Solicitare în vederea dispunerii obligării pârâţilor la plata sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de spitalizare achitate de reclamantă
- NCPC: art. 486 alin. (1) lit. d)
- NCPC: art. 488
- NCPC: art. 489 alin. (2)
Potrivit art. 499 C. proc. civ., „prin derogare de la prevederile art. 425 alin. (1) lit. b), hotărârea instanței de recurs va cuprinde în considerente numai motivele de casare invocate și analiza acestora, arătându-se de ce s-au admis ori, după caz, s-au respins. În cazul în care recursul se respinge fără a fi cercetat în fond ori se anulează sau se constată perimarea lui, hotărârea de recurs va cuprinde numai motivarea soluției fără a se evoca și analiza motivelor de casare”.
(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 3503 din 15 iunie 2022)
cererea de recurs
Contestatie
Control judiciar
examenul de bacalaureat
exceptia lipsei calitatii procesuale active
motive de nelegalitate
nulitatea recursului
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Analizând recursul sub aspectul îndeplinirii cerințelor prevăzute de art. 486 alin. (1) lit. d) din C. proc. civ., Înalta Curte constată următoarele:
Potrivit dispozițiilor imperative ale art. 486 alin. (1) litera. d) C. proc. civ., cererea de recurs va cuprinde motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul și dezvoltarea lor sau, după caz, mențiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat, iar, în conformitate cu prevederile art. 488 din același cod, casarea unor hotărâri se poate cere numai pentru motivele de nelegalitate limitativ prevăzute în cuprinsul acestui articol.
Prevederile art. 489 alin. (2) C. proc. civ. statuează că recursul este nul dacă motivele invocate nu se încadrează în motivele de casare prevăzute la art. 488 din același cod.
În plus, pe lângă cerința încadrării criticilor formulate în motivele de nelegalitate prevăzute de art. 488 C. proc. civ., se reține că aceste critici trebuie să vizeze argumentele instanței de fond în soluționarea cauzei, în caz contrar neputând fi exercitat controlul judiciar de către instanța de recurs.
Instanța învestită cu judecarea recursului poate exercita un control judecătoresc eficient numai în măsura în care motivele de nelegalitate sunt indicate și dezvoltate într-o formă concretă și se referă la una dintre situațiile prevăzute de art. 488 C. proc. civ.
În cauză, prin cererea de recurs, recurenții-pârâți au invocat ca temei de drept dispozițiile art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., însă din lecturarea cererii de recurs, se constată că aceasta a invocat doar formal dispozițiile legale sus-menționate, fără a dezvolta critici care să vizeze raționamentul adoptat de instanța de apel.
Astfel, instanța de fond a reținut că la data promovării acțiunii (2.04.2019) reclamanta A. era majoră, astfel că se bucură de capacitate de exercițiu deplină. În acest context, asistarea acesteia de către părinți – ceilalți doi reclamanți, nu este justificată din punct de vedere legal.
Pe de altă parte, obiectul acțiunii îl reprezintă obligarea pârâtului Ministerul Educației Naționale București să desemneze o comisie cu profesori de specialitate pentru a cerceta și stabili motivele pentru care la disciplina Limba Română – sesiunea de Bacalaureat 2018, în urma recorectării lucrării reclamantei A., după contestație, nota a fost scăzută cu 1,3 puncte.
În raport de acest obiect, instanța constată că nu există identitate între părinții fostei eleve și subiectele raportului juridic dedus judecății, astfel că urmează a fi admisă excepția lipsei calității procesuale active a acestora cu consecința respingerii acțiunii promovate de reclamanții B. și C. ca fiind promovată de persoane fără calitate procesuală activă.
A mai reținut instanța, pe fondul cauzei, că la disciplina Limba și literatura română, reclamanta A. a obținut la teza scrisă nota 8,90, iar urmare a contestației, în urma recorectării, a obținut nota 7,60. Examenul de bacalaureat susținut de reclamantă în anul 2018, a fost desfășurat în conformitate cu dispozițiile Ordinului Ministrului Educației Naționale nr. 4792/2017 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național și respectiv de dispozițiile Metodologiei Anexa 2 la Ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010.
Potrivit disp.art. 10 alin. (3) din OMEN nr. 4792/2017 „În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluționare a contestației, este calculată din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale”, iar în conformitate cu alin. (4) nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată la alin. (1), (2) și 3 nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.
Așadar, conchide instanța, în lumina textelor de lege citate, nota obținută în urma recorectării tezei scrise ca urmare a contestației, este definitivă, nemaiputând fi modificată.
Prin cererea de recurs, recurenții nu au invocat nicio critică de nelegalitate care să vizeze hotărârea atacată, aceasta exprimându-și nemulțumirea față de soluția dată de instanța de apel, fără a arăta care sunt argumentele juridice pentru care instanța a pronunțat o soluție cu încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material, ci a formulat critici cu privire la situația de fapt din dosar.
Or, motivele de recurs trebuie să vizeze critica hotărârii judecătorești atacate, iar nu doar reiterarea susținerilor părții/părților cu privire la situația de fapt ori probatoriul administrat la judecata în instanța a cărei hotărâre se atacată.
Nu se poate considera că simpla indicare a unor prevederi legale în cuprinsul cererii de recurs reprezintă o motivare a căii de atac exercitate în sensul exigențelor prevăzute de art. 486 alin. (1) C. proc. civ. care trebuie interpretate în sensul formulării, prin motivele de recurs, a unei argumentări juridice a nelegalității invocate prin indicarea dispozițiilor legale pretins încălcate ori greșit aplicate de instanță și prin precizarea eventualelor greșeli săvârșite de instanță în legătură cu aceste dispoziții legale.
Temeiul legal al soluției adoptate în recurs.
Așa fiind, cum aspectele invocate de recurenți nu se încadrează în prevederile art. 488 alin. (1) pct. 1-8 C. proc. civ. și cum, în cauză, nu pot fi reținute, în raport de prevederile art. 489 alin. (3) C. proc. civ., motive de ordine publică, Înalta Curte va aplica sancțiunea expres prevăzută într-o asemenea situație de art. 489 alin. (2) C. proc. civ., respectiv aceea a nulității recursului.
Sursa informației: www.scj.ro.
Jurisprudență
- Solicitare în vederea obligării pârâtei Curtea de Conturi a României, la plata sporului de 50 %, pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, calculat la salariul de bază brut lunar și plata drepturilor băneşti reprezentând diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite şi cele efectiv acordate
- Neîndeplinirea condiţiei referitoare la „legătura” normei contestate cu soluţia ce ar putea fi dată în cauză, în planul componentei privind necesitatea invocării excepţiei de neconstituţionalitate în scopul restabilirii stării de legalitate. Respingerea recursului declarat ca fiind nefondat
- Exerciţiul dreptului la acţiune în repararea pagubei cauzate printr-o faptă ilicită. Cunoaşterea existenţei pagubei şi a celui care răspunde de ea
- Cerere privind modificarea metodologiei şi a centralizatorului care conţin dispoziţii discriminatorii pentru absolvenţii Facultăţilor de Ştiinţe Juridice, în raport cu cei ai Facultăţilor de Istorie, Economie, Filozofie, Sociologie, Psihologie şi restabilirea situaţiei anterioare discriminării, în sensul acordării postului didactic de care a fost privat reclamantul la şedinţa de soluţionare a restrângerilor de activitate
- Efectuarea unui act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude sau când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală ori chiar printr-un act neprocesual. Respingerea apelului formulat ca fiind inadmisibil
- Solicitare în vederea obligării la plata remuneraţiei reprezentând drepturi patrimoniale de autor de opere muzicale pentru radiodifuzarea operelor muzicale de către pârâtă și plata cheltuielilor de judecată
PARTENERI INSTITUȚIONALI
Revista de seară
- Cele mai importante știri ale zilei văzute de Claudiu Pamuc
- CCR amână dezbaterea solicitării lui Cristian Terheş
- Decizii fără precedent la CCR, AEP şi ANCOM
- CCR, în fața unei decizii istorice
- Demisii și negocieri pentru turul 2
- Cele mai mari partide, PSD şi PNL, în şoc după victoria independentului Călin Georgescu
Opinii
Persoană şi lucru. Reflecţii privind statutul juridic al animalului (citește)
Actualitate legislativă
- Rubrică realizată de Redacția ProLege
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Proiect: Hotărâre pentru aprobarea Acordului de finanțare dintre Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Agenția pentru Dezvoltare Nord-Est și Banca Europeană de Investiții
- Legea societăţilor nr. 31/1990 – modificări (Legea nr. 299/2024)
- Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995 – modificări (Legea nr. 301/2024)
- O.G. nr. 43/1997 privind regimul juridic al drumurilor – completare (Legea nr. 302/2024)
- Ministerul Culturii. Proiect: Hotărâre pentru modificarea H.G. nr. 593/2011 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional al Patrimoniului, republicată
Jurisprudență CEDO
- Hotărârea CEDO din 1 martie 2022 în Cauza S. împotriva României (Cererea nr. 23.126/16)
- Efectuarea percheziţiei domiciliare în viziunea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului
- CSM. Cauze CEDO 2018-2022
- Hotărârea CEDO din 25 ianuarie 2022 în cauza D. împotriva României (Cererea nr. 54.780/15)
- Standardul european de avut în vedere în cauzele privind stabilirea drepturilor parentale ale persoanelor cu afecțiuni psihice
Conferințe
- Universul Juridic
- UNBR. Conferința „Aspecte practice generate de aplicarea codurilor fundamentale”
- [UPDATE: Cum a fost] Invitație la Conferința anuală de Achiziții publice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București
- [UPDATE: Cum a fost] Conferința anuală a Profesiilor Juridice – avocați-notari
- [UPDATE: Cum a fost] Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Contencios Administrativ
- Achiziții publice
- Arbitraj şi Mediere
- Drept Administrativ şi Constituţional
- Drept Civil şi Procesual Civil
- Executare silită
- Dreptul Familiei
- Drept Financiar, Fiscal şi Bancar
- Drept Internaţional
- Drept Penal şi Procesual Penal
- Proprietate Intelectuală
- Dreptul Muncii şi Dialogului Social
- Societăţi, Afaceri şi Insolvenţă
Rămâi la curent cu noutățile juridice
Despre autor:
Redacția ProLege
Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.Despre concurență sine ira et studio
- Seria Profesioniștii Legal Point
- Practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar
- Consiliul Concurenței. Concurs pentru ocuparea unei funcții contractuale de execuție vacante de consilier – 17 decembrie 2021
- Consiliul Concurenței. Recomandare privind elaborarea unei reglementări unitare privind domeniul deșeurilor medicale
- Consiliul Concurenței. Derularea unei investigaţii pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră
- Consiliul Concurenței. Bilanțul activității – 2020
Ora Arbitrajului
- Seria Profesioniștii Legal Point
- „Cele două noi cursuri I.N.P.P.A. de specializare în arbitraj comercial deschid participanților oportunități nebănuite”
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 20 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 19 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Alexandru Stănescu, Partener SLV Legal
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 18 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – dr. Bazil Oglindă: Arbitrajul în timpul stării de urgență
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 17 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Markus Burgstaller: The future of investment arbitration in post Achmea era
Legal Point
- Un proiect marca „Universul Juridic”
- Acces VIDEO: Lansarea REVISTEI LEGAL POINT nr 1-2/2023
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- [IN MEMORIAM] Poveste despre Copiii Pământului: Ovidiu Bojor
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
Agenda Juridică
- MASA ROTUNDĂ „Drepturile omului – tezaurul juridic al umanității”
- Dezbateri Jurisprudențiale – CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV. Provocări actuale
- Dezbateri Jurisprudențiale – Forța probantă a procesului-verbal și sarcina probei în procedura contravențională
- Dezbateri Jurisprudențiale – Celeritate versus calitate în activitatea judiciară
- [CUM A FOST] Forumul Național de Drept Bancar, ediția a VI-a
Gânduri (ne)juridice DIN LUMEA JURIDICA
- Vocația construcției (II)
- Despre prietenia sinceră
- La Universitatea Titu Maiorescu se face carte
- O lecție despre libertate
- O lecție de generozitate
Gânduri nejuridice
- Cine sunt (azi)? (II)
- Lipsiți de substanță
- Ce aveți, domnilor, cu „Școala de la Frankfurt”?
- Sexul prin perete
- Homo Cliens și Homo Iratus
Content parteneri
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
- „Drumul”. Interviu cu prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu, judecător și directorul Institutului Național al Magistraturii
- „Dania lui Ursulescu”. Interviu cu Octavian Ursulescu, jurnalist și prezentator de televiziune
Coduri principale
Vezi totUltimele comentarii
- Ioan cabinet de avocat Bosa Ioan la Acţiune în constatarea nulităţii absolute a contractului de schimb, radierea înregistrărilor din cartea funciară, repunerea părţilor în situaţia anterioară şi obligarea pârâtelor la plata de daune materiale şi morale
- Antoanetanedelcu@yahoo.com la Acces VIDEO: Dezbaterea „Profilul magistratului de mâine. Proba interviului”, 26 Ianuarie 2024
- roxanacoltea.avocat@yahoo.com la Acces VIDEO: Conferința ”GDPR – Data Privacy Observer 2024”, 25 ianuarie 2024
- mateybogdan100@yahoo.com la Dreptate și nedreptate
- PETU PARASCHIV PERSOANA FIZICA AUTORIZATA la Aprobarea O.U.G. nr. 94/2022 pentru modificarea Codului administrativ (Legea nr. 275/2023)