Sistemul TVA la încasare

22 mart. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 627

Ordinul președintelui ANAF nr. 409/2021 pentru modificarea și completarea unor prevederi privind aplicarea sistemului TVA la încasare (M. Of. nr. 278/19 martie 2021)

Intrare în vigoare: 19 martie 2021, cu excepții

Prin acest ordin se modifică OPANAF nr. 1.503/2016 și OPANAF nr. 3.725/2017.

I. OPANAF nr. 1.503/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare și a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, precum și a modelului și conținutului unor formulare.

1.1. Modificările aduse acestui ordin au în vedere:

– actualizarea plafonului pentru înregistrarea în Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare (cifra de afaceri de 4.500.000 lei, față de 2.250.000 lei)

Alpha Bank Oferta Start-up este conceputa pentru activitati liberale si beneficiezi de ZERO cost timp de 12 luni

– actualizarea și completarea noțiunilor de „conducător al unității fiscale”, respectiv „conducător adjunct al unității fiscale”.

– se actualizează formularul (097) Notificare pentru înregistrarea, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

1.2. Notificarea (formularul 097) pentru înregistrarea, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare se depune până la data de 20 inclusiv a lunii anterioare începerii perioadei fiscale din care se va aplica sistemul (anterior, până la data de 25 ianuarie).

Persoanele impozabile vor fi înscrise în registru până la data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea. Persoanele impozabile care depun notificarea după expirarea termenului, nu vor fi înscrise în Registru.

1.3. Persoanele care se înregistrează în scopuri de TVA pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la încasare și ulterior, în cursul anului înregistrării. Notificarea (formularul 097) se va depune până la data de 20 inclusiv a lunii anterioare începerii perioadei fiscale din care se va aplica sistemul.

1.4. Notificarea (formularul 097) pentru radierea, la cerere, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare se depune între data de 1 și 20 a lunii.

1.5. Identificarea persoanelor impozabile care utilizează luna/trimestrul ca perioadă fiscală la TVA și care îndeplinesc condiția de radiere din Registru se face lunar/trimestrial, începând cu data de 26 a fiecărei luni/a lunii următoare fiecărui trimestru, respectiv, după prelucrarea notificărilor primite și a deconturilor de TVA depuse pentru perioadele fiscale anterioare/perioadele fiscale din trimestrul anterior.

II. OPANAF nr. 3.725/2017 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal.

Se actualizează Secțiunea B, subsecțiunea IV – Notificare privind sistemul TVA la încasare – din formularul (700) „Declarație pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a mențiunilor ulterioare înregistrării fiscale”, conform modificărilor aduse Codului fiscal cu privire la plafonul pentru înregistrarea în Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare (4.500.000 lei) și, în mod corespunzător Instrucțiunile de completare a formularului.

Aceste prevederi intră în vigoare la data de 30 martie 2021.

Sistemul TVA la încasare was last modified: martie 22nd, 2021 by Emilian Duca

Vă recomandăm:

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter