Situaţie îngrijorătoare în Republica Moldova: 632 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, la 2.736 de teste, în ultimele 24 de ore

4 sept. 2020
Vizualizari: 389

6 decembrie ar putea fi data alegerilor parlametare. Guvernul a aprobat în ședința de ieri două Hotărâri de Guvern, una privind data alegerilor parlamentare 2020 și alta privind calendarul alegerilor.

„Guvernul este obligat, atât de Constituție, cât și de legea alegerilor parlamentare, să ia această decizie. În conformitate cu legea, această decizie trebuie adoptată cu minimum 90 de zile înainte de data alegerilor. Trebuie să ținem cont de prevederile constituționale, care, pe de o parte, spun când se încheie mandatul actualului Parlament – și anume pe data de 21 decembrie. De asemenea, trebuie să ținem cont de prevederea constituțională prin care președintele trebuie să convoace Parlamentul ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi, rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”, a spus  premierul Orban, scrie Digi 24.

Numărul cazurilor de COVID-19 se situează în continuare la valori ridicate, dar pe un trend descendent.

„Grupul de Comunicare Strategică a anunțat vineri 1.339 de cazuri noi COVID înregistrate în ultimele 24 de ore, în scădere ușoară față de ieri, când au fost înregistrate 1.365 de noi cazuri. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 534 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Numărul de teste efectuate a fost unul ridicat: 25.177. Ziua de azi duce totalul numărului de cazuri COVID confirmate în România de la începutul pandemiei la 92.595. 39.626 de pacienți au fost declarați vindecați și 11.868 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare”, notează Libertatea.

O situație îngrijorătoare este și în Repubica Moldova, unde numărul persoanelor depistate pozitiv este foarte mare la un număr redus de teste.

„Republica Moldova se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus. 632 de noi infecții au fost confirmate ieri, acesta fiind cel mai ridicat bilanț de la izbucnirea crizei în țara vecină. Până acum, peste 38.300 de cazuri au fost înregistrate”, notează site-ul Deschide.md, citat de Libertatea.

„Cazurile de COVID-19 din ultimele 24 de ore înregistrate de Republica Moldova au fost confirmate dintr-un număr de 2.736 de teste. Altfel spus, aproape un sfert dintre testele efectuate au fost pozitive. Cel mai mare focar este în capitala Chișinău, unde au fost până acum aproape 16.000 de cazuri. De altfel, dintre cele 632 de persoane infectate în ultimele 24 de ore, 290, adică aproape jumătate, sunt în Chișinău. Bilanțul total din Republica Moldova, țară cu o populație de aproape 4 milioane de locuitori, se ridică în prezent la 38.372 de cazuri. În timp ce se confruntă cu o creștere alarmantă a infecțiilor, Republica Moldova a decis să deschidă școlile, pe 1 septembrie. În primele zile ale anului școlar, autoritățile de la Chișinău au raportat că 125 de profesori sunt infectați cu COVID-19, iar alte 250 de cadre didactice se află în izolare”, mai arată Libertatea.

Presa mai scrie că Guvernul a aprobat o O.U.G. pentru înființarea Programului ELECTRIC UP prin care IMM-urile din domeniul HoReCa pot primi până la 100.000 de euro, fonduri neambursabile, pentru panouri fotovoltaice și stații de încărcare.

„A fost adoptată o O.U.G. pentru programul Electric UP, prin care IMM-urile din domeniu HoReCa au posibilitatea de a accesa o finanțare nerambursabilă, de până la 100.000 de euro, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice și pentru încărcare”, a anunțat, după ședința de Guvern, Ionel Dancă, notează News.ro.

„Programul prevede finanțarea pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in. Sumele necesare implementării Programului «ELECTRIC UP» se asigură anual de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.Suma necesară implementării Programului «ELECTRIC UP» este de 476 milioane lei în primul ciclu de finanțare”, mai arată News.ro.

Leul se depreciază, iar vineri a atins un maxim istoric.

„Leul s-a depreciat, vineri, cu 0,10% față de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul afișat de Banca Națională a României (BNR) este de 4,8492 lei/euro. BNR a cotat joi euro la 4,8442 de lei. Pe piața interbancară, moneda națională s-a tranzacționat între 4,8425 și 4,8515 de lei pentru un euro.Pe de altă parte, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a ajuns la 4,0915 lei, în scădere cu 0,25 de bani (-0,06%), față de cursul de joi, respectiv 4,0940 lei/dolar”, notează Știrile Transilvaniei.

Seară frumoasă!

Situație îngrijorătoare în Republica Moldova: 632 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, la 2.736 de teste, în ultimele 24 de ore was last modified: septembrie 4th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: