Situaţia din România, analizată de Comisia LIBE din Parlamentul European

1 oct. 2018
Vizualizari: 773

Ultima zi a lunii septembrie a prilejuit românilor ocazia să asiste la o nuntă de poveste: nepotul Regelui Mihai, Nicolae, s-a căsătorit religios cu Alina Binder la Sinaia.

„Sute de oameni, turiști sau localnici, au vrut să îi vadă pe miri și să-i felicite. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, nu a venit la nuntă. Nici mama lui Nicolae, principesa Elena, nu i-a fost alături. 10 preoți, în frunte cu Arhiepiscopul de Argeș și Muscel, Calinic, au oficiat slujba. Înalt prea Sfinția Sa Calinic a vorbit despre iubirea care i-a legat pe bunicii mirelui, Regele Mihai și Regina Ana. […] După slujbă, Nicolae și Alina Maria au ieșit, iar afară au fost aplaudați de mulțime. Apoi au plecat, însoțiți de junii Brașovului, spre Cazinoul din Sinaia, într-o superbă caleașcă albă”, scrie ProTV, post de televiziune care a transmis imagini pe parcursul derulării evenimentului.

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se va reuni în această seară, la Strasbourg, într-o ședință extraordinară care are pe ordinea de zi și situația din România, inclusiv independența sistemului judiciar.

„Ședința are loc cu două zile înaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la violențele din 10 august și la statul de drept, la care a fost invitată și premierul Viorica Dăncilă. Pe ordinea de zi a Comisiei LIBE se află un raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România, în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare din 2017, și raportul preliminar al Comisiei de la Veneția, care critică unele modificări aduse legilor justiției. La dezbaterile din comisie va participa și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. […] Parlamentul European ar urma să adopte o rezoluție cu privire la situația din România, în luna noiembrie”, scrie News.ro.

Presa scrie azi și despre raportul de evaluare a activității procurorului general, pe care îl pregătește ministrul Tudorel Toader.

„Raportul de evaluare a activității procurorului general, Augustin Lazăr, va fi făcut public «într-un termen scurt», după data de 8 octombrie, a declarat vineri, la Suceava, ministrul justiției, Tudorel Toader”, scrie Agerpres.

„Săptămâna viitoare voi merge cu doamna premier la Strasbourg, pentru o intervenție în Parlament, în adunare, după care voi reveni în țară și, probabil, sper să am răgazul, pentru a face public acel raport de evaluare, în tot cazul într-un termen scurt”, a spus ministrul justiției, Tudorel Toader, notează Agerpres.

„Pe parcurs, numai de când începe o procedură, până o finalizezi, pot surveni multe elemente, multe noutăți. În privința evaluării țin și la următorul lucru. Inspecția Judiciară a sesizat CSM-ul cu privire la acea afirmație a procurorului general – niște penali de rang înalt. Inspecția Judiciară a sesizat Secția de procurori pornind și de la faptul că alt demnitar al statului a fost dedus Consiliului de Combatere a Discriminării pentru o sintagmă asemănătoare și Consiliul a considerat că este de natură să discrimineze. Secția de procurori a spus că nu e o sintagmă discriminatorie, ci este o expresie a libertății de exprimare. […] Plenul CSM-ului va trebui să vadă dacă acceași sintagmă la un demnitar înseamnă discriminare, iar la un demnitar specializat, jurist, înseamnă libertate de exprimare. Voi participa și eu la Plen. Vom vedea ce se decide”, a mai spus ministrul Toader, scrie Agerpres.

Începând de joi, la Suceava, a avut loc întâlnirea anuală a președinților curților de apel din țară, la care vineri a participat și ministrul justiției, Tudorel Toader.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că întâlnirea anuală a președinților curților de apel din țară, care s-a desfășurat la Suceava, a fost una deschisă, cu probleme de principiu referitoare la funcționarea sistemului judiciar, dar și cu probleme punctuale, discuțiile vizând, între altele, salarizarea unitară a grefierilor, compunerea completelor de judecată pentru apeluri și înființarea tribunalelor specializate. […] Ministrul spune că discuțiile au avut în vedere informatizarea sistemului judiciar, dosarul electronic, salarizarea unitară a grefierilor, compunerea completelor de judecată pentru apeluri, înființarea tribunalelor specializate, sistemul ECRIS și prelucrarea datelor cu caracter personal”, relatează News.ro.

La întâlnirea de la Suceava, ministrul Toader a vorbit și despre decizia Colegiului de Conducere al ÎCCJ privind organizarea completelor de cinci judecători.

„Judecătorii nu pot adăuga la lege, judecătorii nu pot modifica legea, judecătorii trebuie să aplice legea în integralitatea ei, dându-i sensul și voința legiuitorului. Judecătorul nu poate să amâne intrarea în vigoare a unei legi, nici o amânare totală, nici o amânare parțială. Astăzi când vorbim, nu lucrăm la niciun act normativ, la nivelul ministerului, care să modifice această prevedere interpretată de către Înalta Curte. Ce va fi pe viitor vă vom comunica, mai ales că nu am citit hotărârea Colegiului ca să văd rațiunea acestei opțiuni”, a spus ministrul Toader, scrie Agerpres.

„În opinia ministrului justiției, hotărârea de amânare a Colegiului ÎCCJ poate fi atacată în contencios-administrativ sau poate fi sesizată Curtea Constituțională”, mai arată Agerpres.

„Fostul avocat al Bombonicăi Prodana în dosarul DGASPC, Adrian Toni Neacșu, a depus vineri o plângere, la ÎCCJ, împotriva hotărârilor care au stabilit componența completelor de 5 judecători în materie penală, în anul 2018, în document fiind cerută anularea acestora, au precizat surse judiciare”, anunță Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre referendumul din Macedonia pentru schimbarea denumirii țării, care a fost boicotat atât de oameni politici din această țară, cât și de unele formațiuni politice macedonene.

„Doar o treime din macedonieni s-au prezentat la vot în referendumul pentru schimbarea denumirii țării. Pentru a avea un rezultat valid, cel puțin 50% din macedonieni ar fi trebuit să fie prezenți la urnele de votare. Aderarea Macedoniei la UE și NATO a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele țării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una dintre regiunile sale nordice, care poartă același nume. La sfârșitul lunii iunie, miniștrii europeni și-au exprimat sprijinul pentru Albania și Macedonia, privind demararea negocierilor de aderare la UE”, relatează Mediafax.

Seară frumoasă!

Situația din România, analizată de Comisia LIBE din Parlamentul European was last modified: octombrie 1st, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: