 01.01.2021, prevăzute de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice Legea 153/2017.

Potrivit art. 10 alin. (3) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 212/2018, în vigoare de la 02.08.2018, reclamantul persoană fizică se adresează exclusiv instanței de la domiciliul său.

În conformitate cu alin. (4) art. 10 din Legea nr. 554/2004, competența de soluționare a cauzei se va respecta și atunci când acțiunea se introduce în numele reclamantului de orice persoană de drept public sau privat, indiferent de calitatea acestuia din proces.

Prin urmare, competentă să soluționeze prezenta cererea este instanța de la domiciliul reclamantului, persoană fizică, nemaiavând relevanță sediul sindicatului care a promovat acțiunea în numele membrului său.

Cum, în cauză, reclamantul A. are domiciliul legal în municipiul Târgu Jiu, competența de soluționare a litiguiului aparține Tribunalului Gorj în a cărui rază teritorială își are stabilit domiciliul legal.

În consecință, având în vedere considerentele arătate și în conformitate cu dispozițiile art. 135 alin. (1) și (4) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei, în primă instanță, în favoarea Tribunalului Gorj.

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitare în vederea obligării pârâtei la plata majorărilor salariale prevăzute de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei was last modified: mai 29th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.