Socialiştii moldoveni, înfrânţi la Chişinău

4 iun. 2018
Vizualizari: 727

După anunțarea deciziei CCR cu privire la refuzul președintelui de revocare a procurorului-șef DNA, s-a lansat, în mass-media, ipoteza organizării unui referendum pe tema numirii și revocării procurorilor-șefi de către președinte.

Liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat joi că președintele Klaus Iohannis ar trebui să organizeze un referendum prin care alegătorii să decidă cine trebuie să numească procurorii-șefi de la nivel central.

„«Sunteți de acord ca Președintele României să fie implicat în numirea procurorilor-șefi la parchete? Aceasta este întrebarea care trebuie adresată la referendum. Curtea Constituțională a României trebuie să valideze referendumul și să fie prima care să îl aplice. Dacă pierde referendumul, atunci Iohannis trebuie să plece acasă, la Sibiu. […] Trebuie să joace acest referendum, pentru că asta rămâne (decizia CCR – n.r.) și vom avea președinți fără atribuțiuni, președinți care nu mai stabilesc echilibrul între partidele politice ce influențează Guvernul și justiția. Este foarte important ca acest echilibru să fie ținut cu două chei: președinte și ministru, care este al unui partid politic și are o majoritate parlamentară care îl presează. Soluția este referendumul obligatoriu, indiferent dacă îl suspendă. Dacă este și suspendare, le face pe amândouă deodată, într-o singură sesiune. Dacă învinge la referendum, al doilea mandat de președinte este ca și pus pe masă», a declarat Traian Băsescu la B1TV”, notează Agerpres.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a criticat sâmbătă, la Deva, hotărârea Curții Constituționale referitoare la revocarea procurorului-șef al DNA.

„«Nu există precedent în cei 28 de ani de democrație cu o astfel de decizie. Practic, majoritatea politică din Curtea Constituțională a rescris Constituția și a încălcat Constituția prin această decizie, încălcând independența justiției – principiu înscris în Constituție, desființând practic, prin decizie, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenței justiției, afectând grav atribuțiile președintelui și, mai ales, având tentativa de a da ordine Președintelui», a declarat liderul PNL, într-o conferință de presă”, scrie Agerpres.

Tot Agerpres consemnează și poziția președintelui Senatului pe tema deciziei CCR, menționată anterior.

„E un moment de criză, o mică criză constituțională care trebuie depășită. Președintele este preocupat, cum suntem și noi, de faptul că România trebuie să preia foarte rapid Președinția Consiliului UE. Noi nu putem să intrăm în președinția din 2019 cu o criză care nu este rezolvată și care creează îngrijorări. Deci, trebuie să degajăm terenul. Trebuie să așteptăm motivarea CCR. Până atunci, președintele nu are ce să semneze, ce decizie să ia. Numai după motivarea deciziei Curții, publicată în Monitorul Oficial”, spune președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, scrie Agerpres

News.ro consemnează declarația președintelui UNJR pe tema ipoteticului referendum pentru numirea procurorilor-șefi.

„Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, afirmă că organizarea unui referendum privind respectarea unei decizii a Curții Constituționale înseamnă «renunțarea la democrația constituțională» și ar reprezenta drumul către «disoluția statului democratic». «Mă întreb câți dintre promotorii unei astfel de acțiuni conștientizează cu adevărat grozăvia acestui îndemn», spune Gîrbovan”, arată News.ro.

Într-un interviu publicat vineri, Drago Kos, șeful structurii anticorupție din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, spune că decizia CCR privind revocarea șefei DNA contravine echilibrului puterilor în stat și independenței sistemului judiciar. Ministrul justiției, Tudorel Toader, anunță că se va adresa OECD pentru a-i comunica, în mod oficial, dacă afirmațiile șefului OECD, Drago Kos, au fost făcute în nume propriu sau în numele OECD.

„Într-un articol publicat în data de 1 iunie, se afirmă faptul că, în numele OECD, dl Drago Kos a făcut o serie de afirmații, de o mare gravitate, la adresa instanței de contencios constituțional române. Totodată, aceeași publicație citează, atribuind aceleiași surse, de asemenea în numele OECD, afirmațiile potrivit cărora «Ministrul vostru al justiției va învăța curând, într-un mod dur, că este într-o mare eroare». Dată fiind gravitatea acestor afirmații, precum și experiențe similare, când s-au atribuit unor organizații, precum GRECO, luări de poziție care ulterior nu au fost confirmate, pentru corecta informare a opiniei publice, consider absolut necesar să se facă lămurirea solicitată”, precizează ministrul justiției, Tudorel Toader, scrie News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre alegerile pentru Primăria Chișinău, acolo unde candidatul socialiștilor moldoveni a fost învins de un proeuropean. Alegerile locale anticipate au loc în condițiile în care postul de primar a rămas vacant, după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, ca urmare a faptului că a fost suspendat din cauza unor dosare penale.

„Andrei Năstase, candidatul Partidului «Platforma Demnitate și Adevăr» (PPDA), este noul primar al Chișinăului, el devansându-l, în turul al doilea al alegerilor locale parțiale, pe candidatul socialiștilor, Ion Cerban. Conform rezultatelor preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, după procesarea a peste 98% din procesele-verbale, Andrei Năstase, candidatul Partidului «Platforma Demnitate și Adevăr» (PPDA), a obținut 52,16% dintre voturi, iar Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), din care provine președintele Igor Dodon – 47,84%”, arată News.ro.

Seară frumoasă!

Socialiștii moldoveni, înfrânți la Chișinău was last modified: iunie 4th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: